Chodzi mi o to,że łódka jest oparta na czterech rolkach (myślę nad zmianą na płozy boczne,których de facto nigdzie w necie nie mogę znalezć).Wydaję mi się ponadto,że rozstaw osi w tej przyczepie jest za mały w stosunku do szerokości łodzi.Łódka wg mnie spoczywa zdecydowanie zbyt wysoko ponad nadkolami lawety, co sprawia ,że jest niestabilna podczas transportu.
Ja mam przyczepkę Sam i według moich obserwacji przed jej przeróbką i po to stwierdzam:
1. Jeżeli jeździmy po wszystkich polskich drogach to oś musi posiadać amortyzację dobraną pod ciężar całkowity przyczepy. Sam się zastanawiałem przy zakupie osi skrętnej jaką wybrać 750 czy 500? Po konsultacji z producentem wybrałem 500, czego nie żałuję.
2. Im wyżej mamy łódkę na przyczepie, tym gorzej się ona prowadzi (środek ciężkości). Buja się na boki podczas jazdy, bardziej podskakuje na nierównościach. Sprawdzone osobiście. Niestety Ty już nie masz możliwości ucieczki z łodzią w dół. Według książek dyszel powinien biec, aż do osi. Niestety to jakby wymusza wyższe usadowienie łodzi.
3. Jestem posiadaczem Lambdy od Krugera. Szerokość łódki to 150 cm, rozstaw piast przed wymianą osi 180 cm, po zmianie na oś skrętną 184 cm. Tutaj nie zauważyłem żadnych zmian.
4. Płozy od dołu są ok, jeżeli mamy możliwość wjechania przyczepą na odpowiednią głębokość. Inaczej mamy dodatkowe opory podczas wypuszczania łódki na wodę. Również robiłem sam. Przepis kolegi Kotwitz jest jak najbardziej prawidłowy. Przerobiłem z płóz na rolki. Plus dla płóz to większa powierzchnia do podparcia dla łodzi.
5. Rolki boczne możesz dołożyć, ale nie spodziewaj się wodotrysków. Uchroni Cię to jedynie przed przemieszczaniem się łódki na boki. Podstawa to bardzo dobre pasy. Bezpieczeństwo Twoje i innych użytkowników drogi.
Jest to moja pierwsza przyczepa w związku z czym dojście do powyższych wniosków kosztowało mnie cały sezon i ponowne przebudowy. Niestety na rynku nie znajdziesz takiej przyczepy, która by Cię zadowoliła w 100%. Nawet projektując swoją przyczepę okaże się w praktyce, że czegoś brakuje, a w innym miejscu przedobrzyłeś.