Uszkodzony kabel echosondy - jak naprawić?
#1 OFFLINE
Napisano 28 maj 2011 - 02:42
#2 OFFLINE
Napisano 28 maj 2011 - 09:55
Zaklocenia sugeruja, ze stalo sie cos bardziej istotnego niz tylko zniszczenie izolacji...
Gumo
#3 OFFLINE
Napisano 31 maj 2011 - 19:41
- JaK666 lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2011 - 00:08
Pozdrawiam Mariusz
#5 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2011 - 04:39
#6 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2011 - 09:13
Rozumiem ze przetarl sie kabel od przretwornika. Wystarczy kupic nowy przetwornik i po klopocie, po co odrazu kupowac nowe echo?
darek ale w kraju raju przetwornik u oficjalnych przedstawicieli kosztuje dokladnie tyle co 50% tej samej sondy ... wiec
#7 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2011 - 08:55
#8 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 08:58
Witajcie, mam uszkodzoną samą otulinę kabla na odcinku, który nie znajduje się pod wodą. Ale zapobiegawczo chciałbym go porządnie zabezpieczyć. Czy wystarczy tylko taśma samowulkanizująca jak radził @Gumofilc, czy coś jeszcze można zrobić? Dziękuję za odpowiedzi.
#9 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 20:19
Koszulka termokurczliwa z klejem, ( stosuję do izolacji połaczeń przewodów np. do pomp głębinowych, lub leżących w ziemi).
- wobler129 lubi to
#10 OFFLINE
Napisano 27 maj 2015 - 08:11
Ok tylko jak nałożyć taką koszulkę/rurkę. Na goły kabel - nie ma problemu. Kabel echa zakończony jest z jednej strony przetwornikiem, z drugiej strony końcówkami wpinanymi do ekranu echosondy. Rozcinać koszulkę/rurkę - nie straci swojej funkcji?
#11 OFFLINE
Napisano 27 maj 2015 - 21:13
Koszulki nie rozcinaj, możesz dobrać taka średnicę aby koszulka przeszła przez złącze , po podgrzaniu obkurczy się.
Mozesz skorzystać z taśmy samo wulkanizującej np. takiej http://www.dipol.com...2501_bib550.htm
#12 OFFLINE
Napisano 28 maj 2015 - 13:09
Super, bardzo dziękuję
#13 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2015 - 04:43
Ja akurat świadomie poskracałem wszystkie kable w Lowrance od sonaru,7 żyłowe od czujnika prędkości 5 żyłowe bo on akurat musiał przejść przez otwór w rufie od sonaru był za długi,do tego wykorzystałem szybko złącza jak do mikro fonow 7 pinowe. Złączki przedłużaczy z pozłacanymi pinami kupiłem w sklepie z częściami dla elektroników,jest to dobre rozwiązanie i nie ma mowy o jakiś zakłóceniach pracy echa i GPSu. Wielu wędkarzy męczy się z długimi kablami zamiast poskracać je i nie męczyć się. W kilku echosondach wypasionych zrobiłem to kolegom i jest wszystko jak trzeba.Pozdrawiam Tornado
Kolego Tornado też mam echo Lowrance tylko x5 pro. Przewód jest czterożyłowy plus jeden nieosłonięty to mam rozumieć jest masa? Kupiłem wtyk i gniazdo 5pinowe i podłączyłem pod kabelki. Dzisiaj jadę na testy działania takiej opcji. Było by to niezłe rozwiązanie, bo odkręcanie za każdym razem przetwornika jest upierdliwe
#14 ONLINE
Napisano 07 listopad 2015 - 19:46
Kolego Tornado też mam echo Lowrance tylko x5 pro. Przewód jest czterożyłowy plus jeden nieosłonięty to mam rozumieć jest masa? Kupiłem wtyk i gniazdo 5pinowe i podłączyłem pod kabelki. Dzisiaj jadę na testy działania takiej opcji. Było by to niezłe rozwiązanie, bo odkręcanie za każdym razem przetwornika jest upierdliwe
Ten nieosłonięty przewód (linka) to ekran przeciwzakłóceniowy.
Pozostałe 4 kabelki to zasilanie echa ("plus"-"minus") i sygnał-powrót na (z) przetwornika.
#15 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2015 - 20:51
Też przeciąłem przewód od przetwornika. Założyłem szybkozłączkę wszystko jest ok tylko pokazuje mi temperatury wody 60 stopni (pulsuje). Echo to 4xpro może znacie na to radę.
#16 ONLINE
Napisano 16 listopad 2015 - 14:54
Miałem podobny problem z sonaren lowrance MI52 z GPS.Przytrzasnęłem sobie przewód przetwornika w czasie opuszczania kolumny silnika elektrycznego.Uszkodzona była warstwa odpowiedzialna za obraz i jeszcze jakiś kabelek.Żeby to naprawić musiałem przeciąć kabel przetwornika i zrobić złączkę na wtyczki wielopinowe.Warstwę odpowiedzialną za obraz i kabelki zainstalowałem do wtyczek i wszystko solidnie uszczelniłem.W tym stanie sonar pracuje już kilka lat i nie mam z nim żadnych problemów.Wszystko działa jak należy.Nawiasem mówiąc w najbliższym czasie będę chciał go sprzedać.
#17 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2016 - 15:53
Witam,
Mam problem z kablem łączącym echosondę ( Humminbird 998) z przetwornikiem a mianowicie na samym wejściu kabla do przetwornika coś się przerwało i są zakłócenia ( błędna głębokość i temperatura).Nie ma możliwości złączenia bo jest to przy samym przetworniku- trzeba by było rozebrać przetwornik tylko pytanie czy się da?
Miał ktoś podobną usterkę? Czy idzie to naprawić?
#18 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2016 - 16:34
Zadzwoń jeszcze raz do tego gościa który miał to zrobić
#19 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2016 - 15:26
Tomek
#20 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2018 - 09:58
Uszkodził się w transporcie kabel od przetwornika echosondy Garmin: transponder GT-52HW-TM 12pin.
Znacie kogoś, kto by pomógł w naprawie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych