Stal D2 vs Aus 8
#1 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 11:32
Pozdro
#2 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 12:10
Widziałem testy porównawcze w wykonaniu edc przez RAT-a. D2 dużo więcej zniosła względem Ausa.
#3 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 12:16
Lepiej zadaj sobie pytanie, która z nich łatwiej będzie się ostrzyć.
- Szymon82 lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 12:30
Obie bardzo dobre, aż szkoda do codziennego użytku. Jak napisał Kolega powyżej brać łatwiejsza do ostrzenia.
Regenerowalem ostrze z D2 na Lanskym z diamentami, dłuuuugo trwało przywrócenie ostrości po zabawie w piasku.
#5 ONLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 12:40
Obie stale dadzą radę, sam gatunek stali to nie wszystko, chyba ważniejsza jest jej obróbka cieplna, szlif, profil, kształt noża, jego ergonomia, etc. Teoretycznie lepsza stal kiepsko zahartowana będzie sprawować się gorzej niż prawidłowo zahartowana gorsza. Prawidłowo wykonany nóż z takiej sobie stali, będzie się lepiej sprawował od kiepsko zrobionego noża z super stali. Reasumując - bierz ten, który się tobie podoba, dobrze leży w ręku, lepiej się nim tnie. Jak nóż jako całość będzie pasował, to jakoś przebolejesz szybszą utratę ostrości, czy dłuższe ostrzenie. ;-)
- Night_Walker lubi to
#6 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 12:46
#7 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 13:59
...zależy jeszcze skąd te D2. Bo jak to jest "chińskie D2" to moze być różnie.... myśle że to troche tak jak z blankami na wędki - czasem lepszy jest blank z podstawowego grafitu ale od pewnego producenta niż no-name "high modulus"
Reasumując: można dopłacić wiecej za D2 jeśli jesteś pewny pochodzenia
- doktorek, Rheinangler i cristovo lubią to
#8 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 14:36
#9 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 18:38
Lepiej zadaj sobie pytanie, która z nich łatwiej będzie się ostrzyć.
W punkt.
Mam kilka nożyków z różnych rodzajów stali (D2 w szczurku) ale, na co dzień, używam tego, którego podostrzę prostackimi narzędziami
https://photos.app.g...7sJ9Ao3mXGZiv29
#10 ONLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 19:03
#11 ONLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 19:06
#12 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 19:29
#13 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 21:14
AUS8 jest też bardziej odporna na korozję. Ponoć
#14 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 21:28
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
Użytkownik Jozi edytował ten post 16 wrzesień 2021 - 21:29
- nalewator i Szymon82 lubią to
#15 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 21:32
AUS8 jest też bardziej odporna na korozję. Ponoć
W pracy kucharza używam noża Mcusta właśnie z AUS8, za który dałbym się... pokroić.
Choć w domu kroją ciekawsze stale, w tym wysokowęglowe, wybrałem do roboty AUS8, bo nie zawsze jest tam czas wytrzeć nóż do sucha, umyć niezwłocznie po cytrynach czy innych pomidorach. Rdzy nigdy - odpukać - nie było ni śladu.
W praktyce grzybiarza tymczasem, ostatnio nie wyczyściłem RATa-2 z AUS8 po grzybobraniu (w lesie zawsze wycieram go z grubsza o mech) i następnego dnia upstrzony był brązowymi cętkami, na pamiątkę najlepszego sezonu borowikowego ever...
Tak że tak.
Użytkownik Marvin edytował ten post 16 wrzesień 2021 - 21:36
- Guzu lubi to
#16 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 21:42
...no ale 801 to już porządny Sandvik nie porównywałbym jej z jakąś zapewne chińską AUS8 jednak
#17 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 21:44
W pracy kucharza używam noża Mcusta właśnie z AUS8, za który dałbym się... pokroić.
Choć w domu kroją ciekawsze stale, w tym wysokowęglowe, wybrałem do roboty AUS8, bo nie zawsze jest tam czas wytrzeć nóż do sucha, umyć niezwłocznie po cytrynach czy innych pomidorach. Rdzy nigdy - odpukać - nie było ni śladu.
W praktyce grzybiarza tymczasem, ostatnio nie wyczyściłem RATa-2 z AUS8 po grzybobraniu (w lesie zawsze wycieram go z grubsza o mech) i następnego dnia upstrzony był brązowymi cętkami, na pamiątkę najlepszego sezonu borowikowego ever...
Tak że tak.
pewnie kuchenniak jest z japońskiej AUS8 a RAT z chińskiej
- popper i Jozi lubią to
#18 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 23:11
Ma być tani folder z blokadą
Najważniejsze by był płaski i lekki, jest ich na rynku od groma
Sprawdź tylko jakość blokady i by dobrze leżał w łapie, bo każdy ma inną 😉
Jak z głownią stałą to moim faworytem jest mora, przynajmniej jej nie szkoda 😉
Użytkownik @Brig edytował ten post 16 wrzesień 2021 - 23:29
- Night_Walker lubi to
#19 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2021 - 11:10
- Jozi lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2021 - 11:49
Też tak myślę, ale może zaszaleć jak ma większy budżet, albo kupić że dwa nożyki np Sanremu po taniości i kabara dozier.D2 na grzyby i ognisko ? Sanrenmu na odpowiednku Aus za 50 zł będzie do końca świata w takich zastosowaniach.
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych