Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Seryjny kij sandacz-boleń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
170 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:07

Na poczatku chciałbym przeprosic jesli powielam temat ale siedze juz drugi dzien szukam czytam i nadal zielony jestem. Chcialbym zawezic krag swych poszukiwan zeeby nie latac po sklepach jak glupi dlatego zwracam sie ze szczera prosba do was koledzy wedkarze. Chcialbym kupic mozliwie najlepszy kij ale niestety z polki sklepowej. Kij ma byc do lowienia woblerami dziennych i nocnych sandaczy oraz PRÓBY lowienia boleni. Przynety jakie bede kupowal to typowe wobki sandaczowe i boleniowe imitacje uklei i czasem jakas gumka. Dlugosc na pewno bede szukac 270-290 cm. Jaka akcje powienien miec taki kij zeby komfortowo lowic na wszelki opaskach przelewach warkoczach? Szukac typowego fasta a moze x-fasta? jaka gramatura wyrzutu powinna byc aby skutecznie lowic na warszawskiej wisle,narwii, czy bugu? Modele wedzisk o jakich myslalem to:

Konger World Champion Turbo 7-21 g

Robinson Diaflex Spin 9-32 g

Jezeli macie sprawdzone przez siebie kije do lowienia sandaczy i boleni to prosze o pomoc w doborze kija. Wtedy pojade do sklepu i wezme co mi podpasuje ale bedzie to 5 a nie 50 wedzisk. Z gory dziekuje i mam nadzieje ze ktos zyczliwy pomoze rozwiac watpliwosci.

Użytkownik Error_Error_Error edytował ten post 12 lipiec 2015 - 21:12

#2 OFFLINE   pioo

pioo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 135 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:21

Kiedyś był taki model diaflexa classic 10-40 o długości chyba 270. Sprawdziłby Ci się idealnie

• Bolesław lubi to

#3 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:25

Rozumiem ze jesli diaflex to Classic a nie zaden spin,light spinn itp? Ciezko kupic te diaflexy juz :( a bynajmniej ja nie wiem gdzie ich szukac

#4 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:28

Łowiłem te ryby na Max Empire 2,9m chyba 10-30 g. Wędka to taki wiślany uniwersał :)  . Ma jedną wadę , leci na pysk :( .

#5 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:30

Łowiłem te ryby na Max Empire 2,9m chyba 10-30 g. Wędka to taki wiślany uniwersał :)  . Ma jedną wadę , leci na pysk :( .

W jakim przedziale najlepiej podaje wobki? pytam o rozmiar i wage? to kij o akcji fast?

#6 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów
  • LokalizacjaWarszawa - Tarchomin
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Oświeciński

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:39

z skelpowych to konger  equs maxim 10-28 :) A podasz budzet ?

#7 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:41

z skelpowych to konger  equs maxim 10-28 :) A podasz budzet ?

budzet do +- 350 zł jestem w stanie zaplacic :) jak trafi sie cos fajnego to wiadomo te 50 zł jestem w stanie dolozyc. Rozumiem ze lowiles tym kijem?

#8 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:44

W jakim przedziale najlepiej podaje wobki? pytam o rozmiar i wage? to kij o akcji fast?

Tak kij jest szybki . Woblery boleniowe i gumy RH największych rozmiarów spokojnie , woblery 7cm SDR bez problemu. Kij ma ugięcie szczytowe , ale pod rybą ładnie pracuje. Tylko to wyważenie fatalne. W originale po dłuższym łowieniu masakra , dlatego swojego dociążyłem w dolniku i dało się łowić.

Użytkownik pisarz edytował ten post 12 lipiec 2015 - 21:53

#9 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:47

Przegladalem Tego kongera equs maxim i tak swoja droga to sie zastanawiam kto normalny kupuje kij z masówki za 500 zł jak po 600 zł mozna juz dorwac customa :) Paradoksalnie dziwna sytuacja:)

Pewien z kolegow zaproponował mi diaflexa classic dlugosci 2,85m 10-40 gram. Pytanie moje jest nastepujace bo jak zdazylem wyczytac na forum to koledzy lowia bolki na kije oscylujace w granicach 22 gram natomiast te 25 g wyrzutu z kolei nie sprawdzi sie bardzo na sandaczach dobrze mi sie wydaje? Z kolei zas czy te 40 gram nie bedzie za mocne pod ewentualne rapki?

Użytkownik Error_Error_Error edytował ten post 12 lipiec 2015 - 21:50

#10 OFFLINE   mar233

mar233

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • LokalizacjaKielce

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:52

a moze okuma bleckrock

#11 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:56

a moze okuma bleckrock

myslalem o tej okumie ale raczej nie jest polecana. Mialem w rekach model 3metrowy i jak dla mnie to jest to krowi ogon ale to tylko wrazenie na sucho.

#12 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów
  • LokalizacjaWarszawa - Tarchomin
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Oświeciński

Napisano 12 lipiec 2015 - 21:57

Przegladalem Tego kongera equs maxim i tak swoja droga to sie zastanawiam kto normalny kupuje kij z masówki za 500 zł jak po 600 zł mozna juz dorwac customa :) Paradoksalnie dziwna sytuacja:)

Pewien z kolegow zaproponował mi diaflexa classic dlugosci 2,85m 10-40 gram. Pytanie moje jest nastepujace bo jak zdazylem wyczytac na forum to koledzy lowia bolki na kije oscylujace w granicach 22 gram natomiast te 25 g wyrzutu z kolei nie sprawdzi sie bardzo na sandaczach dobrze mi sie wydaje? Z kolei zas czy te 40 gram nie bedzie za mocne pod ewentualne rapki?

ja i kupuje kije z masowki po 1200-1500 i nie widze w tym problemu :) Diaflexy na poczatku kosztowały po 600 ? 700 ? cos w tym stylu :)

a equs-a mozna wyrwac taniej :) http://www.okonek.co...axim-p-372.html

• Zed Zgred lubi to

#13 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 22:08

ja i kupuje kije z masowki po 1200-1500 i nie widze w tym problemu :) Diaflexy na poczatku kosztowały po 600 ? 700 ? cos w tym stylu :)

a equs-a mozna wyrwac taniej :) http://www.okonek.co...axim-p-372.html

fakt faktem kijek spoko tylko budzet jaki mamto 350 zł :) musze cos w tym przedziale znalezc :)

• Meme lubi to

#14 ONLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1635 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 12 lipiec 2015 - 22:15

Kup Diaflexa, spędź przez najbliższe półtora miesiąca z 15 wieczorów nad Wisłą, bawiąc się uklejopodobnymi woblerami.

I będziesz wiedział czego potrzebujesz.

Jak dla mnie - jeśli opaski to kij 3 metry, subtelna szczytówka żeby rzucić lekką przynętą, moc w dole. Plecionka 15 lb i wobler Janusza Widła.

#15 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 22:26

Kup Diaflexa, spędź przez najbliższe półtora miesiąca z 15 wieczorów nad Wisłą, bawiąc się uklejopodobnymi woblerami.

I będziesz wiedział czego potrzebujesz.

Jak dla mnie - jeśli opaski to kij 3 metry, subtelna szczytówka żeby rzucić lekką przynętą, moc w dole. Plecionka 15 lb i wobler Janusza Widła.

Racja kolego musze troche czasu spedzic nad woda i bede wiedzial co mi trzeba ale na poczatek musze cos kupic :) A ten diaflex 10-40 kolego twoim zdaniem sie sprawdzi czy bedzie za mocny do moich potrzeb? Pytam hipotetycznie bazujac na cw do 40 gram. Ile srednio wazy taka ukleja +- 10 gram? mniej czy wiecej?

#16 OFFLINE   tibhar

tibhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 998 postów
  • LokalizacjaPL
  • Imię:Mariusz

Napisano 12 lipiec 2015 - 22:44

Na płyciznach w nocy łowię niewielkimi woblerami np. gloog nike ,bandziorek, czy płytka 7. Waga tych woblerów nie przekracza 10 gram. Używam kija 8-12 lb czyli do 21 g.  i spiryty ogarnie bez problemu.  

#17 ONLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1635 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 12 lipiec 2015 - 22:50

Racja kolego musze troche czasu spedzic nad woda i bede wiedzial co mi trzeba ale na poczatek musze cos kupic :) A ten diaflex 10-40 kolego twoim zdaniem sie sprawdzi czy bedzie za mocny do moich potrzeb? Pytam hipotetycznie bazujac na cw do 40 gram. Ile srednio wazy taka ukleja +- 10 gram? mniej czy wiecej?

Taki gloog nike 7 czy 10 cm nie należy do lotnych, raczej celowałbym w kij do 25 gram ale z zapasem mocy. Ja łowię na avida 260 cm do 21 gram.

Kijem do 40 gram komfortowo nie rzucisz uklejowym wobem 7/10 cm.

#18 OFFLINE   tibhar

tibhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 998 postów
  • LokalizacjaPL
  • Imię:Mariusz

Napisano 12 lipiec 2015 - 22:57

zwyczajnie próba dalszego rzutu w nocnej ciszy nie pozostawi złudzeń... 

#19 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 12 lipiec 2015 - 23:02

Taki gloog nike 7 czy 10 cm nie należy do lotnych, raczej celowałbym w kij do 25 gram ale z zapasem mocy. Ja łowię na avida 260 cm do 21 gram.

czyli najlepiej gdybym szukal kija do 25 gram ale ze sztywnym dolem? powiedzmy 12-16 lb?

#20 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 12 lipiec 2015 - 23:20

Kamil, Talon niestety sprzedany, nie mogłeś się zdecydować. Pamiętaj jednak, że mam jeszcze na sprzedaż Fenwicka HMXS96M-2-MF. Kij ciut bardziej szczytowy niż Talon ale z pięknym równym ugięciem. Czuła szczytówka i mocny dolnik do zacięcia.

Tak jak Ci pisałem na priv, wg mnie większy uniwersał niż Talon.

Parametrowo spełniałby Twoje wymogi - 290cm 10-28g. Wg mnie Robinsona czy Kongera bije na głowę.

Mam w tym roku zaliczonych kilkanaście boleni na nim, do tego 2 szczupaki. Miałem go też z ciekawości na sandaczach i na główkach 15-20g + guma całkiem przyzwoicie się łowi. Do opaskowych sandaczy na woblery w sam raz.

A i budżetu mocno nie przekroczysz - oddam za 4 stówki + wysyłka ;)

Użytkownik Żbiku edytował ten post 12 lipiec 2015 - 23:26

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych