Pierwszy zestaw do Å‚owienia z opadu na gumki
#1 OFFLINE
Napisano 13 październik 2011 - 11:39
#2 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2011 - 17:33
#3 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2011 - 17:44
#4 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2011 - 17:48
Z tego co piszesz potrzebujesz uniwersaÅ‚u ktÃÅ‚ry jak wiadomo nie istnieje.MoÅźna jakos tam pogodzic szczupaka,sandacza i okonia ale klenie moÅźe byc ciÄ™Åźko chyba,ze masz w Å‚owisku kluchy co na 7cm kopyto walÄ… jak zÅ‚e.
Uniwersalna dÅ‚ to 2,75-2,9 c.w 25g.W sklepach jest duÅźo patykÃÅ‚w wiÄ™c ciÄ™zko wskazac jeden podstawowy.Plecka dobra na zÄ™bate,na klenie odpada.Moc 10-14lb w zupeÅ‚noiÅ›ci Ci wsytarczy.
Młynek wielkości 3000 powinien obskoczyc te gumki do 20g.
Poszperaj po forum bo to temat rzeka i kazdy ma swoje poglądy i doświadczenia na ten temat.
#5 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2011 - 18:20
O tym mÃÅ‚gÅ‚byÅ› pomyÅ›leć.
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=22783&am p;start=0&
to teÅź mogÅ‚by być.
#6 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2011 - 19:48
Kijek z pracowni to ostatni etap
W pełni się zgadzam z @Mariano.
@TOBO, za 300 zł kup sobie kijek i kołowrotek, i co tam jeszcze trzeba, a resztę zainwestuj mądrze na rok.
PoÅ‚owiwszy trochÄ™, po pÃÅ‚Å‚ roku pogonisz stary sprzÄ™t za 1/3 ceny, doÅ‚oÅźysz 300 z zachomikowanych i kupisz coÅ› trochÄ™ innego, moÅźe i lepszego.
Po nastÄ™pnym pÃÅ‚Å‚roczu pogonisz i to, i bÄ™dziesz w stanie dość rozsÄ…dnie wydać ponad tysiaka na zestaw w miarÄ™ odpowiadajÄ…cy Twoim potrzebom. MoÅźe i coÅ› z pracowni sobie zafasujesz wtedy, jeÅ›li uznasz za stosowne...
To i tak będzie jakieś szaleńcze tempo...
#7 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2011 - 22:54
@Tobo1988
szybkie,zbieÅźne,dobrze uzbrojone badyle ma w swojej ofercie Robinson.Mi te patyczki podeszÅ‚y ale Ty musisz podjÄ…c decyzje.pozdrawiam
#8 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2011 - 23:22
ZÅ‚udne myslenie ludzi,Åźe kij z pracowni bÄ™dzie lepiej Å‚owiÅ‚ ryby niz seryjne produkty.Ja do kija z pracowni potrzebowaÅ‚em ok 5-6 lat intesywnego spinningowania Åźeby byc pewnym co i jak a i tak pierwszy okazaÅ‚ sie spalony
Pełne zgoda.
Nie ma co iść od razu w pracowniÄ™. To juÅź lepiej jakiÅ› seryjny patyk zza wody - Lami albo StC.
MÃÅ‚j pierwszy byÅ‚ ATC z x-rods . Fajny byÅ‚ - tylko zupeÅ‚nie nieprzydatny, biorÄ…c pod uwagÄ™ warunki w ktÃÅ‚rych Å‚owiÅ‚em w tamtym czasie
#9 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2011 - 00:52
W temacie spinningu jestem caÅ‚kowicie zielony wiec licze na wasza pomoc!!!dodam ze interesuje mnie Å‚owienie z opadu gÅ‚ÃÅ‚wnie na gumki o rozmiarze do 12cm do max 20 gram oraz lzejsze woblerki do 7 cm obrotÃÅ‚wki w rozmiarach 1 do 2
Jak na wÄ™dkarza zupeÅ‚nie zielonego w spiningu, caÅ‚kiem precyzyjnie okreÅ›liÅ‚eÅ› jakiej wielkoÅ›ci i wagi przynÄ™tami zamierzasz Å‚owić. I Åźe bÄ™dÄ… z opadu sandacze walić! Gdzie i kiedy, mÃÅ‚w, to przyjadÄ™! PosÅ‚uchaj dobrej rady kolegÃÅ‚w, zwÅ‚aszcza Chub Norris obrazowo podpowiedziaÅ‚ co zrobić, Åźeby siÄ™ nie wpakować.
Masz na celowniku rÃÅ‚Åźne gatunki, w skrajnie rÃÅ‚Åźnych Å‚owiskach, wiÄ™c siÅ‚Ä… rzeczy, choćby najlepsza na Å›wiecie wÄ™dka bÄ™dzie godzić to wszystko co najwyÅźej Å›rednio (a gdzie tu jeszcze w poradniku uwzglÄ™dnić Twoje preferencje, ktÃÅ‚re dopiero nabÄ™dziesz...). Wybierz sobie seryjny zestaw, taki Å›redni na jeÅźa. KoÅ‚owrotkÃÅ‚w poszukaj przez wyszukiwarkÄ™ na Form, tematÃÅ‚w przewinęło siÄ™ spro. Sporo. WÄ™dka: ani super szybka, niby sandaczowa szpada, ani kluskowata kleniÃÅ‚wka, ani uniwersaÅ‚ 3,05m ani modny krÃÅ‚ciak 1,80m. Jak juÅź muszÄ™ doradzić, to ok. 2,50m do ok. 30g, Å›rednio szybki, ale nie pracujÄ…cy aÅź do rÄ™kojeÅ›ci. Warto przeszukać sklepy i pomacać, najlepiej z przykrÄ™conym docelowym koÅ‚owrotkiem, powymachiwać trochÄ™. TematÃÅ‚w plecionkowych na Forum sÄ…... kilometry!
Jak nieco poÅ‚owisz, bÄ™dziesz wiedziaÅ‚ czego i gdzie brakuje w zestawie w konkretnych sytuacjach. MoÅźe zakochasz siÄ™ w jednym gatunku, moÅźe w swojej rzece na nowo, moÅźe zapragniesz Å‚owić tylko z Å‚odzi na jeziorze? Wtedy dobierzesz wÄ™dkÄ™ do rzeczywistych potrzeb, a nie do wyobraÅźenia o nich. CÃÅ‚Åź mamy radzić? Jak jakiÅ› kij wpadnie Ci w oko, bÄ™dzie leÅźaÅ‚, moÅźesz spytać czy jakoÅ›ciowo daje radÄ™, czy nie, ale niewiele poza tym. Aha, zakoleguj siÄ™ z jakimÅ› bardziej doÅ›wiadczonym spiningistÄ… w Twojej lokalizacji, bÄ™dzie raźniej.
Pozdrawiam
Grzesiek
#10 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2011 - 21:01
gdybym miał wybierać:
Pierwszy zestaw coÅ› w granicach 7-28g/10-35g poszukaj w ofertach Shimano, Konger, Dragon a na pewno coÅ› znajdziesz odpowiedniego dla siebie.
Drugi zestaw 2-10g/12g poszukaj co ma do zaoferowania Mikado, Dragon, Konger, Robinson.
Kręcioły : Penn, Spro Red Arc (3-setke), Shimano Technium, Daiwa Exceler X, (z tych podanych brałbym Spro a do lekkiego zestawu hmmm Daiwe)
Pletka : Power Pro ÅźÃÅ‚Å‚ta/zielona fluo 0,15mm a do lekkiego zestawu ÅźyÅ‚ka zawierajÄ…ca fluorocarbon 0,14-0,16mm.
Jak sobie policzyłem (w wersji econo) to starczyłoby na dwa zestawy + trochę przynęt.
PoÅ‚owisz i po jakimÅ› czasie bÄ™dziesz juÅź z grubsza wiedziaÅ‚ co ciÄ™ boli i na co siÄ™ zdecydować, odsprzedajesz (ze stratÄ…) kupujesz nowe i lepsiejsze itd to siÄ™ toczy
Jest to oczywiÅ›cie moje widzi mi siÄ™ i dostosowanie siÄ™ do wymogÃÅ‚w 1600zÅ‚ , poglÄ…dy innych niekoniecznie mogÄ… być zbieÅźne z powyÅźszym.
#11 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2011 - 17:26
#12 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2011 - 17:53
PrzykÅ‚adowo bez problemu dobierzesz sprzÄ™t okoniowo-kleniojaziowy ale kiedy kolega zaprosi CiÄ™ na pstrÄ…gi bÄ…dź bedziesz prÃÅ‚bowaÅ‚ siÅ‚ z boleniami mogÄ… zaistnieć sytuacje, Åźe nie dasz rady. BiorÄ…c na to poprawkÄ™ kupisz powiedzmy sprzÄ™t trochÄ™ mocniejszy. Wybierzesz siÄ™ na klenie i okaÅźe siÄ™, Åźe nie jesteÅ› w stanie miotać maÅ‚ym kleniowym woblerkiem bo kij siÄ™ nie Å‚aduje.
W drugÄ… stronÄ™. WÄ™dka na sandacze nie da rady kiedy bÄ™dziesz chciaÅ‚ siÄ™ przyczaić na suma Jak wsiÄ…kniesz to bedziesz miaÅ‚ caÅ‚Ä… szafÄ™ wÄ™dek A i tak znajdÄ… siÄ™ sytuacje, Åźe bÄ™dziesz siÄ™ drapaÅ‚ po gÅ‚owie jaki kij zabrać.
PrzemyÅ›l sobie dobrze dÅ‚ugość kijÃÅ‚w na podstawie Å‚owisk jakie masz. Na rzeki raczej poleca siÄ™ dÅ‚ugie ale jeÅ›li twoje kleniowe mety to zakrzaczone rzeczki-lepsze 2,4m. To chyba minimalna dÅ‚ugość. Maksymalna to moim zdaniem 2.9m. To nie jest tak, Åźe im dÅ‚uÅźszy kij tym dalej leci przynÄ™ta.
Ja bym wybraÅ‚ do lekkiego Å‚owienia coÅ› max o ciÄ™Åźarze wyrzutu 12gr tylko absolutnie nie wklejankÄ™. Do gumek z opadu to fajny wynalazek ale do woblerÃÅ‚w i bÅ‚ystek absolutnie. Sam uÅźywam Daiwa Exceller UL 2-10gr. Bardzo delikatnie ale tak lubiÄ™. Do tego mam spro Red Arc.
Co do rzecznego uniwersaÅ‚u to mam z pracowni a to na razie tak jak koledzy odradzam. Generalnie kij taki 10-30(35gr) 2,7-2,9m bym braÅ‚. Te co sÄ… w sklepach sam zobaczysz. Jedyne co mi przychodzi na myÅ›l i co znam z bardziej powiedzmy wypaÅ›nych wÄ™dek to seryjne ST Croix z serii Avid. Czasem moÅźna tu na forum fajnego trafić za 300-400zÅ‚. Sledź dziaÅ‚ sprzedam. W zimie ludziom siÄ™ nudzi najwiÄ™cej kupujÄ… to i duÅźo sprzedajÄ….
#13 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2011 - 18:15
#14 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2011 - 09:56
Jednak gdybym wybieraÅ‚ sprzÄ™t dla poczÄ…tkujÄ…cego braÅ‚bym nowy koÅ‚owrotek lub uÅźywany z pewnego źrÃÅ‚dÅ‚a (proponowany red arc 10300 jest spoko - mam taki jako zapas). JeÅ›li znalazÅ‚byÅ› uÅźywanÄ… nawet stareÅ„kÄ… stellÄ™ po przeglÄ…dzie lub certatkÄ™ w dobrym stanie z maÅ‚ym przebiegiem, albo twinpowera. Jest teÅź tani i Å›wietny penn slammer 260.
Co do wÄ™dek to teraz uÅźywane kije z pracowni i firmowe wÄ™dki na Å›wietnych blankach ludzie sprzedajÄ… za 1/3 ceny. Zdecydowanie braÅ‚bym uÅźywana dobra wÄ™dkÄ™, niewiele wiÄ™cej zapÅ‚acisz niÅź za nowego Robinsona, Kongera, Dragona a kijek na pewno bÄ™dzie lepszy. Sprzedać firmowÄ… wÄ™dkÄ™ jest zdecydowanie Å‚atwiej i mniej stracisz na wymianie na inny model, jeÅ›li kupisz jÄ… w dobrej cenie. MoÅźe sprzedasz nawet za taka sama cenÄ™. Alternatywnie kup uÅźywanÄ… wÄ™dkÄ™ z poplarnych serii ekono - tez przy sprzedaÅźy stracisz niewiele kasy.
Przykładowy zestaw z wędek dostępnych na forum:
130zł = Konger WCH IRI Lucky 275cm 3-10 gram (Kleń Jaź)
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23215&am p;start=0&
Tym poÅ‚owisz nawet na malutkie smuÅźaki, minnowy a nie wydasz duÅźo kasy
Jak
Konger World Champion Impulse 2.40m c.w 5-18g
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23418&am p;start=0&
Pewnie uda się ja kupić za 130-140 zł, bo na razie nie ma chetnych.
Pod gumy na gÅ‚ÃÅ‚wkach 20g na sandacza z Å‚ÃÅ‚dki:
Lamiglas XS 842M Długość 2,15 cw.7-28gr moc linki 20 lb
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23386&am p;start=0&
teraz cena jest 800 ale za 550-600zÅ‚ powinieneÅ› kupić podobny uÅźywany kijek
W kasie ktÃÅ‚rÄ… podaÅ‚eÅ› kupisz trzy uÅźywane wÄ™dki (dwie taÅ„sze i jednÄ… naprawdÄ™ porzÄ…dnÄ… i nowego slammera lub red arca (ja bym tak zrobiÅ‚) , alternatywnie uÅźywany fajny krÄ™cioÅ‚ek.
#15 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2015 - 17:12
Witam. Mam pytanie do kolegów którzy praktykują technikę z opadu. Wiadomo, że może się chwycić sandacz, okoń jak i również szczupak. Czy stosujecie jakiś przypon typu wolfram, stalka czy bezpośrednio wiążecie plecionkę do przynęty? CZy taki przypon nie popsuje pracy przynęty?
- robert2844 lubi to
#16 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2015 - 17:32
Witam. Mam pytanie do kolegów którzy praktykują technikę z opadu. Wiadomo, że może się chwycić sandacz, okoń jak i również szczupak. Czy stosujecie jakiś przypon typu wolfram, stalka czy bezpośrednio wiążecie plecionkę do przynęty? CZy taki przypon nie popsuje pracy przynęty?
Pracy nie popsuje. Ilość brań się nie zmniejszy. Jeśli nie będziesz używał przyponów to prędzej czy później szczupak odpłynie z gumką. Dbaj o zdrowie rybek i używaj przyponów.
#17 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2015 - 17:35
Pracy nie popsuje. Ilość brań się nie zmniejszy. Jeśli nie będziesz używał przyponów to prędzej czy później szczupak odpłynie z gumką. Dbaj o zdrowie rybek i używaj przyponów.
Dzięki za odp
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych