Kompleksowa przebudowa wędki spinningowej Banax SPINN 240 1-5g. Przebudowę rozpocząłem od wstępnego projektu spacing-u i wstępnego design-u wędki po czym nastąpił demontaż wszystkich elementów wędki (przelotki, uchwyt, rękojeść). Czyszczenie blanku to proces dość pracochłonny w moim przypadku odbywa się w trzech czterech etapach przy pomocy papieru ściernego do polerowania szpachli samochodowej. Pierwszy etap to papier o grubości 600 następny to 800 kończę 1000. Czyszczenie cały czas odbywa się na mokro. Jeśli blank będzie malowany to na tym poprzestaję jeśli ma być naturalny grafit to poleruję go jeszcze bardzo drobną pastą do polerowania lakieru. W tym przypadku blank po wyczyszczeniu został pomalowany czarnym matowym lakierem. Po wyznaczeniu „kręgosłupa”, a nie było to proste w przypadku szczytówki z długą „wklejką” (60% długości szczytówki), przyszedł czas na spacing. Tytułem małego eksperymentu rozmieszczenie przelotek to dość mocno zmodyfikowany „new concept” ale z podstawowymi założeniami. Uwzględniając wielkość kołowrotka jaki używam do tej wędki zastosowałem przelotki Fuji Alconite LV nr 30; 20; 12; 10; i L nr 7; 6; 5,5; 5,5; przelotka szczytowa M nr 5-1,2. Zestaw może wydawać się dość dziwny ale całość po zmontowaniu prezentuje się bardzo zgrabnie. Do tego zestawu prosty nienachalny uchwyt kołowrotka Fuji DPS 16, rura Woven Graphite w kolorze czarnym i szczątkowa rękojeść korkowa. Do montażu użyłem czerwonej nici Gudebrod NPC i kobaltowego metalika, omotki polakierowane tradycyjnie U-40. Jak to wygląda proszę oceńcie sami mi osobiście się podoba, a sama wędka na sucho sprawia bardzo pozytywne wrażenie. Po pierwszych testach NOWEGO STAREGO kijka napiszę parę słów.
Moje projekty - Pracownia Wędkarska Zdzisław Czekała
#1 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 13:13
#2 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 13:28
Pozdrawiam serdecznie,
Fatso
#3 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 13:46
Nie wyłącznie mucha? Będą z Pana ludzie, Panie Zdzisławie
O w końcu jakieś miłe słowo . Co do wyłącznie mucha to w sensie budowy wędek czy, w sensie łowienia na spinning? Jeśli mówimy o budowie to trochę wędek spinningowych popełniłem i nie jest tak z tym źle. A w temacie wędkowania to nigdy nie zaprzestałem poławiać na spinning. Prawdę mówiąc praktycznie tylko wczesną wiosną lub późną jesienią i praktycznie tylko okonki (ostatnio jest z nimi w moim rejonie kiepsko), ale zawsze to spinning.
#4 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 13:52
Pzdr,
Fatso
#5 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 17:28
Może będzie bliej do Rzeszowa jak do Krakowa .
Póki co widzę światełko w tunelu.
Panie Zdzichu może do Banaxa rozrzutnością byłoby dawać tytany ale o S6 można było się pokusić a startową 25 a nie 30.
#6 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 18:27
#7 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 18:51
nimi w wysokości to 13mm ).Koncepcję muszę omówić z kolegą Krzysztofem jak wróci z wyprawy.
A tak szczerze banax pięknie wygląda po liftingu, Sanowe i Wisłokowe okonie już powinny się bać .
#8 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 21:34
#9 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 22:16
#10 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 13:19
#11 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 03:59
Nie słyszałem dotąd o tych kijkach, a konstrukcja wygląda ciekawie, więc pozwolę sobie być dociekliwym. Czy taka konstrukcja sprawia, że wędka jest relatywnie mocna w stosunku do małego CW? Jak prezentuje się ugięcie wędki? Czy pod maksymalnym obciążeniem ta długa wklejka tworzy płynny łuk z resztą górnego składu, i potem z dolnym? Ogólnie jaką pracą się ta wędka charakteryz... owała, przy wymachu i w holu? Do jakich przynęty najlepiej się nadaje?
P.S.
Odpowiedzi na moje pytania mogą poczekać do czasu testu przebudowanej wędki, może jakieś porównania w walorach użytkowych da się wykazać, myślę że mogło by to być ciekawe.
Pozdrawiam
Grzesiek
#12 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 14:55
#13 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 15:09
#14 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 19:13
Ciekaw jestem spostrzeżeń po wędkowaniu nową, zapewne nie gorszą wersją.
Pozdrawiam
Grzesiek
#15 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2011 - 10:33
#16 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2011 - 21:03
Batson IP844 F
Bardzo ascetyczny kijek na blanku Batsona RX7 213 cm 7-21g stonowane czarne komponenty w połączeniu z czarną pianką EVA, do tego czarna nitka na owijki. Wersja pod mono z przelotkami Fuji BSVLG. Całość prezentuje się bardzo przyjemnie.
Załączone pliki
#17 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2011 - 06:01
Pod sandacza i szczupaka z łódeczki.
A dlaczego pod mono z siciem na górze pod plećkę jak nic.
#18 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2011 - 07:37
Eeee tam czysta spekulacja i błędne założenie jak economo to economo, jak pod mono to pod mono i na górze zamontowana jest przelotka BPLT 2.2 - 8
Załączone pliki
#19 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2011 - 07:55
Fajny ...
Pzdr,
Fatso
P.S. Ale ja i tak wolę korek
#20 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2011 - 10:04
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb, pracownia
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|