Buty do brodzenia
#1 OFFLINE
Napisano 07 czerwiec 2011 - 13:24
http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=316_79&p roducts_id=5746
#2 ONLINE
Napisano 07 czerwiec 2011 - 22:17
Pytanie czy Bałtyk jest słony...
Solidna konstrukcja, cena mocno poszybowała do góry...
Moim zdaniem warto zainwestować.
#3 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2011 - 20:29
Moim zdaniem nie warto bo za połowę tej ceny albo mniej możesz kupić freestony które przeżyją tyle samo albo więcej i są dużo lżejsze .
#4 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2011 - 21:24
#5 ONLINE
Napisano 08 czerwiec 2011 - 21:26
Czy masz te buty o które pyta Kolega w poście... Mam jedne i drugie, dlatego pozwoliłem sobie przedstawić własną opinię. Jest duża różnica w jakości wykonania, ułożeniu nogi i komforcie poruszania się na dłuższych trasach miedzy wymienionymi modelami na korzyść Guide Boot Vibram.
Jeśli skóra narażona jest na słoną wodę reakcja widoczna natychmiast po wyschnięciu. Dwa dni moczyłem w Bałtyku i nie zauważyłem zmian na licu skóry. Moim zdaniem wystarczy by udzielić pytającemu odpowiedzi...
Testy jakościowe robi sam producent i marka SIMMS jest gwarantem wykonania i surowców użytych przy budowie tego modelu. Stąd zapewne znaczne różnice w cenie...
Moje Freestony mocno nasiąkały wodą i były zdecydowanie mniej komfortowe w użyciu jak Guide Boot Vibram. W tych ostatnich mogę maszerować nie czując zmęczenia w piszczelach co było dolegliwością we Freestonach.
Po namoczeniu większy odczuwalny ciężar na nodze mają Freestony (subiektywne odczucie, empirycznie wagowo nie sprawdzałem).
To tyle z mojej strony jako użytkownika butów (Freestony przez trzy lata, Guide Boot Vibram od roku )...
PS
Jedno jest pewne - cena bardzo wysoka. Nam (+ Koledzy) udało się kupić w bardziej korzystnej cenie...
@tomy78 - co do cen też informacja nietrafiona – podaję aktualne z polskiej sieci dystrybucji:
Simms Freestone Boots – Felt - 539.99 zł
Simms Freestone Boots – Vibram - 689.99 zł
Simms Guide Boot Vibram - 959.99 zł
#6 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2011 - 22:09
Kolega z którym łowię ma te buty i na jedno na co narzeka to że są ciężkie .Z zewnątrz już też dobrze nie wyglądaja bo mocno się mu pościerały przy czym my łowimy dużo a nie raz na rok .
#7 ONLINE
Napisano 08 czerwiec 2011 - 22:39
Ja sporą część roku łowiąc latam boso. W zasadzie cztery razy w tygodniu przez okres od maja do września. Potem dopiero zakładam buty. Razem będzie tego ponad 150 dni w roku na łowisku. Fakt buty mam uszanowane, taka moja natura i wiem, że nie wszyscy tacy są. Trudno - podobno jakiś felerny jestem z tym poszanowaniem rzeczy własnych…
...
#8 ONLINE
Napisano 09 czerwiec 2011 - 14:17
#9 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2012 - 04:48
Zdecydowałem się na zakup bucików na podeszwie gumowej i padło na ten sklep.
http://www.taimen.co...ategory/buty/79
Wiem że simmsy będą dobrym wyborem, tylko jaki model? Wiem że na ten temat już sporo było , ale....
Proszę o rady.
Czy ten model to dobry wybór?
http://www.taimen.com/pl/pl/product/simms-freestone-boots-vi bram_5357/92636
#10 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2012 - 05:09
#11 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2012 - 09:37
witam
Zdecydowałem się na zakup bucików na podeszwie gumowej i padło na ten sklep.
http://www.taimen.co...ategory/buty/79
Wiem że simmsy będą dobrym wyborem, tylko jaki model? Wiem że na ten temat już sporo było , ale....
Proszę o rady.
Czy ten model to dobry wybór?
http://www.taimen.com/pl/pl/product/simms-freestone-boots-vi bram_5357/92636
freestone'ow uzywam juz chyba 5 czy 6 rok. i jest super. teraz jakbym bral to tak jak pokazales na gumie + kolce (tzn wkrety z castoramy)
ja mam na filcu. dziala to dobrze poki nie ma sniegu
#12 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2012 - 11:24
Załączone pliki
#13 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2012 - 17:39
#14 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2012 - 09:22
ja w nich robie min kilka km na wyprawe a zdarza sie ze i wiecej...
poki co zyje i mam na (na ogol) dobrze
#15 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2012 - 11:32
Wiadomo nie mają podeszw z filcem czy kolców ale to za taka cene moge przeboleć ( na moich łowiskach nie ma kamieni na dnie)
pzdr
#16 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2012 - 11:40
Mnie kiedyś koledzy radzili ( nawet z tego co pamietam tez z tego forum) żeby kupic buty w sklepie z odzieżą budowlana i tak zrobiłem , buty nowe kosztowały mnie jakies 70 czy 80 zł i łowie juz w nich pare lat - nic sie nie dzieje i jest wszystko ok.
Wiadomo nie mają podeszw z filcem czy kolców ale to za taka cene moge przeboleć ( na moich łowiskach nie ma kamieni na dnie)
pzdr
MArcin ja od 2 lat biegach w kolcach z CIASTORAMY
Zwykle blachowkrety o odpowiedniej dlugosci i masz po sprawie...
#17 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2012 - 12:06
#18 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2012 - 12:29
no dokładnie, chociaz powiem Ci że i bez kolców daje rade, pare razy sie wywaliłem i popłynąłem z nurtem ale to taki urok Warty w moich okolicach i ogólnie brodzenia
na zwykla rzeke nizinna w 80 % (moich przypadkow) czysta guma styka. Kolce / wkrety sa tylko jako wspomaganie... choc w przypadku gdy wraca sie do samochodu asfaltem bywaja nieco niewygodne... ale... cos za cos..
#19 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2012 - 12:45
Ja też biegam w obuwiu roboczym a bywam często na rybach.Jedyne co to piszczą i wydają dzikie dźwięki po wyjściu z wody.Na początku myślałem że jakaś bestia mnie śledzi.Polecam ale raczej do bardziej stacjonarnego łowienia,jest dość ślisko i parę razy już je widziałem w powietrzu.Mnie kiedyś koledzy radzili ( nawet z tego co pamietam tez z tego forum) żeby kupic buty w sklepie z odzieżą budowlana i tak zrobiłem , buty nowe kosztowały mnie jakies 70 czy 80 zł i łowie juz w nich pare lat - nic sie nie dzieje i jest wszystko ok.
pzdr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych