Blanki MATAGI LESSON PT Super Seven - Panowie, czy ktoś już to używa?
Czy można to porównać do blanków matagi które się już sprzedają od dłuższego czasu (super shore lub super seabass)?
Z góry dziękuję za wszystkie opinie.
Pozdrawiam
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 lipiec 2016 - 22:29
Czy można to porównać do blanków matagi które się już sprzedają od dłuższego czasu (super shore lub super seabass)?
Pozdrawiam
Napisano 23 lipiec 2016 - 08:23
Łagodniejsze w ugięciu od Super Shore, mocniejszy szczyt niż Super Sea Bass.Szybkie z ładnym ugięciem w holu.
Napisano 02 styczeń 2017 - 22:35
Blank MATAGI LESSON PT Super Eight-H 15-35g. 10-20lb, 254cm
Koledzy, może ktoś podpowie coś na temat tego blanku? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Napisano 03 styczeń 2017 - 11:38
Napisano 03 styczeń 2017 - 12:06
I ja chętnie się dowiem czegoś w temacie, bo mam super seabassa a potrzebuję coś mocniejszego, a Matagi bardzo mi przypasowało.
Użytkuję ten kijek na blanku 16lb, szybki czuły, o cieplejszym ugięciu od Super Shore.
Najfajniej pracuje w gramaturze 7g+10cm ES keitech do 20g+gumak 10cm.
Swoim oprócz jigowania mój kiek służył do dropsa sandaczowego, szczególnie sprawdzał się przy większej odległości haka od ciężarka czyli 1,5-2m.
Nada się też na pływadło jako jeden kijek pod bolenie szczupaki i sandałka.
Mój egzemplarz za chwilę ląduje na giełdzie, na rzecz mocniejszego brzegowego travelka
Napisano 03 styczeń 2017 - 12:12
Mój egzemplarz za chwilę ląduje na giełdzie, na rzecz mocniejszego brzegowego travelka
Pochwal sie Rafal co za travelka bedziesz robil?
Napisano 03 styczeń 2017 - 12:38
Coś w miarę mocnego ,mieszczącego się w walizce, na ciepłe wody.
Myślę ,że Phenixowy 8,6m 25lb w czterech kawałkach powinien się sprawdzić.Głównie powierzchniowe i płytko schodzące przynęty,a cel ? Barakuda, ostrobok. tarpon.
W zasadzie wyjdzie w praniu.
Napisano 03 styczeń 2017 - 12:48
Aaaa... myslalem ze celujesz w cos delikatniejszego jakis 17-20lb
Napisano 03 styczeń 2017 - 13:02
Napisano 03 styczeń 2017 - 17:43
Użytkuję ten kijek na blanku 16lb, szybki czuły, o cieplejszym ugięciu od Super Shore.
Swoim oprócz jigowania mój kiek służył do dropsa sandaczowego, szczególnie sprawdzał się przy większej odległości haka od ciężarka czyli 1,5-2m.
Opisujesz właściwości blanku o długości 2,29 m czy też tego o długości 2,54 m?
Pytam, ponieważ przy tak znacznej różnicy w długości obu blanków i znacznej różnicy w średnicach szczytówki, optymalne c.w. dla tych kijów także mogą się różnić. Charakter ugięcia i praca całej wędki także.
Napisano 03 styczeń 2017 - 18:19
Pozdrawiam
Chodzi oczywiście o Super Seven czyli 7'6"
Napisano 03 styczeń 2017 - 22:27
Mam super seven-h czyli 2.3m 10-35g 20lb. W moim odczuciu ten już jest za ostry pod ciężkiego bolenia. U mnie miał spełniać takie właśnie zadanie.
Raczej blank pod sandałka, ogarnie swobodnie 10-30g+guma 10cm, szybki i czuły.
Napisano 04 styczeń 2017 - 06:40
Te górne 30 gram to już max dla tego blanku ?
Napisano 04 styczeń 2017 - 10:45
Chodzi oczywiście o Super Seven czyli 7'6"
Istotnie, nie zwróciłem uwagi, że długość jest określona w nazwie blanku.
Aby nie zakładać nowego wątku, chciałbym zapytać kogoś, kto łowi wędką wykonaną na blanku Matagi Lesson PT Super Eight-H 15-35g, 10-20lb., 254cm o realne parametry i rodzaj stosowanych przynęt, charakter pracy także przez porównanie np. z TR86 Super Seabass 7-28g, 7-20lb., 260cm.
Napisano 04 styczeń 2017 - 11:02
Witam
mam TR 86 Super Seabassa 20 lbs /28 g finezyjna szczytówka ja używam 8 g plus kopyto 3" do 17 g plus keitek 4" ES YGK PE 1.0 do opadu super sprawdzi się również woblerowo 7-12 cm 7-15 g . Ja bym subiektywnie go opisał ca 16/17 lbs .
ten Lesson 16 lbs to coś pomiędzy TR 86. Super Seabasem a Sylki Seabassem - porównaj wymiary / średnice szczytów / wagi . Lesson 20 lbs pełniejsze ugięcie , grubszy szczyt , cięższy blank mocniejszy ....
pozdrawiam
Maciej
Napisano 04 styczeń 2017 - 16:25
Również mam TR 86 Super Seabass 20lb./28g i potwierdzam Twoje obserwacje tzn. jest on trochę przeszacowany w zakresie górnego c.w. i mocy.
Ja również podobnie analizuję blanki ich parametry geometryczne: średnice dolnika i szczytówki (zbieżność), grubości ścianek, rodzaj użytego grafitu.
W przypadku blanków japońskich - brak informacji o rodzaju użytego grafitu, a tym bardziej jego module sprężystości podłużnej znacząco komplikuje taką analizę.
Czy TR 86 Super Seabass 20lb./28g, TR 86 Sylki Seabass 20lb./28g, Matagi Lesson PT Super Eight-H 15-35g,10-20lb wykonane są z takiego samego grafitu?
Myślę, że dwa ostatnie ww. blanki są wykonane z tego samego rodzaju grafitu sugeruje to ich zbliżona masa, natomiast Super Seabass jest wykonany z grafitu bardziej sprężystego.
Jednak aby to potwierdzić trzeba by znać realne c.w. Sylki Seabass 20lb./28g i Matagi Lesson PT Super Eight-H 15-35g, 10-20lb.
Z drugiej strony ceny blanków są zbliżone co znowu sugeruje, że materiał jest ten sam.
Tak czy owak trzeba chyba będzie kupić tego Lesson'a PT Super Eight-H i wtedy będzie wszystko jasne.
Napisano 15 styczeń 2017 - 21:09
Rafale, czy możesz doprecyzować swoją opinię na temat Matagi Lesson Super Seven 16lb?
Poza wypowiedzią cytowaną przeze mnie, wystawiając ten kijek w dziale "giełda" napisałeś:
"Ze mną nad wodą maks 8-10 wyjazdów ,głównie pod łódkowego sandaczowego DSa, Swietnie nadaje się też do brzegowego jigowania gumami od 7g+guma 3" przy bezwietrznej pogodzie do 20g ołowiu +10cm gumak.
Wędka szybka ,czuła o ładnym progresywnym ugięciu pod obciążeniem . Z powodzeniem można łowić bolenie lotniejszymi wobami ,jak i szczupaki na żelazo."
http://jerkbait.pl/t...per-seven-16lb/
Natomiast około roku temu, w tym wątku http://jerkbait.pl/t...-2#entry1794724 stwierdziłeś:
"Jeśli dwuskład,to ostatnio łowię Matagi Lesson Super Seven 2,3m 16lb , zbadany realny komfortowy c/w to 10-25g+4".
Używam go głównie pod DSa gumami 7" z ciężarkiem 15-25g na wodzie 8-10m.Sprawdza się super. Dość szybki do animowania sporej przynęty,ale świetnie trzymający rybę,gnie się po rękojeść.Więc będzie miał zastosowanie również pod łódkowe bolenie i szczupłe.
Testowałem również z brzegu pod typowymi główkami i podbija w sposób więcej jak zadowalający j/w pisałem zaczyna ładnie gadać szczytem od 10g z gumą 4" i ciągnie komfortowo do 25g+guma."
Chodzi mi o to, jaka jest górna granica ciężaru główki dla tego blanku przy czterocalowej gumie, tzn. 20 czy 25 g?
Może jestem drobiazgowy, ale czasem te 5 g więcej ma znaczenie.
Napisano 15 styczeń 2017 - 21:51
Również mam TR 86 Super Seabass 20lb./28g i potwierdzam Twoje obserwacje tzn. jest on trochę przeszacowany w zakresie górnego c.w. i mocy.
Ja również podobnie analizuję blanki ich parametry geometryczne: średnice dolnika i szczytówki (zbieżność), grubości ścianek, rodzaj użytego grafitu.
W przypadku blanków japońskich - brak informacji o rodzaju użytego grafitu, a tym bardziej jego module sprężystości podłużnej znacząco komplikuje taką analizę.
Czy TR 86 Super Seabass 20lb./28g, TR 86 Sylki Seabass 20lb./28g, Matagi Lesson PT Super Eight-H 15-35g,10-20lb wykonane są z takiego samego grafitu?
Myślę, że dwa ostatnie ww. blanki są wykonane z tego samego rodzaju grafitu sugeruje to ich zbliżona masa, natomiast Super Seabass jest wykonany z grafitu bardziej sprężystego.
Jednak aby to potwierdzić trzeba by znać realne c.w. Sylki Seabass 20lb./28g i Matagi Lesson PT Super Eight-H 15-35g, 10-20lb.
Z drugiej strony ceny blanków są zbliżone co znowu sugeruje, że materiał jest ten sam.
Tak czy owak trzeba chyba będzie kupić tego Lesson'a PT Super Eight-H i wtedy będzie wszystko jasne.
MATAGI!!!????? hm............... rozważamy długość oscylującą 250-260cm
SUPER SEE BAS - spigot - najdelikatniejszy bardzoo delikatny szczyt, szybki, szczytowy - materiał najwyższy moduł ze wszystkich n/w ;
SILKY - spigot - najgrubsze ścianki , ciepłe ugięcie , praca progresywna / głęboka nie tylko czuć siłę w dolniku ale całym kijku ;
LESON PT 25gr - put..... - ścianki grubsze niż SUPER, cieńsze niż SILKY, szybki ,szczytowy ale ugięcie fajne ;
LESON PT 35gr - put.... - ścianki grubsze niż PT 25gr ale minimalnie cieńsze/może takie same jak SILKY , szybki kijek , duża moc w całym kijku ale bardziej spręzysty i sztywniejszy od SILKY.
LESON SEWEN -40-50gr 25lb - spigot - bardzo grube ścianki, mocny kijek pod duże rybki (szczupak ,sandacz, troć) i większe przynęty szybki szczytowy ale o progresywnej pracy.
C.W. max /min to dla mnie drugorzędna sprawa , zawsze zabieram dwa kijki lżejszy i mocniejszy . Rozwiązuje to sprawę czym i na co , a jeżeli jeden to wybieram SILKY. Ma zapas mocy by używać cięższej przynęty i wyciągnąć większa rybkę , ale ze względu na swoją "miękkość" da się połowić lżejszymi przynętami (ale nie UL)
Oba LSONY PT dopiero w tym roku bardziej poznam, zabrakło czasu w tamtym sezonie.
To tak dla szybkiego zobrazowania nie rozbijając gó.... na atomy .
PS: aby nie było , że wszystko wyssane z palca dopowiem, że posiadam aktualnie wszystkie wyliczone i opisane z nich .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 15 styczeń 2017 - 21:56
Napisano 15 styczeń 2017 - 23:00
Najwyższy moduł grafitu posiada SUPER
Czy reszta blanków zrobiona jest z tego samego??? Raczej nie / albo tak , ale na pewno z innej maty, bo LESONY wyczuwalnie i organo-leptycznie noszą znamiona wyraźnie wyższej sprężystości i sztywności w porównaniu z SILKY.
Napisano 15 styczeń 2017 - 23:19
Rafale, czy możesz doprecyzować swoją opinię na temat Matagi Lesson Super Seven 16lb?
Poza wypowiedzią cytowaną przeze mnie, wystawiając ten kijek w dziale "giełda" napisałeś:
"Ze mną nad wodą maks 8-10 wyjazdów ,głównie pod łódkowego sandaczowego DSa, Swietnie nadaje się też do brzegowego jigowania gumami od 7g+guma 3" przy bezwietrznej pogodzie do 20g ołowiu +10cm gumak.
Wędka szybka ,czuła o ładnym progresywnym ugięciu pod obciążeniem . Z powodzeniem można łowić bolenie lotniejszymi wobami ,jak i szczupaki na żelazo."
http://jerkbait.pl/t...per-seven-16lb/
Natomiast około roku temu, w tym wątku http://jerkbait.pl/t...-2#entry1794724 stwierdziłeś:
"Jeśli dwuskład,to ostatnio łowię Matagi Lesson Super Seven 2,3m 16lb , zbadany realny komfortowy c/w to 10-25g+4".
Używam go głównie pod DSa gumami 7" z ciężarkiem 15-25g na wodzie 8-10m.Sprawdza się super. Dość szybki do animowania sporej przynęty,ale świetnie trzymający rybę,gnie się po rękojeść.Więc będzie miał zastosowanie również pod łódkowe bolenie i szczupłe.
Testowałem również z brzegu pod typowymi główkami i podbija w sposób więcej jak zadowalający j/w pisałem zaczyna ładnie gadać szczytem od 10g z gumą 4" i ciągnie komfortowo do 25g+guma."
Chodzi mi o to, jaka jest górna granica ciężaru główki dla tego blanku przy czterocalowej gumie, tzn. 20 czy 25 g?
Może jestem drobiazgowy, ale czasem te 5 g więcej ma znaczenie.
W wiślanym warkoczu można poprowadzić nim gumę 4"na 25g główce,ale w tym przypadku robotę wykona nurt ,nawet po delikatnym ruchu nadgarstka opad trwa dość długo.
W stojącej wodzie gdzie trzeba jednak uwijać się podczas jigowania ,najlepiej mi się łowiło główkami do 20g.
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych