Jest to wersja 1.0 lub beta jak kto woli

Całkowity koszt nie jest jeszcze znany, natomiast myślę że dużo nie wzrośnie. Na ta chwilę wyniósł 365 pln tj. 1 pln dziennie

Jeśli będą jakieś pytania to chętnie odpowiem

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 grudzień 2013 - 12:55
Napisano 29 grudzień 2013 - 13:03
Dołóż filtr powietrza na wejściu do kompresora. Po co zaciągać brudne powietrze?
Napisano 29 grudzień 2013 - 14:03
Napisano 22 styczeń 2014 - 18:52
jaki jest poziom hałasu podczas pracy, w porównaniu do lodówki
Napisano 22 styczeń 2014 - 19:07
poziom halasu podczas pracy tego czegos jest taki, ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisza . Czyli praktycznie zaden, stawiasz to gdzies obok i ogien. Mam i uzywam takiego od dawna i jest ok. Kolego jesli mogo Ci cos doradzic to proponowalbym uzyc wiekszego zbiornika, np. 5 lub max 10 litrow. Butla turystyczna 3 kg. za grosze mozna dostac. Dlaczego wiekszy, dlatego, ze lepiej nabic zbiornik wiekszej poj. do 5 barow, niz 1 litr do 8. Mam na mysli zywotnosc agregatu.
Napisano 22 styczeń 2014 - 19:15
ja się przymierzam już ze dwa lata żeby poskładać taki , części mam ale weny zero
z racji małej produkcji wobków wystarczał mi stary agregat od brata (niestety przecięty przez mojego ciekawego, życia brata)
Napisano 22 styczeń 2014 - 19:26
Fajny sprzęcik. Jakby ci się chciało w wolnej chwili spisać listę potrzebnych podzespołów to będę wdzięczny Widziałem u ojca w piwnicy taką pompkę z lodówki, może bym mu wykradł i jakimś cudem zmajstrował podobne urządzenie
Napisano 22 styczeń 2014 - 19:33
Miałem kiedyś Danfossa NF11L podpietego pod CPU i NB w komputerze.
Napisano 22 styczeń 2014 - 20:19
Użytkownik Pawelek55 edytował ten post 22 styczeń 2014 - 20:19
Napisano 22 styczeń 2014 - 20:36
Napisano 22 styczeń 2014 - 21:07
thug said
Fajny sprzęcik. Jakby ci się chciało w wolnej chwili spisać listę potrzebnych podzespołów to będę wdzięczny
Widziałem u ojca w piwnicy taką pompkę z lodówki, może bym mu wykradł i jakimś cudem zmajstrował podobne urządzenie
Jestem w trakcie składania takiego kompresora - przekonał mnie swego czasu poziom głośności, w mieszkaniu nic tego nie przebije. Jestem już po dość obszernej lekturze, mam rozrysowany schemat i jeśli mogę coś doradzić to :
Co potrzebujesz ?
- filtr paliwa z 126p
- używana gaśnica ze złomu np. 3L, 5L.
- sprawny agregat lodówkowy
- zawór zwrotny
- presostat *
- zawór bezpieczeństwa
- 2 manometry do 8-10bar (można razem z presostatem i reduktorem)
- odwadniacz
- szybkozłącze
- reduktor ciśnienia.
- nyple, kolanka itd w zależności na ile cali będziesz robił - ja przewiduję u siebie 1/4 cala.
- przewody ciśnieniowe
- taśma teflonowa
* jak już dowiedziałem się w sklepach zajmujących się pneumatyką, chińskie presostaty mają mały problem, otóż trochę dużą tolerancję, tzn. nastawiasz że ma nabijać butlę od 4bar do 6max a on raz nabija np. od 3,8 drugi raz od 4 a innym od 4,1.
Ponadto pozostaje odpowiedni dobór elementów bo ze sprężonym powietrzem żartów nie ma.
Jeśli presostat ma odcinać dopływ przy np.6 barach, (butle mamy na 8) to dobrze by było aby zawór bezpieczeństwa był > 6 a < 8 bar. Następnie "strzelić" powinny przewody ciśnieniowe.
W dziale Lure mamy też wątek o kompresorze do aerografu.
@Pawelek55, nie wiem czy dobrze widzę, czy może taka perspektywa zdjęcia . Na pierwszym zdjęciu wyjście z "gaśnicy" (zbiornika wyrównawczego) połączone jest kolankiem do którego wchodzi odolejacz czy tak ? Jesteś pewien że ten odolejacz jest dobrze podłączony ?
Jeśli dostanie się tam olej jak go spuszczasz ?
Użytkownik Zwierzu edytował ten post 22 styczeń 2014 - 22:15
Napisano 22 styczeń 2014 - 21:23
Napisano 22 styczeń 2014 - 21:51
Pawelek55 said
Ja nie widzę tutaj problemu, odwadniacz ma na dole zaworek do spuszczania tzw. kondensatu
.
I gdzie się ten kondensat "spuszcza", z powrotem w kolanko i do gaśnicy ?
Moim zdaniem odolejacz powinien zostać założony za agregatem, wtedy wiesz czy i w jakiej ilości pluje olejem.
Tutaj mamy sytuację że jeśli pluje to dostaje się najpierw do gaśnicy (tam gromadzi) i w tym wypadku odolejacz jest bez sensu .
Na wyjściu układu, zamiast filtra od malucha dałbym odwadniacz, jest bardziej wskazany
Użytkownik Zwierzu edytował ten post 22 styczeń 2014 - 22:02
Napisano 22 styczeń 2014 - 22:05
Napisano 22 styczeń 2014 - 22:32
Zwierzu said
I gdzie się ten kondensat "spuszcza", z powrotem w kolanko i do gaśnicy ?
Użytkownik Zwierzu edytował ten post 22 styczeń 2014 - 22:39
Napisano 22 styczeń 2014 - 22:36
Pawelek55, on 22 Jan 2014 - 21:05, said:
Nie do kolanka i nie do gaśnicy tylko na zewnątrz układu
.
Po dłuższym używaniu odkręcę zbiornik i sprawdzę poziom wody/oleju w zbiorniku/kolanku, jeśli będzie wysoki zastosuję drugi odolejacz ew. przełożę ten który jest obecnie.
A jak sprawdzisz? Przecież tam nie będzie litrów tego, tylko troszkę, więc nawet nie wyleci. No i nie te dziury.
Posłuchaj Zwierza.
Użytkownik krzychun edytował ten post 22 styczeń 2014 - 22:39
Napisano 22 styczeń 2014 - 22:53
Przyjrzałem się jak wygląda ten odolejacz. OK teraz widać cypel do spustu kondensatu na zewnątrz.
Ale te drobiny oleju najpierw zgromadzą Ci się w butli, tego nie będzie na tyle dużo aby wypełniły odolejacz (tutaj butla będzie odstojnikiem dla kondensatu). IMO te trochę oleju nie ma prawa dostać się do odolejacza - no chyba że jakimś cudem .
Użytkownik Zwierzu edytował ten post 22 styczeń 2014 - 23:59
Napisano 23 styczeń 2014 - 06:28
Napisano 23 styczeń 2014 - 09:39
Moim zdaniem odolejacz powinien zostać założony za agregatem, wtedy wiesz czy i w jakiej ilości pluje olejem.
Napisano 23 styczeń 2014 - 16:33
a propos presostatów: zawsze można dobrać-poszukać z odpowiednią histerezą
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych