Woblery z pianki
#1 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2006 - 14:13
Czy zna ktoś technologię wykonywania woblerów z pianki ???
Poszukuję wszelkich wiadomości na ten temat .
pozdr. Agraph
- irr lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2006 - 14:20
Oni chyba są mistrzami na polskim rynku....
#3 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2006 - 14:23
ale interesują mnie konkrety
pozdr. Agraph
- WojciechR lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2006 - 15:09
Pozdrawiam
Remek
#5 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2006 - 15:48
#6 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2006 - 13:06
Co konkretnie interesuje cię Agraph. Czy cały know how czy też jakieś szczegóły. Nie wiem czy masz już opanowane to w jakimś stopniu. Tematu nie da się omówić w paru zdaniach. Na początek spróbuj pożeglować na stronach dla majsterkowiczów których linki umieściłem w sekcji Zrób to sam. Jest tam zawarte prawie całe kompendium wiedzy na ten i podobne tematy. Jeśli chodzi o materiały to są dostępne na polskim rynku i raczej nie trzeba ich sprowadzać z zachodu.
Technologia - jeśli dla własnych potrzeb to raczej prosta, ale na pewno niejednokrotnie frycowe trzeba zapłacić. Jeśli na skalę przemysłową to już inna bajka i tu trudności do pokonania i koszty są znaczne. Ja większość swojej wiedzy (60%) zdobyłem w necie pozostała to próby i eliminacja błędów.
Generalnie to proces wytworzenia polega na:
1. Stworzeniu modelu przynęty (musi byś perfekcyjnie wykończony bo każda niedoróbka będzie widoczna na powierzchni wykonanych przynęt)
2. Wykonanie formy z masy silikonowej.
3. Wykonanie drutu z oczkami na kotwice i zaczep wraz z obciążeniem (trzeba również wykonać odpowiednie sztance tak by zapewnić powtarzalność, obciążenie musi byś dobrane i rozmieszczone empirycznie) Nie zapominamy o wadze kotwic niejednokrotnie znacznej)
4. Umieszczenie drutu z obciążeniem w formie i zalanie formy pianką AB. Zamknięcie i sciśnięcie formy.
5. Usunięcie naddatków z odlewu, sprawdzenie i ew. korekta wyważenia.
6. Malowanie oklejanie i takie tam różne czynności wykończeniowe w zależności od upodobań i fantazji o których nie będę pisał bo wykroczył bym daleko poza przyzwoitą objętość tekstu.
Jeśli chodzi o silikon na formy to używałem polastosilu M-33 z fabryki w Sarzynie koszt ok 100 zł za kg starcza na od 2 do kilku form w zależności od wielkości przynęty poniżej strona www.
http://www.silikony.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_polastosil _m_33.htm
UWAGA: Świeżo sporządzony silikon należy poddać działaniu próżni w celu odpowietrzenia. Nie będą wtedy na powierzchni modelu osiadać bąbelki powietrza tworzące kaszę na modelu.
Otwory przelewowe powinny być małe wtedy piana AB zastyga pod dużym ciśnieniem i odlew jest trwardszy.
Formę przed nalaniem piany spryskiwałem cieniutką warstewką rozdzielacza silikonowego do form Polsilform również z Sarzyny.
Analogicznie rozdzielaczem należy spryskać również model i pierwszą połowę formy (1 raz się nadziałem bo zapomniałem - połówki formy się skleiły i forma była do wyrzucenia)
Używam wg. mnie rewelacyjnej piany z Bydgoskiego Zachemu. Izopianol 50/110 (składnik A)i Izocyn B(składnik taniocha coś koło 17 zł i można kupić w puszkach po 1 kg. poniżej stronka www.
http://www.zachem.com.pl/oferta/produkty/systemy/p_sztywna/p _sztywna.shtml
Nie należy kupować piany AB na zapas ponieważ łatwo chłonie wilgoć i ulega zniszczeniu.
Zwykle pierwsze przynęty wykonane tą metodą idą do kosza bo poddawane są wielu modernizacjom np. wyważenia, zmiany punktów mocowań itp.
Pozdrawiam
- Hubert Bielesza lubi to
#7 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2006 - 18:51
Nie wiedzialem, że z Ciebie taki zawodnik
Po tym co piszesz widać, że dużo eksperymentowałeś.
Rafał
#8 OFFLINE
Napisano 01 maj 2006 - 21:01
#9 OFFLINE
Napisano 02 maj 2006 - 22:23
Doświadczenia nabyte przy robieniu woblerów z drewna często nam się nie przydadzą (inna masa właściwa pianki i drewna). Po drugie do stworzenia naprawdę dużego ciśnienia w formie najlepsze wydają się formy zamknięte a nie otwarte o których piszesz. Wtedy mniej jesteśmy zależni od ewentualnego niedokładnego rozmieszczenia obciążenia.
Pozdrawiam
#10 OFFLINE
Napisano 03 maj 2006 - 15:33
#11 OFFLINE
Napisano 03 maj 2006 - 15:50
Pozdrawiam i życzę ewentualnych miłych eksperymentów
#12 OFFLINE
Napisano 03 maj 2006 - 17:49
#13 OFFLINE
Napisano 03 maj 2006 - 18:31
Myślałem, że tamat został olany a tu takie duskujse !!!
Osobiście był bym za uwolnieniem technologii dla amatorów jak i dla przemysłu.
Pozdrawiam i czekam na dalsze ciekawe niusy.
Agraph
#14 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2007 - 23:42
Bardzo zainteresował mnie ten temat. Czy moglby ktos opisac jak wykonac taka forme najlepiej ktok po kroku ewentualnie jakas fote takiej formy Z gory dzieki
#16 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2007 - 13:25
#17 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2007 - 15:47
w jaki sposob chcesz zdobyc ta pianke?
#18 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2007 - 12:05
Z piana nie ma zadnego probemu gdybys uwaznie sledzil ten wątek to kolega @waci podal nazwe gdzie mozna to kupic a nawet wstawil linki takze neiwiem z czym masz problem? Pisalem do Zachemu piana 15 zl http://www.c-l.pl/sk...ex.php?cat_id=5 tutaj masz zywice epoksydowe epidian 5 i utwardzacz Z1 tez groszowe sprawy
#19 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2007 - 13:55
#20 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2007 - 16:39
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych