Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka: prośba o pomoc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 05 styczeń 2015 - 19:56

Witam, wiem, że podobne tematy juz były, ale chciałbym prosić o radę :) szukam kijka do ok 200-250zł, długość najlepiej 240cm (łowienei z łódki i z brzegu), przynęty na jakie będę łowił to gumki 8-12cm na główkach 5-10g, obrotówki 2,3,4 i średnie wahadłówki oraz pływające woblerki do 10cm. Łowił będę tylko i wyłącznie na wodach stojących. Ma ktoś jakiś pomysł?

z góry dziękuję i pozdrawiam :)

#2 OFFLINE   volkswagen

volkswagen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 147 postów
  • LokalizacjaTam gdzie woda i przyroda

Napisano 05 styczeń 2015 - 20:01

Czy jedna wędka obsłuży obrotowki 2 oraz 4? To spora roznica w wadze i przede wszystkim opór.

#3 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 20:29

granvorka, on 05 Jan 2015 - 18:56, said:

Witam, wiem, że podobne tematy juz były, ale chciałbym prosić o radę :) szukam kijka do ok 200-250zł, długość najlepiej 240cm (łowienei z łódki i z brzegu), przynęty na jakie będę łowił to gumki 8-12cm na główkach 5-10g, obrotówki 2,3,4 i średnie wahadłówki oraz pływające woblerki do 10cm. Łowił będę tylko i wyłącznie na wodach stojących. Ma ktoś jakiś pomysł?

z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Skoro były to po co pytasz??? O kijkach w tym zakresie cenowym pewnie jest około tryliona tematów. 

• krystiano1981r lubi to

#4 OFFLINE   Czerwc

Czerwc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów
  • LokalizacjaUstka/Koszalin
  • Imię:P

Napisano 05 styczeń 2015 - 20:38

Tylko kije nowe czy używane też wchodzą w grę ?

#5 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 05 styczeń 2015 - 20:42

używane też :) cena też nie jest sztywna, jeśli będzie coś naprawdę ciekawego to mogę dokombinować 50-100zł :)

#6 OFFLINE   FRS1985

FRS1985

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 921 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 05 styczeń 2015 - 20:57

Kup sobie coś ze stajni kongera np stalion troker czy jak one tam ida , fajne patyki na fuji. ewentuele szukaj coś używanego 

#7 OFFLINE   Czerwc

Czerwc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 21:39

Fakt jest cos takiego jak konger stallion sword Strike 244, słabszy model 8-28 i mocniejszy 10-40, wszystkie stalliony maja osprzęt fuji, uchwyt jak i przelotki, jeżeli masz gdzie obejrzeć to zerknij. Mam lżejszy model 223 2-12 i jest to całkiem sympatyczny kijek :). Z używek możesz poszukać jakiegoś Team Dragona do 28 lub 35 gram.

Użytkownik Czerwc edytował ten post 05 styczeń 2015 - 21:40

#8 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 05 styczeń 2015 - 21:51

Dzięki, już sprawdzam. A co sądzicie o Dragon Thytan Light Spin? bo mało informacji o nim ogólnie jest w internecie :)

#9 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 05 styczeń 2015 - 22:40

Jeśli zadajesz tego typu pytanie, to znaczy, że sam do końca nie czujesz czego chcesz. Tutaj radzę pewne opanowanie i ... ograniczenie budżetu. Serio. 250 zł, to uczciwa kwota na fajną wędkę, ale wypada wiedzieć czego się szuka. Opisałeś w zasadzie idealnie typową wędkę 2,4m z cw. 10-30g, ewentualnie 5-25g, jeśli jest uczciwie opisane. Nie wiem, czy jest bardziej popularny spinning. Nie wiesz jednak, czy lubisz rękojeść dzieloną czy pełną, korek czy piankę, akcję szczytową, paraboliczną czy coś pomiędzy. Krótki czy długi dolnik ? Bez takich informacji w zasadzie ciężko coś doradzić...

Obrotówki 2 i 4 spokojnie ogarnie jedna wędka i w obu przypadkach łowienie będzie komfortowe. Z niedrogich kijków brałbym np.

- Dragon Express

- Daiwa Sweepfire

- Cormoran Black Master

- Shimano Vengance

- MAX Finejza (tanizna, ale naprawdę fajny kijek za śmieszną kasę - 60 zł)

Jak chcesz 4 skład, to:

- Dam Effzett TRV 2,4 (w rzeczywistości cw ma mniejsze)

- Jaxon Eternum lub NG Royal Traveller - ten sam blank mimo iż teoretycznie w innych seriach

Większość tych kijków kupisz za 90-130 zł. Gdybym miał jednak wydać te 250 zł na konkretny kijek, to pewnie brałbym Okumę Black Rock. Nie wiem prawdę mówiąc czy 5-25 czy 10-30, bo akurat Okumy są dość realnie opisane.

• strary lubi to

#10 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 05 styczeń 2015 - 23:37

Wcześniej preferowałem kijki z dzieloną rękojeścią w piance, teraz powoli od tego odchodzę ponieważ strasznie ciężko wyważyć taki kijek, dlatego raczej skłaniam się ku pełnemu korkowi (dlatego Black Rock raczej odpada). Propozycje, które dostałem są jak najbardziej trafne, jednak szukam czegoś z odrobinkę wyższej półki.

#11 OFFLINE   Haauki

Haauki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 141 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz/Koronowo/Gdańsk
  • Imię:Piotr

Napisano 06 styczeń 2015 - 10:54

Jeśli wolisz pełny korek to polecam Mikado Inazumę Flash Zander do 22 g - powinno wystarczyć, a przy tym to moim zdaniem jeden z tańszych tych już fajnych kijków.

#12 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 06 styczeń 2015 - 14:31

skoro wyższa półka to ja zaproponuję team dragona.wybór jest spory więc konkretny model ustal sam,osprzęt fuji,i są bardzo lekkie.jeśli będziesz cierpliwy to znajdziesz za dobre pieniądze.ja mam ich pół szafy i żaden nie kosztował mnie więcej niż 300zł.poszukaj na wyprzedażach lub przeglądaj forum chodzą od 200zł.

#13 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 06 styczeń 2015 - 14:42

Dzięki Panowie, muszę pomacać gdzieś tą inazumę, bo faktycznie wygląda zgrabnie. Będzie na niej czuć 3calowe kopytko z główką 5g?

#14 OFFLINE   FRS1985

FRS1985

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 921 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 06 styczeń 2015 - 18:05

Bardzo dobrze czuć kopniaka , ale z dnem to tak raczej średnio.

#15 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 06 styczeń 2015 - 18:13

tak jak myślałem, a macał ktoś Okumkę BR 245 5-25? zastanawiam się czy da radę machnąć 5g główką z gumką 3cale? ale jednocześnie czy nie będzie klękała przy pracy średniej wahadłówki lub woblera?

#16 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 06 styczeń 2015 - 21:34

Macałem, ale nie wiem, czy konkretnie 2,45m, czy np. jakieś 2,2 - 2,7m. Grunt, że 5-25g. Na moje oko realnie oszacowany kijek, praca taka w sam raz, czyli akcja bliższa średniej. Wydawała się dość sprężysta, więc nie sądzę, aby miał być jakiś problem z ładownością. 5g główka i 3 cale kopytka, to łącznie 8-10g, czyli blisko środka deklarowanego przedziału. Na moje oko będzie fajnie latać.

Co do średniej wahadłowki - sporo zależy od wagi. Z praktyki wiem, że podobnie pracujący kijek o takim samym realnym cw  radzi sobie max do Algi 2, która zresztą waży 22g. Niektóre ręcznie robione wahadełka potrafią być znacznie cięższe przy identycznym rozmiarze co Alga 2 - weź to pod uwagę. Woblery spokojnie ogarniesz, oczywiście o ile nie będzie to Shad rap w dużym rozmiarze i wersji SDR. Ja testowałem takie kijki np. na Jaxon Karaś, Salmo Executor (rozmiar 7-9 cm) itp. - bez problemu, był jeszcze zapas.

Musisz odpowiedź sobie na pytanie - jak często będziesz łowił na najmniejsze z interesujących Cię przynęt, a jak często na te, które będą górnym limitem. Jeśli po równo, to pewnie brałbym kijek 10-30g, bo mocniejszym kijkiem małą przynętę ogarniesz, a w drugą stronę, to już nie zawsze. Do tego - czym bardziej w stronę akcji parabolicznej, tym sugeruję większy zapas cw.

#17 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 06 styczeń 2015 - 22:41

Na wahadłówki i większe woblery łowię raczej od święta, najczęściej będę łowił na 10cm gumisie z główką 5g. A co sądzicie o Team Dragon(bo znalazłem kilka używek w fajnych cenach)? Jak z ich cw (zawyżone, zaniżone?)? kijek do 21 lub 25g ogarnie Algę 2 ? :)

#18 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 00:18

Dragon z natury ma cw albo realnie podane albo wręcz niedoszacowane. Z drugiej strony, to właśnie te wędki najczęściej doznają uszkodzeń podczas zabaw z cięższymi przynętami niż deklaruje producent. Na Twoim miejscu poniżej 25g cw bym nie schodził. Co do 10 cm gumy i 5tki główki - dziwne połączenie. Mi się to nie sprawdzało nawet na płytkich łowiskach. Do 10tek główka tak 7-9 gram.

#19 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 07 styczeń 2015 - 00:28

Stosuję nawet główki 3g. Jednak najczęściej są to właśnie 5tki.

Łowię na bardzo płytkim zarośniętym łowisku, z główką 9g musiałbym naprawdę bardzo szybko ściągać przynętę. Często głębokość to mniej niż 1m a pod powierzchnią kłęby zielska...

#20 OFFLINE   Czerwc

Czerwc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów

Napisano 07 styczeń 2015 - 08:28

Według mnie Team Dragon do 25 gram o akcji X-fast raczej nie obsłużysz wahadeł numer 2 i obrotówek 4, chociaż może to zależy od odczucia, mam TD 2,75 do 28 i w lekkim/średnim nurcie obrotówka numer 4 czy wahadełko Spinner Tramp o masie 20 gram to dla niego za dużo ponieważ ma cienką szczytóweczke i to raczej kij typowo do gum. Musiałbyś szukać czegoś bardziej uniwersalnego, raczej z TD coś o akcji fast. A co do gumek 10 cm na 5 gramowych główkach, przecież taka guma waży już około 10 gram a czasami więcej np. kopyto relaxa 4L waży chyba 14 gram, a z główką to już prawie 20, więc ja bym grał kijek raczej conajmniej do 30 gram, ale to już zależy do Ciebie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych