Czy mógłbyś nam w skrócie opisać technikę wertykalnego łowienia?
To jest bardzo skomplikowane. Jest tak wiele czynników, przy łowieniu sandaczy tą techniką, określających jak i gdzie łowić, ale generalnie najważniejsza jest kontrola nad łódką i sposób napływania na miejscówkę.
Jakie jest Twoje zdanie na temat techniki wertykalnego łowienia w USA i w Europie, szczególnie w Holandi? Czy są miedzy nimi jakieś znaczące różnice? Tylko w sprzęcie czy jeszcze jakieś inne?
Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia jak łowią wertykalnie jankesi. Razem z moim kolegą Stephenem Jansenem byliśmy pierwszymi, którzy rozpracowali tą technikę na naszych wodach. Jak już pisałem najważniejsza jest kontrola nad łodzią w zależności od miejsca gdzie łowimy. Na jeziorze z nieurozmaiconym dnem lub na kanale często dryfujemy, natomiast jeśli ukształtowanie dna jest zróżnicowane to często trolujemy bardzo powoli na silniku elektrycznym zachowując kontrolę nad łodzią, dopasowując się do zmiany głębokości i struktury dna.
pojawilo sie kilka pytan o polowy wertykalne ...
Szkoda, ze wlasnie odpowiedz na najciekawsze pytanie byla tak enigmatyczna. Chetnie poczytalbym cos wiecej o lowieniu wertykalnym. Domyslam sie, ze nie tylko sandacze, ale i szczupaki moznaby ta metoda kusic.
dzisiaj wyslalem zapytanie do kilku milosnikow techniki wertykalnej i wiem, ze beda chcieli odpowiedziec na wasze pytania dotyczate tej techniki polowu ryb ... wiec pytajcie, ja te pytania pozbieram w calosc, zredaguje i wysle gdzie trzeba, a pozniej zrobie z tego artykul na strone glowna