Ajing vs. Mebaru - czyli co z czym?
#1 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 11:35
Czym sie różnią, jesli chodzi o prace, akcje, moc?
Do jakich łowów sa dedykowane poszczególne wersje?
Dlaczego (na podstawie np oferty Major Craft) w tej samej serii (np Firstcast czy N-One), wersja Mebaru ma moc linki 1.5-6lb i c.w. do 7g, a wersja Ajing ma moc linki 1-5lb i c.w. do 10g? Wnioskować można, ze Ajing jest przeznaczony do łowienia cieńszym linkami ale do większych przynet?
#2 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 11:48
Zadałem kiedyś to pytanie sprzedawcy w JP i otrzymałem poniższą odp.:
Difference between Ajigging and Mebaring rod is flexibility. Ajing rod is high modulus and Mebaring rod is medium modulus. Ajing rod is usually more sensitive.
Nie zweryfikowałem tego, niestety, ponieważ nigdy nie miałem żadnej wersji Mebaru (tylko Ajing).
#3 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 12:02
To może ja zweryfikuje
miałem crostgata w obu wersjach - ajin był szybszy, pracował bardziej szczytem, czy czulszy.. ciezko powiedzieć
- Friko i Chub Hunter lubią to
#4 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 13:22
#5 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 14:25
- Robert Crocker lubi to
#6 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 16:53
Ja uzywałem tak Ajin z żyłka a membaru z plecionka
#7 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 16:57
- Andżej lubi to
#8 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 22:31
#9 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 22:56
Oglądając filmy na yt zauważyłem iż mebaru mają mocne dolniki w porównaniu do cw i nawet deklarowanej mocy w lb. Ornientuje się może ktoś dlaczego? Jest to dla mnie dziwne bo teoretycznie rybka kryjąca się pod nazwą mebaru dorasta do 38cm i 1kg, dlatego spodziewałbym się bardziej ustępliwych dolników
Specyfika połowu zarówno makreli jak i mebaru wymaga sporej mocy w dolniku w stosunku do niewielkiego ciężaru wyrzutu. Ryby są silne i są wśród skał. Chyba że trafi się na kasago które wcale nie walczy
#10 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2016 - 23:27
#11 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2016 - 08:22
#12 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2016 - 11:26
z Aji trzeba uważać, bo niektóre modele, to kosy praktycznie na sandacza z pałowatymi dolnikami, nie polecam tych z oznaczeniem H lub HS, niestety niektóre nie są w ten sposób oznaczone i wynika tylko z poetyckiego opisu - służą im do łowienia małymi, lekkimi przynętami na dużych głębokościach i muszą mieć dodatkowy hooking up (oprócz tego podstawowego potrzebnego do przebicia kości w paszczęce makreli, dodatkowo muszą "kompensować" głębokość, tarcie długiego odcinka zanurzonej linki)
Użytkownik BazyL edytował ten post 12 listopad 2016 - 11:27
- popper, Meme, waski78 i 1 inna osoba lubią to
#13 OFFLINE
Napisano 08 maj 2017 - 22:23
A co powiecie/podpowiecie na temat KURODAI? Wędki do łowienia takich srebrnych leszczopodobnych rybek.
Szukam czegoś w granicach do 15g i wpadły mi w oko kilka modeli tak opisanych. Niektóre o akcji regular fast więc może nie będzie to sztywna sandaczowa kosa.
Ktoś miał z nimi do czynienia?
#14 OFFLINE
Napisano 08 maj 2017 - 22:54
Ja dodam od siebie, okiem amatora jak wygląda różnica Ajing vs. Mebrau
Crostage CRK - S762M c.w 5g - Cięta, igiełka do podbijania małych gumek...wklejka troszkę mięknie przy 3.5g samej główki
Można odnieść wrażenie, że c.w troszkę zaniżone.
Skyroad SKR - S782 Aji c.w 10g - Troszkę miększa wklejka, większe ugięcie wklejanej części ale pomimo to kijek bardzo szybki.
Dolnik całkiem mocny w obu przypadkach.
Wniosek : "Mebaru" - Odpowiednik naszej europejskiej wkejanki typu "Jig"
"Ajing" - Odpowiednik naszej europejskiej wklejanki typu "Feeling" ale mimo tego to dalej X-fast
Gajosik, sam byłem ciekaw wklejki "Kurodai" ale nie udało mi się ogarnąć
#15 OFFLINE
Napisano 16 maj 2017 - 07:15
A co powiecie/podpowiecie na temat KURODAI? Wędki do łowienia takich srebrnych leszczopodobnych rybek.
Szukam czegoś w granicach do 15g i wpadły mi w oko kilka modeli tak opisanych. Niektóre o akcji regular fast więc może nie będzie to sztywna sandaczowa kosa.
Ktoś miał z nimi do czynienia?
mam crostage crk-802ml, opisany jako kurodai, jesli masz pytania to śmiało.
#16 OFFLINE
Napisano 16 maj 2017 - 17:57
Masz Kurodai...ale bez wklejki ?
#17 OFFLINE
Napisano 16 maj 2017 - 18:09
#18 OFFLINE
Napisano 16 maj 2017 - 19:47
#19 OFFLINE
Napisano 17 maj 2017 - 07:32
ugiecie płynne, przesuniete do góry, mocny dolnik. idealny do wobków max 7cm, choć z powodzeniem daje rade z małymi jigami. lekka, niecałe 90g.
- xyzzvpc lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2017 - 18:02
ugiecie płynne, przesuniete do góry, mocny dolnik. idealny do wobków max 7cm, choć z powodzeniem daje rade z małymi jigami. lekka, niecałe 90g.
A jak wyglada podbijanie przynetami gumowymi? Producent podal realne CW? Pytam bo chodzi mi po glowie nowa wersja tego Crostage. Dzieki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych