Witam,
Niektórzy w Was pływają na drewnianych łodziach. Często wspominacie, że posiadanie takiej lódki to 3,4 dni w roku pracy - konserwacji. Możecie podzielić sie swoimi wrażeniami z eksploatacji takich łódek? Na czym owa konserwacja polega.

Napisano 31 marzec 2008 - 19:31
Napisano 02 kwiecień 2008 - 20:23

Co roku jednak trzeba zająć się dnem.Pierwszego roku zastosowałem smołę na gorąco,następne lata to uszczelnianie Bitgumem od konserwacji podwoźi samochodów.Nie ma konieczności podgrzewania

Napisano 13 kwiecień 2008 - 18:27

Pozdrawiam
Napisano 13 kwiecień 2008 - 19:41

Załączone pliki
Napisano 13 kwiecień 2008 - 21:03
Napisano 14 kwiecień 2008 - 07:07

Napisano 07 maj 2008 - 20:42
WODOM CZEŚĆ!!!!
Napisano 07 maj 2008 - 22:44

Napisano 08 maj 2008 - 08:12
Moim zdaniem na dno pychówki najlepiej nadaje sie LEPIK, a nie SMOŁA,ponieważ lepik jest elastyczniejszy a smoła pęka i czasem się zdarza że odstaje od deski płatami.Przed lepikowaniem dna łódki, deski muszą być solidnie wysuszone, inaczej lepik kiepsko przystanie do desek.Co do pychówki zrobionej z desek topolowych to odradzam,przetrwała u mnie 5 lat,mimo solidnej konserwacji .Rzadziej stosuje się drewno topolowe, ponieważ w wodzie szybciej gnije(ma mniej związków smolistych).Do konserwacji łódki wewnątrz jak i na zewnątrz, stosuje olej hydrauliczny,podgrzewam go do 100 st. i wsmaruje go w deski (drewnochron zakupiony w sklepie tak nie zabezpieczy łódki), jak olej na gorąco.Ważne też jest solidne utkanie szczelin łódki sznurem.Najlepszym materiałem na wiosło pychowe jest dąb lub jesion,osobiście wole wiosło jesionowe,ponieważ jest bardziej elastyczne(sprężyste)
Napisano 19 lipiec 2017 - 15:36
Witam
Odświeżę trochę temat a mianowicie mam zamiar kupić okazyjnie łódkę drewnianą w stanie surowym do dokończenia czyli pomalowania itp.Pytanko czym pomalować, impregnować i uszczelniać np na łączeniach?łódka wykonana ze sklejki
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: motorowodne
MOTOROWODNE
Giełda sprzętu wędkarskiego →
Sprzedaż sprzętu wędkarskiego →
Silnik zaburtowyNapisany przez Okonek@123 , wczoraj, 17:00 |
|
![]()
|
||
MOTOROWODNE
Giełda sprzętu wędkarskiego →
Sprzedaż sprzętu wędkarskiego →