Witam, koledzy co wybrać ELITE 5 z DSI (gps) czy tradycyjną (gps)? Czy ktoś z Was miał porównanie. Nie miałem wcześniej echa także nie mam doświadczenia. Jak widać odczyt z tego DSI ? Czy łatwo rozróżnić jakieś zapisy ryb ? Dzięki. Pozdr.
ELITE 5 (gps) z DSI czy tradycyjna?
#1 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 09:40
#2 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 12:09
Witam, koledzy co wybrać ELITE 5 z DSI (gps) czy tradycyjną (gps)? Czy ktoś z Was miał porównanie. Nie miałem wcześniej echa także nie mam doświadczenia. Jak widać odczyt z tego DSI ? Czy łatwo rozróżnić jakieś zapisy ryb ? Dzięki. Pozdr.
po jakimś czasie i tak dojdziesz do wniosku, że echo jest po to, żeby badać dno a nie toń. jeśli chodzi o identyfikacje twardości czytelniejsze będzie tradycyjne, jeśli chodzi identyfikację przedmiotów (skały, drzewa i inne zawady) to lepiej wypadnie dsi.
#3 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 12:50
O co chodzi z tą identyfikacją twardości...a jak z zapisami ryb? Sorry, że tak piszę ale nie znam się na tym
#4 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 13:30
O co chodzi z tą identyfikacją twardości...a jak z zapisami ryb? Sorry, że tak piszę ale nie znam się na tym
Różna twardość dna objawia się innymi kolorami na wyświetlaczu. W przypadku lowrance mocne echo - twarde dno, objawi się kolorem zółtym (ustawienia kolorów białe tło), w przypadku słabego echa - miękkie dno kolory będą od czerwonego do niebieskiego. W przypadku ekranów cz/b funkcja greyline zapewnia inne odcienie szarości przy różnej twardości dna. Tak jak pisałem ci na priv echo tylko z DSI w szczególności cz/b np mój dotychczasowy Mark DSI nie umożliwiał dobrego odczytu twardości dna. W przypadku kolorowego DSI można już odczytać twardość (również, najlepiej na ustawieniu białe tło). Podkreślam standardowy sonar to chyba najlepsze narzędzie do odczytu twardości dna.
Ryby na DSI to kropeczki ciapeczki na standardowym sonarze łuki. Na standardowym sonarze można również, po mocy odbitego echa ocenić mniej więcej wielkość ryby - mocne echo ryby - żółty kolor - można wnioskować większa ryba, słabe echo ryby - niebieski kolor - ryba mniejsza. Wielkość łuków z tego co wiem nie wiele mówi o wielkości ryby. Kolory opisane dla Lowrance w ustawieniu - białe tło.
Jeśli znasz angielski to dość bogatą bazę wiedzy znajdziesz tutaj: http://www.hightechf....com/sonar.html
Użytkownik rower26 edytował ten post 13 marzec 2013 - 13:32
#5 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2013 - 19:40
Dzięki bardzo...
#6 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2013 - 09:18
po jakimś czasie i tak dojdziesz do wniosku, że echo jest po to, żeby badać dno a nie toń. jeśli chodzi o identyfikacje twardości czytelniejsze będzie tradycyjne, jeśli chodzi identyfikację przedmiotów (skały, drzewa i inne zawady) to lepiej wypadnie dsi.
Ja jak łowię okonie to 90% badam toń, bo wielkie chmury drobnicy stoją w pół wody przeważnie. I zawsze prawie przy takiej chmurze są okonie
#7 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2013 - 12:27
Ja jak łowię okonie to 90% badam toń, bo wielkie chmury drobnicy stoją w pół wody przeważnie. I zawsze prawie przy takiej chmurze są okonie
też to robię i celowo o tym nie wspomniałem, bo chmurę drobnicy można rozpoznać na najprostszym echu z wył fish ID. odnośnie "pół wody"... ryby nie grzyby okonie zwłaszcza
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych