Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Odrzańskie przelewy,czyli strategia połowu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

Historię tworzą ci,którzy wieszają bohaterów...

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów
  • LokalizacjaDolina Widawy...;)
  • Imię:Krystian

Napisano 22 kwiecień 2014 - 13:08

Witajcie Koledzy.

Planuję w tym roku poświęcić więcej czasu Odrzańskim przelewom,w związku z tym chciałbym poznać Wasze opinie,doświadczenia czy spostrzeżenia związane z tego typu łowiskami,techniki,sprzęt,strategia łowienia itp itd.

Zaznaczę,że łowić będę z łodzi a celem moich wyprawa będzie kleń i jaź a także boleń.

Z góry dziękuję wszystkim za to co już napisali i oczywiście proszę o więcej... ;) :)

Użytkownik krystiano1981r edytował ten post 26 kwiecień 2014 - 16:52

#2 OFFLINE   Tu nie ma ryb.

Tu nie ma ryb.

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1200 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 kwiecień 2014 - 20:03

Z tego co zauważyłem , do kij 15-17g które maja obsługiwać małe i lekkie woblerki a jednocześnie dac radę sdr'om powinny byc raczej zbrojone w cięższe przelotki dzięki czemu lepiej bedą sie lądowały pod lekkimi smuzakami ale nie bedą tez klekaly z racji mocy samego blanku pod sdr'ami .
Mam kij opisany do 17g a bez problemu ciska boromby Lipinskiego wlasnie dzięki trochę cięższym przelotkom .
Ps wyjdzie z tego dobry kij pstrągowy :)

#3 OFFLINE   Tu nie ma ryb.

Tu nie ma ryb.

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1200 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 kwiecień 2014 - 20:03

Z tego co zauważyłem , do kij 15-17g które maja obsługiwać małe i lekkie woblerki a jednocześnie dac radę sdr'om powinny byc raczej zbrojone w cięższe przelotki dzięki czemu lepiej bedą sie lądowały pod lekkimi smuzakami ale nie bedą tez klekaly z racji mocy samego blanku pod sdr'ami .
Mam kij opisany do 17g a bez problemu ciska boromby Lipinskiego wlasnie dzięki trochę cięższym przelotkom .
Ps wyjdzie z tego dobry kij pstrągowy :)
  • popper lubi to

#4 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów

Napisano 22 kwiecień 2014 - 20:17

Tak,może faktycznie źle się wyraziłem,pisząc "uzbrojony maksymalnie lekko" to chodziło mi o lekko ale do danej konstrukcji,czyli rodzaju blanku,cw,długości itd. ;)

Jeśli masz jakiś kijek do zaproponowania to proszę o kontakt na priv. :)

#5 OFFLINE   tasiek321

tasiek321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1419 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartek

Napisano 22 kwiecień 2014 - 20:28

Co prawda na obrotówki nie łowię, ale do podobnych zastosowań, u mnie na Odrze na klenio-jazie z pontonu używam Blue Rapidem 2,52 do 12lb.

P.S.

BR'a można czasem trafić na rynku wtórnym na giełdzie :)

Użytkownik tasiek321 edytował ten post 22 kwiecień 2014 - 20:36

• krystiano1981r lubi to

#6 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 22 kwiecień 2014 - 22:16

Nie pamiętam wątku ale chyba kolega szpiegu wrzucił filmik jak łowi na odrze, właśnie z łódki klenie, jazie, bolki na AVS76MLXF. Może ktoś kojarzy filmik i podpowie gdzie znaleźć to obejrzysz sobie kijek w akcji
  • krystiano1981r lubi to

#7 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 22 kwiecień 2014 - 22:31

Nie pamiętam wątku ale chyba kolega szpiegu wrzucił filmik jak łowi na odrze, właśnie z łódki klenie, jazie, bolki na AVS76MLXF. Może ktoś kojarzy filmik i podpowie gdzie znaleźć to obejrzysz sobie kijek w akcji

Też coś takiego kojarzę,film chyba miał tytuł odrzańskie lato lub podobnie?

• krystiano1981r lubi to

#8 OFFLINE   Domixon37

Domixon37

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 529 postów
  • Imię:Dominik

Napisano 22 kwiecień 2014 - 22:44

http://jerkbait.pl/t...roix-na-klenia/
  • kotwitz lubi to

#9 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 23 kwiecień 2014 - 06:28

Kij na blanku Phenixa FX 794 będzie się także nadawał a czasem gości na giełdzie  ;)

• krystiano1981r lubi to

#10 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 23 kwiecień 2014 - 06:42

..mam ten badyl, i powiem szczerze, że na odrzańskie przelewy wybrałbym coś dłuższego....

• krystiano1981r lubi to

#11 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 23 kwiecień 2014 - 06:48

Też tak bym pomyślał Patryk ;)  ale Krystian określił, że nie dłuższy niż 2,5m...

#12 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 08:24

Kij na blanku Phenixa FX 794 będzie się także nadawał a czasem gości na giełdzie  ;)

..mam ten badyl, i powiem szczerze, że na odrzańskie przelewy wybrałbym coś dłuższego....

Dziękuję Koledzy za rady,oczywiście jestem cały czas otwarty na sugestie i rady.

Do tej pory praktycznie łowiłem z brzegu więc chętnie czytam Wasze spostrzeżenia.

Gdyby był jakiś ciekawy patyk to "coś" tam mogę dorzucić do puli.. ;)

#13 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 08:35

..nie doczytałem, że to kij na łódkę - sorki..Jak tak to pod białoryb typu kleniojazie będzie oki ale z 6 SDRem to już może być problem z racji szybkiej ale głęboko uginającej się szczytówki.

Ciut mocniej i z większym zapasem mocy to elitka 8`6 12lb, ale to juz circa 260cm...

• Karol Krause lubi to

#14 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 08:43

Ciut mocniej i z większym zapasem mocy to elitka 8`6 12lb, ale to juz circa 260cm...

Te kilka cm nie robi różnicy :) (przynajmniej dla mnie ;) )

#15 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 09:02

..ogarniesz nia i bolenie z góry, bo bliżej jej do 14-15lb...będzie za to problem z jaziowymi plemniczkami i wobkami powierzchniowymi..coś za coś ;) ...

#16 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 23 kwiecień 2014 - 09:27

A ja tak z innej beczki ale w temacie.Jesli Krystian zacznie lowic z lodki i bedzie ustawial sie przed przelewem to

-wobka badz innego smuzaka bedzie mogl splawic, kij nie musi podawac na mega odleglosci

-bedzie lowil w silnym nurcie, delikatny kij bedzie sie poddawal

-na szczycie glowek glebiej stoja juz zacniejsze ryby, ktore moga nie skusic sie na plemniki a beda wolaly wiekszy kasek

-hol ryby w takich warunkach tez wymaga mocniejszego kija, moze zalowac ze szczytowka caluje rekojesc a ryby nie da sie podciagnac do lodzi

-na sam koniec sa wabiki male ale odpowiednio wazace ja np nie waham sie lowic bonito 3.5cm kijem sztywnym jak pala ale ladnie pracujacym pod ryba o cw 10-35gr.

Zalezy od ryb i od wody, ale posluchalbym kogos kto lowi na Odrze z jednostki plywajacej i ma efekty, @Patu :)

• krystiano1981r lubi to

#17 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 23 kwiecień 2014 - 17:27

Nie jest tak do końca Witek jak piszesz bo jak stoją na samym przemiale bolki lub klenie i żerują na czymś małym i równie coś małego spuścisz im z prądem pod nos to może pierwszego jeszcze złapiesz ale drugi już się nie da podejść tak łatwo tym bardziej że pierwszy narobi bydła  :lol:  :lol:  :lol:  i pozamiata główkę. Co prawda woda (kolor) w Oderce jest daleka od krystalicznej ale mimo tego ryby słusznych rozmiarów w większości były już na haku i są ostrożne... Takie mam doświadczenia z dolnej Odry, zarówno z brzegu jak i z łodzi.

Masz rację, że całe takie łowienie trudno opierniczyć jednym kijem.

Co do 6cm SDR-a myślę, że Krystian miał na myśli ogólnie wobki do 6cm  w tym mniejsze również SDR-y. Mogę się mylić ale 6cm SDR w takim miejscu to po mojemu tylko na sumy ;)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 23 kwiecień 2014 - 17:31

• krystiano1981r lubi to

#18 OFFLINE   krystiano1981r

krystiano1981r

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2790 postów

Napisano 23 kwiecień 2014 - 18:13

Co do 6cm SDR-a myślę, że Krystian miał na myśli ogólnie wobki do 6cm  w tym mniejsze również SDR-y. Mogę się mylić ale 6cm SDR w takim miejscu to po mojemu tylko na sumy ;)

Arek,jest dokładnie tak jak napisałeś,te sześć cm to max i tylko dla imitacji uklejek o drobnej i stonowanej pracy.Zresztą tych woblerów będę używał stosunkowo rzadko,większość czasu będę poświęcał takiej Odrzańskiej kleniowo-jaziowej klasyce. :)

#19 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 23 kwiecień 2014 - 18:16

Dlatego ja zaczalbym od naplywu.splawianie wobka u mnie (o ile nie jest to splawianie jakiegos robala celem tatktyki), to rzut prostopadly do brzegu i wtedy wypuszczenie  na tyle ile potrzebuje, nastepnie wachlarzem, wobkiem naplywam w rejon w ktorym sa ryby.Dlatego zaczac od naplywu i wachlowac z dala od glowki a potem coraz blizej i blizej.Pekaty 3.5cm sdr potrafi potelepac kijek w silnym nurcie, ale to zalezy tez jaki kijek, jeden do 15gr bedzie delikatny inny oki.Wazne w takim lowieniu moim zdaniem jest kij, ktory nie bedzie mial delikatnej szczytowki nic wklejkopodobnego.Raczej malozbiezny kijek, ktory z coraz wiekszym wabiem bedzie sie uginal glebiej a nie tylko siadzie szczyt i dupa :) .Masz racje 6cm sdry pekate moga odstraszyc rybe, jesli sdry to moim zdaniem 3.5-4cm pekate max, chyba ze chce sie zapolowac na cos wiekszego.I jak wlasnie Krystian napisal killerami moga okazac sie uklejopodobne drobniutko pracujace.

• krystiano1981r lubi to

#20 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 23 kwiecień 2014 - 18:20

1 poz. o ile nie sprzedany

• krystiano1981r lubi to