Do wykonania muchy wykorzystam następujące materiały:
- hak Gamakatsu F-11 nr 2,
- nić czarna Uni Thread nr 6,
- pianka w kolorze czarnym i zielonym,
- czarny dubbing,
- pióro w czarnym kolorze,
- zielona lameta Uni Thread - Mylar,
- zielona nić ozdobna ( nie znam nazwy tego ustrojstwa

1. Zaczynamy od wycięcia z arkusza czarnej pianki paseczka w kształcie "trumny", na długość około 8 cm.

2. Przywiązujemy paseczek pianki węższym końcem do kolanka haczyka.

3. Krok kolejny to wycięcie następnego paska pianki, który może być krótszy od pierwszego. Przycinamy jego koniec tak, jak zaprezentowałem na zdjęciu i przywiązujemy identycznie jak poprzedni.

4. Teraz pora na "dupkę". Zakładamy na nić zielony dubbing i obwiązujemy nią miejsce, gdzie zostały dowiązane paski pianki.

5. Pora przyszykować potrzebne do kontynuacji materiały. Są to czarne piórko na jeżynę oraz zielona ozdóbka, którą w formie zwiniętej rolki kupiłem w pasmanterii. Myślę że u siebie znajdziecie ją bez problemu. Do tego zielona, odblaskowa "przewijka".

6. Przywiązujemy naszykowane części do haka.

7. Dubbing nakręcamy na nić i obwiązujemy nim haczyk mniej więcej do połowy.

8. Pora na dodatki. Zielona przewijka, następnie ozdóbka, na koniec jeżyna. Co ważne: po nawinięciu do środka przywiązujemy nicią ale nie odcinamy resztek.

9. Krótszym paskiem pianki, który przywiązaliśmy jako drugi, przykrywamy całość i przywiązujemy. Odcinamy resztkę.

10. To samo wykonujemy paskiem następnym, lecz nie odcinamy pozostałej reszty materiału.

11. Na tym etapie szykujemy odnóża naszego owada. W tej wersji wykonam je z body glassa oraz stosin pawiego pióra.

12. Przygotowane odnóża wiążemy do tułowia mniej więcej w połowie owada.

13. Pozostaje zakryć czystą cześć haka w ten sam sposób. Po kolei dubbing, przewijka, ozdóbka i jeżynka. Wszystko obcinamy przy oczku haczyka.

14. Całość znów zamykamy odstającą resztą piankowego paska. Przyłapujemy przy oczku haka..

15. .. i po odwinięciu pozostałej resztki pianki do tyłu przywiązujemy ją w tym samym miejscu, formując główkę owada.

16. W kolejnym kroku "przeskakujemy" nicią w zagłębienie, w którym przywiązane są odnóża i po raz kolejny i ostatni przyłapujemy pasek pianki. Po jego zawiązaniu możemy już przyciąć odstający "odwłok", ja robię to w kształt trapezu.

17. W tym miejscu pora na wycięcie z arkusza pianki w jaskrawym, dobrze widocznym kolorze znacznika, który uczyni naszego ciemnego owada bardziej widocznym na dużym dystansie.

18. Znacznik przywiązujemy w ostatniej już sekcji owada, tej samej gdzie znajdują się odnóża. Jest to ostatnia czynność, więc nicią wykonujemy w tym miejscu węzeł. Na pewno zauważycie, że jest to już całkiem sporo warstw materiałów, więc warto wzmocnić całość kroplą szybkoschnącego kleju zaraz po wykonaniu kończącego węzła finisherem.

Żukopodobny owad jest już gotowy

Użytkownik Michał P. edytował ten post 15 październik 2015 - 15:04