Jak zdjąć uchwyt korbki redarc'a, tak aby nie uszkodzić (porysować) czerwonej zaślepki, bo to chyba pod nią znajduje się śruba mocująca?
Jak zdjąć uchwyt korbki redarc
#1 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2013 - 23:47
#2 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2013 - 09:53
Tam nie ma śrubki, to jest oś która jest zaklepana tak jak zaklepywało się stare nity.
Spiłuj te miejsce i wybij.
Ja w swoim zmieniłem uchwyt na piankę i jestem zadowolony. Troszkę było kombinowania, uchyt osadzony na rurce alu osadzony na dwóch łożyskach.
A kapselek to nic innego jak zaślepka (części do rowerów) : http://www.vincere.p...10,probolt-ltde.
Wystarczy poszukać w necie i się znajdzie.
DSC_0013.JPG 146,42 KB 165 Ilość pobrań
DSC_0008.JPG 266,63 KB 191 Ilość pobrań
DSC_0016.JPG 220,18 KB 151 Ilość pobrań
Użytkownik Krystek edytował ten post 09 wrzesień 2013 - 09:55
#3 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2013 - 07:20
#4 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2013 - 11:25
Użytkownik Krystek edytował ten post 11 wrzesień 2013 - 07:50
#5 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2013 - 20:09
W moim też nie ma bo to korbka z Blue Arca i Zaubera, ale myślałem że podobnie jest wykonany uchwyt w Red Arcu. A pytałem jak zdjąć, ponieważ podczas wędkowania coś zaczęło w uchwycie się blokować, jakby łożysko przestało działać. Myślałem, że jest jakiś bezinwazyjny sposób na rozebranie rączki?
#6 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2013 - 22:27
Prawdopodobnie piach albo inny syf sie dostał. Płukanko benzyną ekstrakcyjną potrzebne. Po zdjęciu dekielka strzykawką pompujemy benzynę . Po przemyciu suszymy i wpuszczamy oliwkę. Musi pomóc. I demontaż niepotrzebny .
#7 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2013 - 14:04
Prawdopodobnie piach albo inny syf sie dostał. Płukanko benzyną ekstrakcyjną potrzebne. Po zdjęciu dekielka strzykawką pompujemy benzynę . Po przemyciu suszymy i wpuszczamy oliwkę. Musi pomóc. I demontaż niepotrzebny .
Nie chcę się powtarzać ale jak mam zdjąć dekielek?
#8 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2013 - 14:22
Użytkownik Krystek edytował ten post 13 wrzesień 2013 - 14:23
#9 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2013 - 20:55
Nie chcę się powtarzać ale jak mam zdjąć dekielek?
Witam.
Proszę symetrycznie na dekielku wyznaczyć sobie środek - zrobić punkcik ostrym rysikiem i wywiercić wiertłem 1,5 mm otworek,który potem przyda się do aplikacji oliwki.
Jak już to mamy zrobione to należy sobie przygotować kawałek stalowego drutu o średnicy 1,5 mm z zagiętą końcówką na ok.2 mm pod kątem prostym.
Potem podgrzewamy delikatnie dekielek małym płomieniem z zapalniczki - wprowadzamy drucik do wywierconego otworu, chwytamy szczypcami drucik i wyciągamy dekielek.
Sytuacja jest analogiczna jak w przypadku niektórych modeli kołowrotkow Daiwy lub Shimano.Gdy ma się oryginalny przyrząd zadanie jest ułatwione.
Wszystkie czynności należy wykonać bardzo starannie i z wyczuciem. Nic na siłę.
Gdyby były trudności to należy ponownie podgrzać dekielek i spróbować ponownie. Klej który jest tam użyty przypomina po trochu nasz butapten.
Pozdrawiam
Jóżef Lesniak
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 13 wrzesień 2013 - 21:04
#10 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2013 - 21:08
Jak zdjąć uchwyt korbki redarc'a, tak aby nie uszkodzić (porysować) czerwonej zaślepki, bo to chyba pod nią znajduje się śruba mocująca?
Ale On nie chce uszkodzić tego dekielka.
Chyba że wypróbuje ten sposób a otwór potem zaślepi jakiąś mini zatyczką gumową lub wkręci małą/ły śrubkę lub wkręt.
Użytkownik Krystek edytował ten post 13 wrzesień 2013 - 21:09
#11 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2013 - 21:32
Ale On nie chce uszkodzić tego dekielka.
Chyba że wypróbuje ten sposób a otwór potem zaślepi jakiąś mini zatyczką gumową lub wkręci małą/ły śrubkę lub wkręt.
Sposób na zdjęcie dekielka przedstawiłem powyżej i innego sposobu nie ma. Jest to najmniej inwazyjna metoda,aby drastycznie nie uszkodzić owego dekielka.
Należy podgrzewać uchwyt korbki który jest wykonany z alumninium,a nie sam dekielek o czym zapomniałem nadmnienić.
A tak na marginesie - jakimś tam kawałkiem plastiku tyle się przejmować ? - można to czym innym zastąpić. Niech sobie robi tak jak chce.
Ps. pod zaślepką nie ma żadnej śruby,wszystko jest zanitowane włącznie z łożyskami na stałe.
Pozdrawiam
Józef Leśniak
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 13 wrzesień 2013 - 21:34
#12 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2013 - 21:40
Jak ma potem piasek lub inne śmieci przedostawać się przez ten otwór to niech lepiej go zatka czymś.
#13 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2014 - 15:47
nie chce zakładać nowego tematu , Chce wymienic korbe w swoim zauberze 4000 ( jeszcze nie dostała luzów ale po prostu mi sie nie podoba )
zastanawia mnie które korby pasuje z rodziny zauberowatych ?
zauber cf ma ciekawa rącze ,
spro blue arc też ( moj faworyt )
najciekawsza ma ten najnowszy wynalazek spro / dragona karbonowo piankowa eva .
macie jakies doświadczenia z wyzej wymienionymi korbami ?
#14 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2014 - 19:52
,,macie jakies doświadczenia z wyzej wymienionymi korbami ?"
Może pomoże
http://jerkbait.pl/t...ge-2?hl= korbka +do +zaubera
#15 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2014 - 01:51
Raczej bym sie skłaniał do tej z blue arc a naj badziej do tej z dragona nano lite / spro grand arc 8400, tlko nie mam pojęcia czy bedzie pasowała
Użytkownik antilag edytował ten post 08 kwiecień 2014 - 17:36
#16 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2014 - 14:36
znalazłem swoj ideał korba od wft penzill spin, to ta sama korba co od zaubera cf tylko cala czarna . Zamowilem w sklep-sumowy.pl powinna bc w przszłym tygodniu .
#17 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2014 - 14:56
Ile kosztuje korba od tego penzill spina? Prezentuje się całkiem przyjemnie.
#18 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2014 - 17:20
jeszcze nie wiem , cena bedzie dopiero jak przyjedzie część , ale mysle ze nie bedzie tragedii ,licze cos kolo 70zł tak jak do cf'a
#19 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2014 - 18:26
Daj znac jaka cena wyszla
#20 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2014 - 20:00
ok
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych