Łowi ktoś z forumowiczów wędką na tym blanku?
Jeśli tak prosił bym o kilka informacji z praktyki.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 marzec 2013 - 07:40
Łowi ktoś z forumowiczów wędką na tym blanku?
Jeśli tak prosił bym o kilka informacji z praktyki.
Napisano 02 marzec 2013 - 07:44
Arek pod co chcesz dedykować?MH to będzie już mocna petarda.Mam 83M i taka sobie uncjówka.Tylko TY masz pheniksa uncjowego więc coś mocarniejszego szukasz .
Napisano 02 marzec 2013 - 07:51
Problem z Phenixem FX 905 jest taki że to bardziej 40-ka niż uncjówka a ja wciąż szukam 2,7 uncjówki która by pasowała do moich sandaczy i boleni zarazem i musi rzucać realnie od 7g, co przy szczytowce 1,5mm jaka jest w tym Monsterze wydaje mi sie realne.
Odkryłem ostatnio też dość przykrą dla mnie "wadę" Phenixów o której widzę że nikt nie mówi a realnie widać ją i czuć, mówie to po porównaniach tych samych teoretycznie blanków!!!
Napisano 02 marzec 2013 - 08:06
Arek a w nowym blanku ten 9stopowy 8-35g ja jest dobrze opisany pewnie by był ale ja namawiam Cię na SS 8620-2, bardziej manewrowy i w pobliżu Twoich wymagań.
http://www.fishingar...gter-Boron.aspx
Napisano 02 marzec 2013 - 08:12
Napisano 02 marzec 2013 - 08:14
Odstraszają mnie te grube szczytówki i długość, której nie lubię,- zupełnie irracjonalnie....
Róznica w cenie dla mnie niewielka i zbyt mała żeby ryzykować. Życzę Panu Krzysztofowi żeby były lepsze od Rastków ale zanim będziemy coś rzetelnego wiedzieć o nich minie przynajmniej rok lub wiecej... Reszta to marketing a dla mnie liczą sie informacje z pola walki
Napisano 02 marzec 2013 - 08:18
Możesz doprecyzować tezę o wadzie Phenixów.
Proszę o to gdyż mam zamiar zamówić wędkę na blanku tej marki.
Jeśli to blank z tych co występują na rynku USA to nie mam zastrzeżeń i tam wszystko jest ok.
Moje wątpliwości dotyczą srednic blanków które miałem w ręce i które powinny być jednakowe,- jednak nie są.
"Wada" ta zaobserwowana przeze mnie dotyczy dwóch blanków czyli raptem 4 wedek więc byc moze nie jest prawidłowością dlatego pisze słowo "wada" w cudzyslowie, ot taka niepokojaca roznica.
Napisano 02 marzec 2013 - 10:03
Napisano 02 marzec 2013 - 10:30
Ja bym się nie ośmielił dawać Panu Krzysztofowi rad odnośnie marketingu sprzedaży, choć wydaje mi się, że przybliżenie potencjalnym odbiorcom produktu wpisuje się w jak najbardziej w skuteczną sprzedaż,- może kilka filmików:
z ugięciem (rysunek coś pokazuje, ale nie do końca, bo nie widać progresji ugięcia)
z testem przenikliwości zacięcia choćby na trawniku i kawałkiem miekkiej deski
z wyważeniem standardowo uzbrojonego blanku itd
Zdaję sobie sprawę, że to czasochłonne a ogrom przedsięwzięcia Pana Krzysztofa musi pożerać duuużo czasu, jednak rzuciło by to trochę światła na te nowości.
Co do ceny nigdy nie dyskutuję, albo mnie stać albo nie. tylko producent wie ile go kosztuje produkcja i za ile musi sprzedać żeby się to opłacało a także dostosować poziom cen do potencjalnych odbiorców. Jego jest zysk lub strata.
Co do tzw "uznanych testerów" nie sadzę żeby to był dobry sposób gdyż z własnego doświadczenia wiem jak to wygląda. Wiele lat temu zgłosił sie do mnie poprzez trenera kadry okręgu miły Pan z firmy "X' i zaproponował taka właśnie wspolpracę- co do ceny doadalismy sie szybko choć nie była mała. Początkowo zgodziłem się pod warunkiem że to będzie rzetelny test,- Pan wówczas przestał być miły i przypomniał mi o stawce za moją usługę. Generalnie miało to być na zasadzie: jak będziesz używał wędek "X" to ryby będą się same wieszać,- nawet na lodowisku , portfel Ci spuchnie, odrosną włosy na łysinie, a twój członek przekroczy 20cm i to od zaraz....
Nie sadzę żeby w innych firmach funkcjonowało to inaczej,- ale mogę się oczywiście mylić
Napisano 02 marzec 2013 - 10:51
Ja zaryzykowałem ...i zamówiłem polskiego borona bo na rynku jest bardzo mało możliwości skonstruowania wędki do mojego łowiska i sposobu łowienia . Zrobię Arek parę testów nad wodą (przede wszystkim zacięcie ,czucie przynęty , zasięg rzutu ,hol ryby) a testy ugięcia pod różnymi obciążeniami zrobię w domu lub na trawniku przed domem więc z tym Monsterem to się wstrzymaj bo słyszałem opinię że do "agresywnej gumy z opadu" kij się nie bardzo nadaje .Przy podbiciu ładuje środkiem więc całość jest rozciągnięta w czasie i za wolno kasuje luzy.Na "wleczonego " to połowisz ale Monster ma trochę ograniczeń. Świetnie ponoć sygnalizuje brania i w holu pod rybą jest niesamowity , progresywnie się ugina gdzie węgiel już dawno "stoi" no i zakres wagi przynęt jest większy niż węgla , szczególnie na dole c.w. To są nie moje opinie tylko to opinia dobrego wędkarza więc radzę przemyśl temat
Napisano 02 marzec 2013 - 10:54
Napisano 02 marzec 2013 - 11:48
Poczekam,- nie swędzi mnie portfel. Najlepszą metodą jaką znam w takiej sytuacji to dać sobie na wstrzymanie,- dziękuję za opinie
Napisano 02 marzec 2013 - 18:58
Napisano 02 marzec 2013 - 20:26
Wojtek mam chyba coś co dzięki tej mało konkretnej dyskusji zaświtało mi w głowie, a raczej zainspirowało mnie do działania,- pół dnia to sprawdzałem dzwoniłem i pytałem, sprawdzałem i nie dowierzałem, zadawałem bezczelne pytania, domagałem się zapewnień i gwarancji - również pod Twoim kontem powinno to być strzałem w 10 zamiast strzałem w kolano daj mi się jeszcze z tym przespać i jutro Ci doniosę o wszystkim
Napisano 02 marzec 2013 - 20:49
Użytkownik Baars edytował ten post 02 marzec 2013 - 21:07
Napisano 02 marzec 2013 - 20:56
Żonę masz super Wojtek, pozdrawiam Pani Joanno
Jak nie będziesz spał jeszcze za godzinkę to się zeskypujemy, jeszcze jedną rzecz sprawdzam
Napisano 02 marzec 2013 - 21:01
Użytkownik blackabyss edytował ten post 02 marzec 2013 - 21:04
Napisano 02 marzec 2013 - 21:04
Wiem ,wiem...Żonę masz super Wojtek, pozdrawiam Pani Joanno
Jak nie będziesz spał jeszcze za godzinkę to się zeskypujemy, jeszcze jedną rzecz sprawdzam
Napisano 02 marzec 2013 - 21:17
Dziękuję za tę bardzo obrazową odpowiedź @blackabyss porzuciłem już ten pomysł, wrażenie z wędek z boronem, że nie czuje się wielkości ryby nie jest mi obce i nie irytuje mnie już od ponad 10 lat czułość przy sandaczach bardzo potrzebna mi nie jest bo tnę z ruchu linki...
Tak czy tak dziękuję za info, pomysł ma Monstera porzucony.
Napisano 03 marzec 2013 - 19:15
Cześć
Arek tak tylko dodam do powyższych postów, że mam 87MH na stojaku i z hot-shota ten rastek to nie ma za dużo wspólnego.
Generalnie na tle pozostałych kijków wypada raczej jako cięższy patyk boleniowy
W całości przeznaczenie rastka zastępuję u mnie Talon ITM 8'6" MXF-2 i to jest dopiero hot-shot.
Także może pomyśl o Talonie
Pozdrawiam
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych