LOST LURES
#1 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2011 - 21:53
- thoffi lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2011 - 01:35
#3 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 00:39
Nie były one piękne ale od czegoś trzeba było zacząć...
Do tworzenia przynęt zachęcił mnie mój tato. Razem stworzyliśmy pierwszego jerka, a było to 3 lata temu.
Następnie tworzyłem coraz lepsze przynęty choć mimo moich starań nie zawsze mi one wychodziły.
Teraz trochę przybliżę tworzenie swoich przynęt
Moje miejsce pracy
Zaczynamy od obróbki listewki na dany wymiar i rysujemy kształt woblera
Następnie za pomocą wyżynarki wycinamy korpus
Mini szlifierką w której zanotowałem okrągły kamień robię rowek który zwęża miejsce gdzie są skrzela i zaczyna się tłów.
Kolejnie za pomocą nozyka strugamy woblera a potem szlifujemy
Wiercę otwór do oczka wiertłem 1,5mm
Strzykawką podaje klej i wkręcam oczko
#4 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 00:41
Tniemy drut na krótkie odcinki np. 10cm, zaginamy w połowie i montujemy końcówki drutu w imadle. Za pomocą np gwoździa skręcamy oczko. Aby oczko miało ładny gwint należy podczas skręcania lekko ciągnąc je do siebie. Można to również robić za pomocą wkrętarki montując na końcu zagięty dość sztywny pręt. Drut 1mm jest za mało elastyczny i potrzeba większej siły do skręcenia oczka niż w przypadku drutu 0,8mm z którym wkrętarka rodzi sobie bardzo dobrze
Tani sposób na pozyskanie ołowiu.
Jeśli macie znajomego mechanika powinien on posiadać zużyte ołowie
służące do wywarzania felg aluminiowych. Wystarczy pozbyć się kleju z zewnętrznej strony i są gotowe do doważania.
Otwór na ołów najpierw wywiercony wiertlem a następnie dopracowany za pomocą frezika. Ołów wklejam na szpachlę samochodową.
Gdy już szpachla wyschnie czas na wstawienie środkowego oczka, za pomocą 4mm wiertla wiercę otwór, w który podaje szpachle za pomocą strzykawki. Oczko jest zamocowane naprawdę mocno i praktycznie nie do wyrwania.
Lakierowanie odbywa się poprzez zanurzenie całego woblera w lakierze. Po wyschnięciu matuje lekko całego woblera i ścieram papier z grzbietu i brzuszka aby pozbyć się nierówności powstałych przy oklejaniu na zakładkę.
W taki sposób powstaje gotowy do połowu wobler.
Kolejnym razem zamieszczę jeszcze fotki z malowania i oklejania woblerów
#5 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 08:24
- gieroj lubi to
#6 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 08:47
#7 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 08:51
#8 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 08:55
#9 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 09:02
upssss, dopiero teraz doczytałem że o tym pisałeś
#10 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 09:11
#11 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 14:44
#12 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 15:34
A czy drzewo bukowe będzie się nadawało to nie mam pojęcia bo nigdy takowego nie miałem w rekach.
#13 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 15:58
WitamJa mam pytanie jakiego drewna używasz do swoich woblerków, ponieważ u mnie ciężko z lipą i szukam jakiejś alternatywy, myślę o sośnie albo bukowych deskach do krojenia?
Buk to twarde drzewo, czy aby łatwo ci go będzie obrabiać.
Ps.
@Pold3k, fajne woblery wykonujesz, jeszcze są nad Bugiem ludzie, którzy umieją strugać woblery . Pomyśl o woblerku na bolenie, co by go bużańskie rapy kąsały.
#14 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2011 - 16:20
Co do kolegi który pytał o drewienka, buk jest bardziej do szlifowania niż strugania. Z materiałów polskich, rodzimych najlepsza do strugania jest lipa. Lekka, miękka i praktycznie nie ma słojów.
#15 OFFLINE
Napisano 05 luty 2011 - 22:37
Na początek oklejania trzeba przygotować naklejkę.
Wystarczy znaleźć odpowiednie zdjęcie i je troszkę przerobić w programie graficznym , a następnie wydrukować.
Wycinamy w kolo naklejkę i nacinamy a taki sposób jak na zdjęciu.
Załączone pliki
#16 OFFLINE
Napisano 05 luty 2011 - 22:50
Lakieruje poprzez zanurzenie całego woblera w lakierze.
Używam lakieru do parkietów firmy HartzLack.
Po nałożeniu pierwszej warstwy lakieru przy pomocy papieru ściernego (150) ścieram zakładki a gąbką ukazaną w tle matuje i wygładzam powierzchnię.
Po nałożeniu 5 warstw na grzbiecie i brzuszku nie czuć jakichkolwiek nierówności i wobler jest gotowy do malowania.
Używam do tego aerografu i farbek nitro. Można malować za pomocą sprey'u ale aerografem jest znacznie wygodniej
Załączone pliki
#17 OFFLINE
Napisano 05 luty 2011 - 22:58
#18 OFFLINE
Napisano 05 luty 2011 - 23:06
#19 OFFLINE
Napisano 05 luty 2011 - 23:19
#20 OFFLINE
Napisano 06 luty 2011 - 11:17
Próbowałem Corelem X4 ale jakoś mi to nie wychodzi
Jaka jest praca tych cacek??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2