Panowie odkopuję temat.
Zamówiłem swoje pierwsze śpiochy, oddychające Caperlany z Decathlonu. Skarpeta neoprenowa jest na pierwszy rzut oka ciut za mała (rozmiar M 42/43 - ja noszę buty 43). Czuję na dużym palcu, że jest torchę za mała. Zamówiłem rozmiar L z tym samym butem i jest tak samo. Większy rozmiar buta (44/45) byłby pewnie trochę za duży i dodatkowo całość minimum L, który wisi na mnie w pasie.
Pytanie do doświadczonych - ten neopren się rozciągnie i dopasuje do stopy? Nie martwić się tym? Buty dopasuję sobie juz odpowiednio większe.
Galoty, jak są "za luźne" to dobrze - są mniejsze naprężenia materiału na szwach przy kucaniu, siadaniu itp. Zwykle, zwłaszcza w zimnych porach roku pod galoty ubierasz kilka warstw ciuchów - zazwyczaj 2-3, a nawet ładujesz się z kurtką.
Pamiętaj, że na stopy zakładasz jedną grubą lub dwie pary skarpet. A zapas miejsca, zwłaszcza w okolicy stóp, jest na plus. Wiadomo, że bez przesady z tym luzem, bo jednak lepszy komfort z minimalnym zapasem, niż jak ma być za ciasno (wtedy stopy marzną).