Osobiście do lekkiego zestawu z fluorocarbonem(0,18-0,20) stosuje alberto knot.
Jaki węzeł do fluorokarbonu?
#61 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2019 - 12:24
#62 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2019 - 14:38
@Alexspin
Problemem może być też zbyt słabe zaciśnięcia węzła, użycie śliskiego FC, lub zbyt śliskiej plecionki, szczególnie 6 splotowej.
A próbowałeś innych węzłów do połączenia tych cienkich linek?
Niektóre węzły są bardziej podatne na ześlizgiwanie, inne znacznie mniej.
Podobnie jak różnymi kombinacje plecionek i FC zwykle wymagają zupełnie innych węzłów - w przeciwnym razie ich połączenie może mieć znikomą wytrzymałość.
Kiedyś zimą bawiłem się wiązaniem i testowaniem sporej ilości nowych węzłów. Niektóre z nich kompletnie się nie nadają do śliskich plecionek/FC, co nie zaczy, że sam węzeł był zły.
Chodzi mi o to, że np. taki Alberto knot jest bardzo łatwym i przyjemnym węzłem, ale połączenie np. plecionki Daiwa tournament 8 Braid i Fluorocarbonu Momoi tym węzłem skutkowało fatalnym łączeniem za każdym razem. Przy użyciu innej pletki, podobnej grubości tyle że 4-splotowe, np. YGK Egi-Metal WX4, węzeł jest bardzo mocy, a przy teście plecionka pęka nad węzłem.
Z tych wszystkich węzłów pamiętam może ze trzy - całej reszty zapomniałem tu jest jeden, który uważam za wybitny:
Trudno się go nauczyć, ale później łatwo się wiąże. Nadaje się raczej do grubszych FC (0.20 to moim zdaniem minimum) no i przy śliskich linkach/FC nie zawsze się udaje (tj. czasem trzeba powtórzyć, wszystko wychodzi przy zaciskaniu), ale gdy jest poprawnie zawiązany to przy niektórych linkach, łączenie jest mocniejsze niż węzeł łączący FC z agrafką
- Alexspin lubi to
#63 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2020 - 12:35
Kosztuje mniej niż markowy wobler. Ja na razie w fazie testów, ale póki co jestem bardzo zadowolony! Super łatwe wiązanie, w każdych warunkach. Po dwóch, trzech próbach kolejne nie zajmują więcej niż 10, góra kilkanaście sekund.
Znajomi używają od roku, nigdy ów węzeł ich nie zawiódł.
Pozdrawiam.
#64 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2020 - 16:53
Faktycznie, operacja prosta jak drut. Problem tylko w wytrzymałości węzła. Yucatan i Alberto trzymają bardzo mocno, a ten z wiązarki, na pierwszy rzut oka nie budzi nadzwyczajnego zaufania.
#65 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2020 - 17:13
Faktycznie, operacja prosta jak drut. Problem tylko w wytrzymałości węzła. Yucatan i Alberto trzymają bardzo mocno, a ten z wiązarki, na pierwszy rzut oka nie budzi nadzwyczajnego zaufania.
Ta wiązarka była już gdzieś wcześniej na forum . Skusiłem się bo zawiązanie przyponu na mrozie po kilku godzinach na łódce jest ciężkie i zacząłem używać od tego sezonu . Obserwacje są takie ,że przy grubościach 0.11, 0.25,0.40 fc pęka przy agrafce a nie na łączeniu z plecionką chociaż do agrafki próbowałem kilku węzłów . Zatem jak dla mnie jest ok..
Użytkownik sero1975 edytował ten post 27 czerwiec 2020 - 17:15
#66 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2020 - 17:39
#67 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2020 - 07:03
(...) Obserwacje są takie ,że przy grubościach 0.11, 0.25,0.40 fc pęka przy agrafce a nie na łączeniu z plecionką chociaż do agrafki próbowałem kilku węzłów .(...).
Nie miałem takiego przypadku. Co prawda używam FC dopiero drugi sezon i wyłącznie do UL-a 1-4g. Sprawdza mi się FC MIKADO Silk Nihonto 0,20mm/2,7kg, jest bardzo wiotki i bardzo dobrze trzyma się z agrafką na węźle:
- popper lubi to
#68 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2020 - 13:44
Ta wiązarka była już gdzieś wcześniej na forum . Skusiłem się bo zawiązanie przyponu na mrozie po kilku godzinach na łódce jest ciężkie i zacząłem używać od tego sezonu . Obserwacje są takie ,że przy grubościach 0.11, 0.25,0.40 fc pęka przy agrafce a nie na łączeniu z plecionką chociaż do agrafki próbowałem kilku węzłów . Zatem jak dla mnie jest ok..
Była, była. Daiwy
https://www.marine-d...okkou-knot-tool
#69 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2020 - 14:17
O widzę ciekawy i praktyczny dosyć wątek, sam trenowałem wszystkie te węzły i skończyłem na jednym rozwiązaniu - łącznik bezwęzłowy, S-ka, L-ka w zależności od ciężaru łapania. Plecionka ma wtedy 100% wytrzymałości i nie tnie fluorocarbonu jak jest cieńsza w przypadku Alberto, który owszem jest ok ale dla grubszych plecionek. Oczywiście jesli ktos ma przypon 1.5m będzie chciał zeby łączenie wskakiwało w przelotki i tu jest jedyny problem Ale poza tym niuansem - łączenie bezwęzłowe jest najlepszym dla mnie rozwiązaniem. Robicie szybkie zmiany grubości przyponu jak chcecie bez "szukania" dziurki co jesienią i zimą jest mega ważne przy zimnych paluchach.
#70 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2020 - 15:09
O widzę ciekawy i praktyczny dosyć wątek, sam trenowałem wszystkie te węzły i skończyłem na jednym rozwiązaniu - łącznik bezwęzłowy, S-ka, L-ka w zależności od ciężaru łapania. Plecionka ma wtedy 100% wytrzymałości i nie tnie fluorocarbonu jak jest cieńsza w przypadku Alberto, który owszem jest ok ale dla grubszych plecionek. Oczywiście jesli ktos ma przypon 1.5m będzie chciał zeby łączenie wskakiwało w przelotki i tu jest jedyny problem Ale poza tym niuansem - łączenie bezwęzłowe jest najlepszym dla mnie rozwiązaniem. Robicie szybkie zmiany grubości przyponu jak chcecie bez "szukania" dziurki co jesienią i zimą jest mega ważne przy zimnych paluchach.
Tym łącznikiem połączysz gruby flurocarbon 1 mm z linką 50 LB ?
#71 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2020 - 15:22
fluorocarbon tak jak do agrafki czy krętlika - analogicznie wiążesz do łącznika, który jest stalowym drutem, przy tych średnicach jakie chcesz łączyć - łącznik min.L - jest do 25kg, są też sumowe mocniejsze.
#72 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2020 - 16:14
Tym łącznikiem połączysz gruby flurocarbon 1 mm z linką 50 LB ?
Nie. Do takich zabaw, tylko FG lub PG się sprawdza. Bimini Twist też daje radę. Ja sobie ogarnąłem taką śmieszną wiązarkę z Ali, i dobrze mi się sprawuje.
#73 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2020 - 19:09
#74 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2020 - 19:46
#75 ONLINE
Napisano 06 sierpień 2020 - 20:18
- Przemek_M lubi to
#76 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2020 - 07:52
#77 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2020 - 07:58
przetestowany na pstrągowych karczach, korzeniach i zwisających gałęziach ... sam się zdziwiłem ale spełnia idealnie swoją rolę.
- Alexspin lubi to
#78 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2020 - 08:16
Robert, a taki węzeł nie haczy zbytnio przy przejściu przez przelotkę szczytową? Ile robisz "przeplotów" przez pętlę, czy ma znaczenie grubość łączonych linek?
Użytkownik Alexspin edytował ten post 07 sierpień 2020 - 08:34
#79 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2020 - 08:18
Ja robiłem 4. Nic mi nie haczyło.
- Bass-74 i Alexspin lubią to
#80 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2020 - 08:27
Dzięki!
Jest tak prosty, że aż chce się go od razu wiązać Muszę go wypróbować przy najbliższej wyprawie na okonie.
Czy ma znaczenie grubość linek, będzie miał zastosowanie do zestawu UL (plecionka 0,04-0,06mm+FC 0,20mm)?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych