Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kolowrotek "Daiwa JDM" Made in China -znak czasow AD 2013 -

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 12 wrzesień 2013 - 14:55

Znak czasow, jednoznacznie pokazujacy, ze pewne "rzeczy" sa juz za nami...

Pierwszy AEGIS byl Made in Japan.Ale to juz pare lat, jak tego modelu nie bylo ofercie...

A teraz sa chetni ?

http://www.plat.co.j...egis-2506h.html

2013AEGIS_ima01.jpg

Użytkownik Guzu edytował ten post 12 wrzesień 2013 - 15:38

#2 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:01

Daiwa z Chin czy Shimano z Malezji, nawet JDM to już norma. Proces nieodwracalny, rasowe japońce już tylko w nadroższych modelach.

#3 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:09

a tak swoją drogą to ciężkawy jak na plasticzny :)

#4 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:16

Daiwa z Chin czy Shimano z Malezji, nawet JDM to już norma. Proces nieodwracalny, rasowe japońce już tylko w nadroższych modelach.

Dotychczas bylo kilka modeli (m.in Emeraldas colossal ) robionych w Tajlandii.

Teraz jest nowy 2013 Aegis, w opisie, ktorego napisano ze to produkcja "China".

Gdyby to byla "norma" to sklep by sie nie fatygowal w pisaniu "China". Przeciez kazdy by to wiedzial ;)

O znaczenie slowa "rasowy japoniec" az sie boje zapytac ...

Użytkownik Guzu edytował ten post 12 wrzesień 2013 - 15:18

#5 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:16

a tak swoją drogą to ciężkawy jak na plasticzny :)

Moze duzo szuwaksu naladowali do mag seala ? :D

• Karol Krause i czocho lubią to

#6 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:18

To tak troche nie tak. Pewnie kazdy wie ze Japan Domestic Market nie musi byc made in japan. Rozchodzi sie tylko o produkcje na rynek japonski a gdzie to skladane jest widocznie nie ma znaczenia. Wiele takowych produkcji skladane jest z podzespolow wyprodukowanych w japoni ale montaz odbywa sie w chinach. To takie Iphony w wedkarskim swiecie.

#7 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:22

powiem szczerze, choc mnie to ani ziebi ani grzeje, ze tez po raz pierwszy widze kolowrotek JDM z chin ... bo wedki to juz dawno takie widzialem i macalem

To takie Iphony w wedkarskim swiecie

o matko i corko, to moze lepiej nie?! :lol: :lol: :lol:

#8 OFFLINE   doktorek

doktorek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:28

Wychodzi z jenów ok. 800 zł. U nas 1200 :( Nie dałbym tyle. Na pewnym portalu co się jerkbait zowie ;) można w tej cenie mieć lekko używaną/prawie nową Certate. Wybór - dla mnie oczywisty. :)

#9 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:29

No jq iphona tez nie mam i mial nie bede :lol::lol: Bylo thailand plwiec teraz czas na chiny. Sam jestem fetyszysta i lubie na moich mlynkach napis made in dzapan ale to bylo chyba nieuniknione. Byle by tylko ceny spadly adekwatnie. Z tego co sie dowiedzialem to wiele kijow jdm jest made in china, nawet niektore megabassy :ph34r::ph34r:

#10 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18671 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:29

Nie no nie przesadzajcie, to już trwa od lat przecież. Pamiętam jak ładnych parę lat temu kupowałem Revrosa 2506 - w Europie funkcjonującego pod nazwą Exceller bodajże - model ze szpulą 2506 był robiony wyłącznie na JDM czyli w tłumaczeniu "krajowy rynek japoński" - jak trafnie zauważył Gugcio, JDM nie równa się Made in Japan, ale to już naprawdę od dłuższego czasu ;)

Swoją drogą, to z perspektywy użytkownika kilku "nie japońskich" JDM'ów tak w wędkach jak i kołowrotkach - złego słowa powiedzieć nie mogę jak dotąd odnośnie jakości tych produktów - żaden jeszcze mnie nie zawiódł :)

#11 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:36

Dalem jako ciekawostke.

Bez wartosciowania.

Jasne ze JDM to nie tylko Made in Japan.

Ale JDM to, jak niektorzy znawcy mawiaja "la creme de la creme" jak chodzi m.in. kolowrotki spiningowe.

Wiec wychodzi ze i Chinach dobry "creme" juz robia...

Ja w kolowrotkach mam tylko Japan i USA. Takie moje wewnatrzszafowe pearl harbor :D

#12 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18671 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:42

A czy pare lat temu przypadkiem na Tackle Tour nie było że absolutnie topowy kołowrotek megabassa sygnowany przez Yuki Ito, za coś koło + 800 USD był Made in China ?

czy on jest gorszy od jakiejś certaty made in japan ? nie sprawdzałem :) ale zakładając się w ciemno obstawibłym że raczej nie...

Obecnie truizmem staje się stwierdzenie, wygłaszane jak pamiętam przez kilku moich rozmówców w wywiadach rodbuildingowych, że jeżeli chodzi o Chiny to "what you get is what you pay for"

zamówisz kołowrotek za 8 dolarów, dostaniesz kołowrotek za 8 dolarów

zamówisz kołowrotek za $ 800, zrobią taki którego reżim wykonania technologicznego / materiałowego pasuje do kołowrotka za $800

jak zwykle rzecz sprowadza się do kwestii pazerności / marży dystrybutora i tzw. uczciwości w podejściu do klienta 

#13 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:52

nawet niektore megabassy

niektore? jak bylem w nagoi, bodajze w 2008 to 75% juz wtedy byla PRC ^_^ 

jak trafnie zauważył Gugcio, JDM nie równa się Made in Japan, ale to już naprawdę od dłuższego czasu

no przeciez nikt nie twierdzi nic innego :)

• Guzu lubi to

#14 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 12 wrzesień 2013 - 16:30

Ale o co się Wam rozchodzi??? Mam gdzieś czy na stopce kołowrotka jest dzapan, tajland czy czajna. To dla mnie zwykła Daiwa czy Szimano, tańsze albo droższe, nic więcej. Wisi mi to że moje dwa Batsony podobno w chińskiej fabryce ukręcone. Grunt że to przyzwoite wędki. Jednego wręcz uwielbiam. Do tego stopnia że czasami na siłę usiłuje przystosować go do łowienia do jakiego się nie nadaje. Ale trudno, lubię go trzymać w łapie.

Powyższego posta piszę na bardzo starym laptopie Toshiby, również made i China. Lapek ma coś chyba 7 lat a dalej działa bez zarzutu i w zasadzie żaden inny nie jest mi potrzebny. Znaczy małe chińskie rączki wyprodukowały bardzo przyzwoity sprzęt.

Użytkownik skippi66 edytował ten post 12 wrzesień 2013 - 18:45

#15 OFFLINE   Okonhel

Okonhel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1067 postów
  • Lokalizacjajuż nie Hel
  • Imię:Jacek

Napisano 12 wrzesień 2013 - 16:48

Chińczyk produkuje zgodnie z zamówieniem, jak mu zlecą. Jak mu zlecą zrobić tani kołowrotek z byle czego to go zrobi i w cenie się zmieści. Jak mu zlecą zrobić porządny kołowrotek z porządnych materiałów o konkretnych symbolach i parametrach to on to zrobi zgodnie z zamówieniem i w podanym terminie - jak nie zrobi to straci rynek zbytu, konkurencja szybko przejmie. Niestety firmy zamawiające coraz częściej zamawiają z dopiskiem  " ma być jak najtaniej"....

#16 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 19:25

W Chinach robi się naprawdę topowe rzeczy, czy topowa będzie cała seria, to już zależy od kontroli produkcji i rezydentów na miejscu, takim niestety płaci się dużo i czasem na to szkoda kasy :)

Użytkownik bazyloss edytował ten post 12 wrzesień 2013 - 19:25

#17 OFFLINE   mdziam_78

mdziam_78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1713 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 12 wrzesień 2013 - 20:40

Kiedyś był w TV program o chińskich fabrykach. W jednej z nich robili małe modele samochodów, w mdelu ferrari na masce na znaczku ręcznie malowali tego czarnego konia, miał chyba z 3mm wysokości. Oczywiście pod lupą wyglądał jak powinien, czyli nie był jakąś tam plamką tylko pełnowartościowym obrazkiem. Koszt wykonania takiego modelu to zdaje się 20€ był. Czyli zleceniodawca płacił za towar z górnej półki i taki z Chin dostawał. Znajomi sprzedają solary z Chin od kilku ładnych lat, jakością pod żadnym względem nie ustępują tym Made in EU, posiadają nawet mocne certyfikaty wydane w Europie, a cena 30% niższa.

#18 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9553 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 12 wrzesień 2013 - 20:46

Może te z Chin, już niedługo, będą lepsze, niż cała reszta :ph34r:  Rzekłem patrząc na swoje Adidaski :lol:

• Karol Krause lubi to

#19 OFFLINE   tibhar

tibhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 998 postów
  • LokalizacjaPL
  • Imię:Mariusz

Napisano 12 wrzesień 2013 - 20:58

chińczyki są najlepsi w tenisa i nikt im nie dorówna.. :D  niedługo będzie tak z młynkami...  ;)

#20 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3631 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 12 wrzesień 2013 - 21:02

Są też przykłady na ruchy w odwrotnym kierunku - vide Luvias 2012, którego produkcja jest ponownie w Japonii.
Nie można więc generalizować nie znając idei, która w danej chwili przyświeca producentowi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych