Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Konger Mikros VS Savage Gear Troutizimo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 25 wrzesień 2012 - 16:12

Witam.

Mam mały dylemat :unsure: bo chce zacząć się bawić ultralightem i teraz moje pytanie jaka wędeczka czy:

-Konger World Champion Mikros 2,15m 0,2-0,5gr (wklejanka)
-Savage Gear Troutizimo 2,15m 0-7gr (spinning)

Będę łapał na małe woblerki, mikro jigi, obrotoweczki 00, okonie i spinningowy białoryb na malych stawach, jeziorkach przy trzcinach i czasem male strumyki. Lepsza wklejanka czy klasyczny spinning??

Pozdrawiam. :mellow:

#2 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 25 wrzesień 2012 - 20:20

Wszystko zależy to jakimi kijkami lubisz operować, ja wolę kije paraboliczne które gną się do oporu i okonka 20cm czujesz jakbyś karpisko ze 3kg ciągnął. Osobiście mam SG tyle że wersje 190cm 0-5, braciak ma 0-7 i jest to elegancki kijek, bardzo lekki.
Co do mikrosa to ma wyrzut 0.2-5 ;) i jest to typowa wklejanka z tego co się orientuję (wagę ma niższą niż SG - 2gramy). Osobiście łowię na nanofil'a 0.02mm i na SG 0-5 na główce 3 gramowej najmniejszego 3cm twisterka przy bezwietrznej pogodzie można rzucić na około 60metrów. Myślę że oba kije spełnią Twoje oczekiwania chociaż cena przemawia za SG :D
Jak masz kase to zerknij na Kongera Paladin Coliber Jig'a wklejanka ale ugina się cały kij - mam i polecam :D
Kijek SG jest na fishing-test możesz tam sobie o nim poczytać:)
  • Henri lubi to

#3 OFFLINE   jersey

jersey

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 674 postów

Napisano 26 wrzesień 2012 - 08:07

na główce 3 gramowej najmniejszego 3cm twisterka przy bezwietrznej pogodzie można rzucić na około 60metrów

:huh: grubo :huh:

• zibbi lubi to

#4 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 26 wrzesień 2012 - 08:40

No właśnie SG ma piękną akcje paraboliczna z tego co widziałem na zdjęciach ze strony fishing-test. Jednak chyba SG będzie odpowiedni cieniutki blank nie co w mikrosie przy dolniku blank jak do jerka ;). A z brzegu będzie można nic operować??

Pozdrawiam.

#5 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 26 wrzesień 2012 - 13:39

Ja u siebie wszędzie z brzegu łowię (ewentualnię brodzę) i jak dla mnie komfortowo się łowi mimo że mam 184cm wzrostu a wersje 190cm. Mikros z tego co się orientuję to ma i cienki i gruby blank, gruby ma Mikros z serii World Champion, a cienki z Equs'a - choć nie tak cienki jak SG.
Aha, jeśli chcesz cienki blank zerknij sobie na kongera Elvis'a (mam zieloną serię - starą, ale mimo tego bardzo cienki blank) tyle że to jest typowo wklejanka.

#6 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 26 wrzesień 2012 - 15:17

Heh nie no myśle, że już będe brał SG ponieważ bardzo ładnie pracuje i to jest spinning a nie wklejanka :D Jeszcze patrzyłem na Dragon Millenium Senso Jig ale to też wklejka i są różne długości tego samego c.w. a do SG jaki rozmiar kołowrotka żeby ładnie kijek wyważyć??

#7 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 26 wrzesień 2012 - 18:48

U siebie mam do ultralajcików
Mitchell Mag Pro extreme 500 (180gram)
Daiwa Exceller X 1000 (210 gram)
Okuma Trio 20 (nie pamiętam ale koło 240g chyba)
Shimano Nexave 1000
Shimano Exage 1500
Shimano Super X 1000 GTM
i jeszcze tam jakieś, najlepiej mi się łowi Okumą Trio (bardzo maślana praca) ale słyszałem że te najmniejsze red arc'i są fajne pod UL'ka.
Najlżejszym u mnie jest Mitchell Mag Pro Extreme, praktycznie 2gi najlżejszy kołowrotek świata (pierwszy jest Pfeluger - czy jakoś tak, amerykański - tylko Ebay), jednak z tego co pogadałem z francuzami to Mitchell planuje na 2013 rok wydać wersję 200 mag pro extrem'a i chcą wagę zbić poniżej 150gram ;)
Osobiście już na niego czekam i będzie z kijem z pracowni ważył 200gram cały zestaw ;)

#8 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2202 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 26 wrzesień 2012 - 19:16

Najlżejszym u mnie jest Mitchell Mag Pro Extreme, praktycznie 2gi najlżejszy kołowrotek świata (pierwszy jest Pfeluger - czy jakoś tak, amerykański - tylko Ebay)

A to wszystkie mają taka samą wielkość, że jest 1. 2. i 3. ... ?
A czy ten 1. to nie ten sam co ten 2., tylko się trochę inaczej nazywa i ma trochę inne dziury w szpuli?

#9 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 26 wrzesień 2012 - 19:18

Jakoś mi nie pasuje co piszesz bo moja stelka 1000FE waży 170g ;) .

#10 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 26 wrzesień 2012 - 19:41

Jakoś mi nie pasuje co piszesz bo moja stelka 1000FE waży 170g .

Aż w taki drogi sprzęt jeszcze nie wchodzę ale fajnie wiedzieć że takie cudeńko istnieje ;)
Jeszcze swego czasu kręciłem shimano aernosem - bardzo przyjemna sprawa a też dużo nie waży :D

#11 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 874 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 26 wrzesień 2012 - 19:41

Mitchell Mag Pro Extreme to klon Patriarcha.
Mitchell 500 to Pflueger 9530
Mitchell 1000 to Pflueger 9535
Mitchell 2000 to Pflueger 9540

Nie ma odpowiednika Pfluegera 9525, który waży 156gr:) Ale może własnie takiego Mitchell planuje.

Miałem 9530, wielkość szpuli identyko z Shimano TP2500FB np.

Pozdrawiam

#12 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 26 wrzesień 2012 - 19:44

Mitchell Mag Pro Extreme to klon Patriarcha.
Mitchell 500 to Pflueger 9530
Mitchell 1000 to Pflueger 9535
Mitchell 2000 to Pflueger 9540

Nie ma odpowiednika Pfluegera 9525, który waży 156gr:) Ale może własnie takiego Mitchell planuje.

Miałem 9530, wielkość szpuli identyko z Shimano TP2500FB np.

Pozdrawiam

Dobrze wiedzieć :D
A nie wiesz może czy te patriarchy ktoś w PL sprowadza/sprzedaje? bo z tego co widzę to tylko ebay, tylko z ciekawości pytam bo i tak na tego najmniejszego czekam do '13 :D
Pozdrawiam

#13 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 874 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 26 wrzesień 2012 - 21:21

Nie jestem tego pewny, ale właśnie Mitchell oraz Shakespeare (też są klony Supreme m.in.) z Pure Fishing to firmy, które sprzedają pod swoją marką kołowrotki Pfluegera (pewnie też Pure Fishing World czy coś w tym stylu).

Pozdrawiam

#14 OFFLINE   MIGOTKA

MIGOTKA

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1220 postów
  • LokalizacjaByła norwegia jest hiszpania
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:szymczak

Napisano 27 wrzesień 2012 - 19:08

Wszystko zależy to jakimi kijkami lubisz operować, ja wolę kije paraboliczne które gną się do oporu i okonka 20cm czujesz jakbyś karpisko ze 3kg ciągnął. Osobiście mam SG tyle że wersje 190cm 0-5, braciak ma 0-7 i jest to elegancki kijek, bardzo lekki.
Co do mikrosa to ma wyrzut 0.2-5 ;) i jest to typowa wklejanka z tego co się orientuję (wagę ma niższą niż SG - 2gramy). Osobiście łowię na nanofil'a 0.02mm i na SG 0-5 na główce 3 gramowej najmniejszego 3cm twisterka przy bezwietrznej pogodzie można rzucić na około 60metrów. Myślę że oba kije spełnią Twoje oczekiwania chociaż cena przemawia za SG :D
Jak masz kase to zerknij na Kongera Paladin Coliber Jig'a wklejanka ale ugina się cały kij - mam i polecam :D
Kijek SG jest na fishing-test możesz tam sobie o nim poczytać:)

Ja trochę zboczę od tematu. Jaki stosujesz węzeł do nano? i jak z jego wytrzymałością?

#15 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 27 wrzesień 2012 - 20:00

Wiązałem na początku tym co jest na opakowaniu zaprezentowany ale ostatnio taki wiążę i nie widzę spadku wytrzymałości a wręcz przeciwnie, niekiedy nawet udaje mi się wybrnąć z zaczepu :D
A wracając do tematu niech autor zerknie sobie na perełkę :D Ponoć parabolik a na bank nie wiem

#16 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 28 wrzesień 2012 - 12:21

Czy kijem SG dalej rzucasz przyneta niz Colibrem?

#17 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 28 wrzesień 2012 - 13:54

Odległości są porównywalne, jednak coliberek bardziej 'strzela' niż SG z tego co zauważyłem i coliberek jest delikatniejszy, SG jest lepszy na cięższe jigi 3-4gr. wg mnie oczywiście :D

#18 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów

Napisano 28 wrzesień 2012 - 16:38

Hmm...no Cormoranek niczego sobie fajny desing ale nie wiem jak pracuje ten patyk a sg widziałem na fishing-test chyba, że ktoś posiada ten kijek i porobi pare fotek jak on pracuje. Pozdrawiam

#19 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 28 wrzesień 2012 - 18:27

Wiosną także szukałem info odnośnie tego kijka, z opłakanym skutkiem. Chyba się na niego połakomie ale to jakoś w środku października, na wiosnę będzie jak znalazł :D

#20 OFFLINE   Luke

Luke

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 387 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 02 październik 2012 - 08:10

Też mam SG tylko tego lżejszego do 5g. Fajny patyk, lekki i cienki, jak kolega wspominał już przy średniej rybce gnie się po rękkojeść. Z nanofilem 0,04 leci jak ta lala. Polecam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych