Odchudzanie szpuli
#1 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 11:51
http://pages.videotr...hing/page2.html
Próbowałe ktoś tego? Chodzi raczej o idee, bo być może udałoby się użyć nawet innych materiałów.
#2 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 14:12
#3 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 15:46
#4 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 17:07
Wiercenie wiadomo. Ale to wydaje się banalnie proste, choć po namyśle mam pewne wątpliwości. Trzeba będzie sprawdzić samodzielnie.
Powiem szczerze, że nie widziałem, żeby ktoś robił tak jak Ci z podanego przez Ciebie linka Tylko chyba ten multik nie służy do miotania małymi/lekkimi wabikami więc nie wiem, czemu to ma służyć? Chyba przy większych przynętach waga szpulki nie przeszkadza?
A może lżejsza pozwala na dalsze rzuty nawet ciężkimi wabikami?
#5 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 17:46
Też nie widziałem, aby ktoś tak robił, ale co ztego? Teoretycznie pomysł jest dobry, czas pokaże czy działa.
#6 Guest__*
Napisano 11 styczeń 2011 - 18:06
.
Użytkownik J_J edytował ten post 26 czerwiec 2014 - 18:21
#7 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 19:26
O ile pamiętam to koledzy próbowali tej metody. Wyniki były zachęcające, choć były problemy z trwałością wypełnienia.
Ano coś tam majstrowaliśmy wypełnieniem bodajże bawił się Tomek72.
#8 Guest__*
Napisano 11 styczeń 2011 - 22:24
.
Użytkownik J_J edytował ten post 26 czerwiec 2014 - 18:21
#9 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 22:34
#10 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 22:37
#11 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2011 - 22:42
Słyszałem, że podobno linka lubiła się wciąć między szpulkę, a to wypełnienie. Jak jest rzeczywiście? to pewnie zależy od materiału wypełniającego(i jego przylegania).A jednak ktoś próbował . Właśnie o korku też znalazłem jakieś info na forach. Wszelkie opisy będą bardzo cenne. Jakieś porównanie, przed i po.
Powyższa informacja to dane gdzieś wyczytane/zasłyszane- sam się w takie coś póki co nie bawiłem
Pozdrawiam
Kamil
#12 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2011 - 12:04
wyniki zabawy w odchudzanie musiały być zachęcające, ponieważ z jednej strony zmniejszyli masę szpulki i masę nawoju co zmniejszyło bezwładność, a z drugiej nawijając linkę daleko od osi obrotu po krawędzie zwiększyli możliwość pokonania bezwładności.
Pewno najlżejsza szpulka nawinięta po brzegi z odpowiednio hamującym obroty cast control to najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam.
- Wonsz lubi to
#13 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2011 - 16:40
#14 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2011 - 17:43
#15 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2011 - 15:55
Bezwładność szpulki z linką to masa i oczywiście jej odległość od osi. Jednak praktycznie decyduje masa i żeby to lepiej poczuć należy kombinować dosłownie pod górkę i z górki.
Rozpędzić łatwiej lżejszą szpulkę o mniejszym momencie bezwładności, większą energię ma kulająca już cięższa szpula o większym momencie bezwładności ale to ciężej kontrolować i hamować, a najłatwiej zatrzymać znowu tą lżejszą z małym momentem bezwładności.
Końska kombinacja choć z drugiej strony wszystko zależy od ciężarka i jego prędkości.
Pozdrawiam.
#16 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2011 - 16:30
#17 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 11:38
Po przeczytaniu tego tematu postanowiłem spróbować. Zacznijmy od początku.
Moim pierwszym sprzętem jest Tim Dragon CW 30-70 z multikiem Abu Revo S. Od tego zaczeła się moja przygoda. Dolna granica przynęt jaką łowię jest 10cm kopyto na 10 gramowej główce. Ostatnio sprawiłem sobie Batsona SB 780 do 9 gram cw z myślą o pstrągach. Z braku multika postanowiłem spróbować odchudzić szpulę. Jako wypełniacza użyłem korka. Nawinełem plecionkę 0.06mm. I wiecie jakie były efekty?
Slider 5cm F leciał naprawdę pięknie. 5cm raczek z główka 5 gr latał na jakieś 25 do 30m Natomiast z mniej lotnych przynęt takich jak krakusek 5cm 3gr (bo tyle chyba waży) było już gorzej. Rzuty były do 10 metrów a co do celności to masakra. Może ktoś bardziej doświadczony lepiej ustawił by multik i lepiej by tym machał.
Czy warto? Sam nie wiem. Ja byłem zmuszony tym że czekam na nowy młynek.
Pozdrawiam.
#18 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 11:51
Rzuty były do 10 metrów a co do celności to masakra. Może ktoś bardziej doświadczony lepiej ustawił by multik i lepiej by tym machał.
Myśle, że po prostu Twój Revo S i każdy inny Revo S nawet po takim tuningu nie będzie trafnym wyborem do przynęt rzędu tego Krakuska. Szpulka sama z siebie jest głęboka i ciężka ( 22,7g ) a korek również waży.
Swoją drogą był już kiedyś taki wątek o tym patencie. Pamiętam, że jakiś użytkownik jerkbait zaprezentował to samo wykorzystując pianke i Shimano Antaresa DC.
#19 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 14:12
Cześć,
Może zacznę od SMAK'a. To rzeczywiście japońska wersja Daiwy Viento ale z małymi zmianami. Po pierwsze została ona zakwalifikowana przez Daiwę jako multiplikator klasy Boat Reel co oznacza, że nie poleca się jej do łowienia finezyjnego na lekkie przynęty. Kołowrotek ten w wersji japońskiej ma inną korbkę zakończoną tylko jednym trzymadełkiem, z drugiej strony jest balans. Ponadto w pudełku SMAK'a znajdziesz tzw. pierścień korkowy. Pierścień ten służy do prowizorycznego zmniejszenia pojemności szpuli - czyli ponownie Daiwa przyznaje się, że przy tej pojemności szpuli i przy tej konstrukcji nie da się wygodnie rzucać lekkimi przynętami.
i tutaj http://www.jerkbait.pl/?p=226
Pozdrawiam
Remek
#20 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 14:12
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych