Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Grzyby 2022


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
218 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4904 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 kwiecień 2022 - 14:38


Nigdy bym się nie spodziewał, że otworzę wątek ;) Prezentuję zatem mój dzisiejszy zbiór składający się z Czarki szkarłatnej.

Załączony plik  IMG_20220423_153357.jpg   63,33 KB   97 Ilość pobrań

#2 OFFLINE   rapek

rapek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • Lokalizacjasudety

Napisano 23 kwiecień 2022 - 17:46

To jest jadalny grzyb? bo też kilka razy już je spotkałem



#3 OFFLINE   Jano

Jano

    mode raptor

  • Moderatorzy
  • 3206 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 23 kwiecień 2022 - 18:30

Każdy jest jadalny!
co najmniej jeden raz...



#4 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4904 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 kwiecień 2022 - 18:48

Bardzo smaczny grzyb, jadłem już kilka razy...

 

Załączony plik  IMG_20220423_211743.jpg   120,62 KB   48 Ilość pobrań



#5 ONLINE   Gregovsky

Gregovsky

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaCiecierzyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 24 kwiecień 2022 - 07:26

Wygląda apetycznie , ciekaw jestem w jakich miejscach najczęściej można znaleźć takie grzyby

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka

#6 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4904 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 kwiecień 2022 - 07:51

Rosną na patykach w pobliżu leśnych strumyków, głównie w pobliżu olch, bardzo lubią mniej nasłonecznione stoki i kryją się w liściach. Mają wiele zalet, między innymi tą, że nie pomylisz ich z innymi grzybkami i rosną od grudnia do maja nawet pod śniegiem. Podczas pstrągowej wyprawy, można przy okazji zebrać grzyby i kilka zjeść na surowo są chrupiące, mają piękny kolor i ogromną ilość karotenoidów będących prekursorem witaminy A, smak jest bardzo delikatny, wielopoziomowy, orzech, rzodkiewka, mech, wszystko bardzo mocno pachnie lasem...

Użytkownik guciolucky edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 07:56

  • Sławek Oppeln Bronikowski, MaleX, Night_Walker i 9 innych osób lubią to

#7 ONLINE   Gregovsky

Gregovsky

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaCiecierzyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 24 kwiecień 2022 - 08:23

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź , następnym razem nie przejdę obok nich obojętnie :)

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
  • guciolucky lubi to

#8 OFFLINE   Jurski

Jurski

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • LokalizacjaDW
  • Imię:Jurek

Napisano 24 kwiecień 2022 - 14:22

http://encyklopedia....arka_szkarłatna

https://www.medianau...arka-szkarlatna

 

Podają że jest niejadalna.



#9 ONLINE   Gregovsky

Gregovsky

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaCiecierzyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 24 kwiecień 2022 - 14:32

Jak widać. Wszystko da się skonsumować

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
  • Jurski lubi to

#10 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2649 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 24 kwiecień 2022 - 15:06

Nigdy bym się nie spodziewał, że otworzę wątek ;) Prezentuję zatem mój dzisiejszy zbiór składający się z Czarki szkarłatnej.

IMG_20220423_153357.jpg

A może to czarka austriacka? 😉

Użytkownik Artech edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 15:06


#11 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4904 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 kwiecień 2022 - 15:30

Pamiętaj, że praca z mikroskopem nie jest mi obca...
  • Artech i Dano. lubią to

#12 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 24 kwiecień 2022 - 16:48

Tak podają, tylko nie podają z jakiego powodu ponieważ niejadalna nie znaczy trująca.

Pani która widać że się zna, twierdzi że smaczne i jadalne:  



#13 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4904 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 kwiecień 2022 - 19:11

Wiem, że obecnie młodzież czerpie wiedzę wyłącznie z internetu i najczęściej z wiki... nie oceniam ale nie idźcie tą drogą.

Użytkownik guciolucky edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 19:11

  • MaleX, Mirek* i coma lubią to

#14 OFFLINE   tomi101

tomi101

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 580 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Ignatowicz

Napisano 09 lipiec 2022 - 14:00

Czołem.
Szykuje się pierwsza zupa kurkowa,ze świeżych grzybów.

197dc8ba5a7b9208med.jpg 8747ef76e36160fcmed.jpg 64f73e1270374f71med.jpg
Cieszą bo pierwsze w sezonie, jednak jeszcze jest ich niewiele. Przynajmniej w tym lesie gdzie byłem.
Innych grzybów nie spotkałem.

Pozdrawiam Tomi 😎.

#15 OFFLINE   Sayonara

Sayonara

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 407 postów
  • LokalizacjaGórny Śląsk, Niedersachsen
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:K...

Napisano 09 lipiec 2022 - 16:49

Pod ziemią rośnie już sporo :-))))

 

Załączony plik  t2.jpg   136,69 KB   48 Ilość pobrań Załączony plik  t1.jpg   155,53 KB   45 Ilość pobrań



#16 OFFLINE   Piotr Gołąb

Piotr Gołąb

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1450 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 19 sierpień 2022 - 08:26

Od dawna miałem ochotę sprawdzić czy żółciak siarkowy faktycznie jest coś wart kulinarnie. Wczoraj będąc nad rzeką trafiłem na młode owocniki. Smażony rzeczywiście jest całkiem przyjemny, reszta trafiła do słoików w zalewie z dodatkiem anyżu i cynamonu, zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂.
Załączony plik  IMG_20220819_070335.jpg   55,98 KB   42 Ilość pobrań
Załączony plik  IMG_20220819_070259.jpg   45,85 KB   38 Ilość pobrań

#17 OFFLINE   Pendergrast

Pendergrast

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów
  • LokalizacjaBusko-Zdrój

Napisano 19 sierpień 2022 - 08:28

Pod ziemią rośnie już sporo :-))))

attachicon.gif t2.jpg attachicon.gif t1.jpg

Chętnie odkupię kawałek na spróbowanie.

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

#18 OFFLINE   rower26

rower26

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 19 sierpień 2022 - 09:07

Od dawna miałem ochotę sprawdzić czy żółciak siarkowy faktycznie jest coś wart kulinarnie. Wczoraj będąc nad rzeką trafiłem na młode owocniki. Smażony rzeczywiście jest całkiem przyjemny, reszta trafiła do słoików w zalewie z dodatkiem anyżu i cynamonu, zobaczymy co z tego wyjdzie .
attachicon.gif IMG_20220819_070335.jpg
attachicon.gif IMG_20220819_070259.jpg

Wygląda jak mięso z kurczaka :)


  • Sąsiad lubi to

#19 OFFLINE   Piotr Gołąb

Piotr Gołąb

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1450 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 19 sierpień 2022 - 12:16

Wygląda jak mięso z kurczaka :)


Podobno przez niektórych amatorów grzybobrania jest nawet nazywany grzybem - kurczakiem 😅

Użytkownik Piotr Gołąb edytował ten post 19 sierpień 2022 - 12:16


#20 OFFLINE   WHITE14

WHITE14

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 576 postów
  • LokalizacjaFestung Breslau
  • Imię:Mirko
  • Nazwisko:Filipovic

Napisano 08 wrzesień 2022 - 14:03

3 godz spacerkiem przez las

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych