Daiwa Bay Casting Special 103 L
#1 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 19:49
Fajny multik. Malutki,wyraźnie mniejszy od conquesta 101. Dzisiaj kilka rzutów na sucho - na trawniku przed domem - zaskakujaco dobrze robi, mimo kija zupełnie nie light (25lb kij pod gumę) dalekie rzuty zarówno woblerami Abu (terminator?), jak i Tapsowymi uklejkami czy abu toby. I to z dość gruba mono jaka była nawinięta. ciekaw jestem jak bedzie działać z 15 lb plecionką i dłuższym 15-20lb kijem.
Jedyny mankament to brak klików w docisku i hamulcu oraz nie zabezpieczony panel boczny - po odkręceniu (nie jest to łatwe) teoretycznie można go stracić gdzieś w wodzie.
Tzw test polowy wypadł dość dobrze. Mimo nowego typu hamulca i 20lb plecionki już po jakiś 30 minutach rzuty zaczeły być poprawne. przy ustawieniu hamulca na 3 pozycję bez większych problemów uzyskiwałem pod wiatr odległości +- porównywalne ze spinningiem (ciężko dokładnie powiedzieć, łowiliśmy z różnych miejsc) uklją tapsa. Wiadomo że przynęta jest bardzo lotna, nie mniej jednak rzuca się nim fajnie. Ciekawym pomysłem jest podobnie jak w Daiwie 203 SW wodzik, którym w miarę oddawania linki z hamulca porusza się razem ze szpulą, więc nie gorzi splątanie przy nagłych ostrych odjazdach. Jak już wczesniej pisałem multik jest mały - mniejszy wyraźnie od conquesta 101 ale sprawia wrażenie małego czołgu który dużo może wytrzymać. Nie wiem jak sprawa ma się z łożyskami ale przypuszczam ze jako model morski są dobrej jakości, podobnie jak w 203SW. Hamulec magnetyczny oferuje bardzo komfortową, stopniową regulację, troszkę inną niż w multikach które miałem do tej pory - wydaje się być duzo doskonalszą konstrukcją. Kliki w docisku/hamulcu walki ułatwiały by dokładną regulację, ale nie ma z tym problemu, hamulec walki jest bardzo płynny i precyzyjny.
Tyl ktoś o tak nikłym doświadczeniu moze powiedzieć.
Jak dla mnie jeden z najlepszych multików jakie miałem w rękach, używanie go sprawia duzą przyjemność, mimo nowej konstrukcji szybko mozna zapomnieć o rzucaniu i skupić na łowieniu. Myślę że ew kupujacy nie będzie zawiedziony, i stanowi rozsądną alternatywę dla CC 101. Ale to już jak kto lubi.
Tu jest opis, nie sądzę zebym był w stanie coś dodać od siebie czy zrobić lepsze fotki...
http://www.tackletou...baycasting.html
#2 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 20:20
#3 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 20:22
czekamy na niusy
pozd JW
#4 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 20:26
tu nie ma co przekonywać - przy Twoich przynętach, multiplikator bez problemu daje sobie rade, sam zobaczysz że odległości rzutu będą podobne, chociaż kijowi Kuby z ukleją trochę nie po drodze, w końcu to dość mocna konstrukcja.He, he może w końcu mnie przekonasz do spinningowania w oceanie kołowrotkiem do góry nogami
pozdrawiam!
#5 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 20:44
#6 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 20:46
#7 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 20:55
moj multi, twoj kij, mozesz rzucac, pewnie wiecej zrozumiesz, bo ja jak dowale wszytko na maxa to taki test chyba za wiele sensu nie ma
#8 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 21:09
Gratulacje! Czekam z niecierpliwością na wieści.
Tym klikiem to się nie przejmuj
Pozdrawiam
Remek
#9 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 21:13
#10 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 21:17
#11 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 21:18
ja bez kliku się nigdzie nie ruszam...
pozdrówka
#12 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 21:24
#13 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 21:26
pozdrówka
#14 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 21:32
#15 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2008 - 21:34
#16 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2008 - 15:10
Właśnie doszła, kupiona dzięki pomocy i czujnemu oku Bujo, za co od razu dziękuję.
Fajny multik. Malutki,wyraźnie mniejszy od conquesta 101. Dzisiaj kilka rzutów na sucho - na trawniku przed domem - zaskakujaco dobrze robi, mimo kija zupełnie nie light (25lb kij pod gumę) dalekie rzuty zarówno woblerami Abu (terminator?), jak i Tapsowymi uklejkami czy abu toby. I to z dość gruba mono jaka była nawinięta. ciekaw jestem jak bedzie działać z 15 lb plecionką i dłuższym 15-20lb kijem.
Jedyny mankament to brak klików w docisku i hamulcu oraz nie zabezpieczony panel boczny - po odkręceniu (nie jest to łatwe) teoretycznie można go stracić gdzieś w wodzie.
Tzw test polowy wypadł dość dobrze. Mimo nowego typu hamulca i 20lb plecionki już po jakiś 30 minutach rzuty zaczeły być poprawne. przy ustawieniu hamulca na 3 pozycję bez większych problemów uzyskiwałem pod wiatr odległości +- porównywalne ze spinningiem (ciężko dokładnie powiedzieć, łowiliśmy z różnych miejsc) uklją tapsa. Wiadomo że przynęta jest bardzo lotna, nie mniej jednak rzuca się nim fajnie. Ciekawym pomysłem jest podobnie jak w Daiwie 203 SW wodzik, którym w miarę oddawania linki z hamulca porusza się razem ze szpulą, więc nie gorzi splątanie przy nagłych ostrych odjazdach. Jak już wczesniej pisałem multik jest mały - mniejszy wyraźnie od conquesta 101 ale sprawia wrażenie małego czołgu który dużo może wytrzymać. Nie wiem jak sprawa ma się z łożyskami ale przypuszczam ze jako model morski są dobrej jakości, podobnie jak w 203SW. Hamulec magnetyczny oferuje bardzo komfortową, stopniową regulację, troszkę inną niż w multikach które miałem do tej pory - wydaje się być duzo doskonalszą konstrukcją. Kliki w docisku/hamulcu walki ułatwiały by dokładną regulację, ale nie ma z tym problemu, hamulec walki jest bardzo płynny i precyzyjny.
Tyl ktoś o tak nikłym doświadczeniu moze powiedzieć.
Jak dla mnie jeden z najlepszych multików jakie miałem w rękach, używanie go sprawia duzą przyjemność, mimo nowej konstrukcji szybko mozna zapomnieć o rzucaniu i skupić na łowieniu. Myślę że ew kupujacy nie będzie zawiedziony, i stanowi rozsądną alternatywę dla CC 101. Ale to już jak kto lubi.
Tu jest opis, nie sądzę zebym był w stanie coś dodać od siebie czy zrobić lepsze fotki...
http://www.tackletou...baycasting.html
wracamy do tematu.
Poniżej kilka zdjęć topowego okrąglaka Daiwy jakie dostałem od Standerusa. Jesli macie jakieś pytania dotyczące samej konstrukcji multiplikatora pytajcie szcześliwego urzytkownika.
.
pozd JW
Załączone pliki
#17 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2008 - 23:06
Zycze duzo powodzenia z nowym multikiem.
PS:Plecionka 100lb juz zakupiona?
#18 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2008 - 23:22
pozdrówka!
.
Załączone pliki
#19 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2008 - 23:24
Załączone pliki
#20 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2008 - 23:57
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0