16 marca 2017 stał się dla mnie wyjątkową datą. To właśnie tego dnia drugi raz zostałem ojcem i ustanowiłem swoje nowe PB Jaś ważył 4150g i mierzył 57cm Chłopak 10/10!
Dzień później pomiędzy wizytami w szpitalu głodny i zmęczony wróciłem do domu. Głód fizyczny przegrał jednak z tym, który rósł we mnie od dłuższego czasu. Nie wytrzymałem, zamiast ruszyć na obiad zabrałem wędkę i pognałem nad Wisłę. W końcu były moje imieniny, idealny moment by otworzyć sezon 2017
Około godziny 14:00 dotarłem na swoją ulubioną miejscówkę. Po drodze nie widziałem ani jednego wędkarza. Nad rzeką minąłem tylko pana siedzącego na składanym krześle, przykrytego kocem i pochłoniętego lekturą jakiejś książki. Rozłożyłem wędkę, zacząłem od smużaków. Nie widziałem aktywności ryb ale nie mogłem sobie odmówić spróbowania łowienia powierzchniowego po tak długiej przerwie. Niestety bez rezultatu.
Zmieniłem przynętę na fioletowe okoniowe "portki". Prowadziłem je powoli i jednostajnie wpół wody. To był strzał w 10. Uderzenie i odjazd. Ryba szamocze się i próbuje ucieczki. Nie przeszkadzam jej zbytnio, hamulec robi swoje a ja czekam na odpowiedni moment. Chwila spokoju, pompuję ale znowu odjazd. Zatrzymała się, powoli podciągam ją do powierzchni i... Pierwsza myśl - to chyba mój nowy rekord. Druga myśl - nie czas teraz na takie rozważania, skup się! Wykorzystuję chwilę przestoju i wślizguję rybę do podbieraka.
Błyskawiczna kalkulacja - szybciej rozłożę statyw czy pobiegnę po gościa z leżaka? Wygrało to drugie. Pan był tak miły, że zrobił mi fotki, pogratulował i zdziwił nieco, że wypuszczam taką rybę
Kleń 55 1.jpg 121,01 KB
46 Ilość pobrań
Miara pokazała 55cm, brakło jednak 2cm do nowego PB. Ale takiego otwarcia sezonu i tak się nie spodziewałem. Wyprzedzając pytania - tak, byłem głodny ale to nie ja chapnąłem jej płetwę ogonową
Sesja chwilę trwała dlatego odpuściłem nagrywanie filmiku z wypuszczania. Przeciwnik odpłynął żwawo, łatwo go poznam jeśli jeszcze się spotkamy. Zostałem kilka minut na miejscówce próbując swoich sił, bez rezultatu. Przeszedłem kawałek dalej, tam też nic. Miałem jeszcze chwilę więc wróciłem na poprzednie miejsce i ...
http://jerkbait.pl/t...7/#entry2122105
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 27 marzec 2017 - 09:00