Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pierwszy zestaw na trocie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2348 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 02 listopad 2011 - 16:16

Witam serdecznie,

W nowym roku planuję pierwszy w �źyciu wyjazd na troć :D w związku z tym rozglądam się powoli za zestawem. Na trociowe pomorskie łowiska mam kawałek i zapewne nie będę łowił często aczkolwiek kto wie. Chciałbym przygotować zestaw przede wszystkim na rzekę ale r�łwnie�ź do pomachania z pla�źy. Przynęty, woblery 7-9cm, wahadła i obrot�łwki nr 3 i 4. W związku z tym �źe będzie to zestaw u�źywany sporadycznie nie chciałbym inwestować zbyt du�źych pieniędzy, zaplanowałem na wędkę i kołowrotek kwotę w okolicy 1000zł. Do tego zadania wytypowałem coś takiego:

INFINITY Q Troć Meerfo 3,10m 25-50g
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-infinity-q-g5- a3-p573-k7700.html

oraz

Daiwa Exceler Z 3000
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/exceler-z-a15-p570-k 8999.html

Proszę doświadczonych w temacie koleg�łw o opinie:)
Czy taki zestaw będzie ok? Mo�źe w tej kwocie jest inna, lepsza opcja? Mo�źe ktoś łowi tą wędką i podzieli się doznaniami? Największe obawy mam o to �źe przy obrot�łwkach w nurcie szczyt będzie zbyt uległy. Na pierwszy ogień będzie Słupia.

Pozdrawiam
Sławek

#2 OFFLINE   bonah009

bonah009

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • Lokalizacjazach-pom.

Napisano 02 listopad 2011 - 17:19

Witam
polecam ten kij
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/wedki-daiwa-exceler- troc-g5-a211-p1204-k7706.html
je�źeli będziesz u�źywał go sporadycznie to nie ma sensu dawać tyle kasy bo tu masz o wiele tańszy i tylko 5g cię�źszy, a kij sprawdza się super kilku gramowymi woblerami macha bardzo daleko, ja jestem z niego zadowolony.

#3 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 844 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 02 listopad 2011 - 17:29

W kołowrotek to celuj w slammera360 i napewno nie jestem ostatnim kt�łry ci doradzi ten młynek <_<

#4 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 02 listopad 2011 - 17:45

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/shimano-beast-master -bx-spinning-g5-a3-p208-k6463.html
Masz 3m bestmastera w promocji za 320zł do tego slammer 360 i zestaw na trotki jak nic!!!!
Za 800zł powinieneś się zamknąć w temacie :D .
Tylko jak Ci się spodoba mro�źenie d... na trociach to mo�źe być zaraźliwe :lol: .

#5 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 844 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 02 listopad 2011 - 18:25

J�łzek podał ci świetny zestaw,amrozenie d__ na mrozie jest bardzo wciagajace,w zimie z domu do sklepu to i wołami mnie nie wydrze,a rok temu posmakowałem ganiania za pstagami to tu znowu ciezko do domu zagnac z ryb,palce jak grabie a sopel na nosie do kolan wisi,kurde jest cos w tym.

#6 OFFLINE   Daniel Wirek

Daniel Wirek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 604 postów
  • LokalizacjaWrocław / Nowa Sól
  • Imię:Daniel

Napisano 02 listopad 2011 - 18:32

Hejka.
Kiedyś troszkę o to pytałem. Mo�źe coś pomogę :D

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=207418 &#msg_207418

Pozdro
Danielo :D

#7 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 03 listopad 2011 - 05:56

Pytanie gdzie się wybierasz. Jak Parsęta, Rega czy Słupia to kij w sam raz, jak kt�łraś z mniejszy rzek to mo�źe być l�źej, jakieś 35 -40 gr, a i z pla�źy będzie się wygodniej łowiło i po godzinie czy dw�łch bez brania nie zwątpisz <_< <_< :lol:

#8 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2722 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 03 listopad 2011 - 07:22

Tak naprawdę, to troć z pla�źy, a troć w rzece, to zupełnie inne łowienie i inne wymagania sprzętowe. :unsure:

Na troć w rzece (do typowo polskiego machania cię�źkimi blachami i ostro pracującymi wobkami) potrzeba dość sztywnego (acz bez przesady) kija do 20-25lb. 2,70 zwykle starcza, aczkolwiek na nawisy lodowe 3 i więcej czasami by się zdało.

Z kolei z pla�źy, to i 12lb i 3/4oz. często starczy, a typowy 17lb i 1oz, to w sam raz. Coś jakby wielkorzeczny boleniowy.

Załatwianie tematu jednym kijem, to upierdliwe rozwiązanie. Kij dobry na rzekę, nad morzem zamęczy, a morsko-brzegowy kucnie pod typowym stra�źakiem w nurcie.

Przerąbane :lol:

Pzdr,
Fatso

#9 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 03 listopad 2011 - 19:37

Tak naprawdę, to troć z pla�źy, a troć w rzece, to zupełnie inne łowienie i inne wymagania sprzętowe. :unsure:

Na troć w rzece (do typowo polskiego machania cię�źkimi blachami i ostro pracującymi wobkami) potrzeba dość sztywnego (acz bez przesady) kija do 20-25lb. 2,70 zwykle starcza, aczkolwiek na nawisy lodowe 3 i więcej czasami by się zdało.

Z kolei z pla�źy, to i 12lb i 3/4oz. często starczy, a typowy 17lb i 1oz, to w sam raz. Coś jakby wielkorzeczny boleniowy.

Załatwianie tematu jednym kijem, to upierdliwe rozwiązanie. Kij dobry na rzekę, nad morzem zamęczy, a morsko-brzegowy kucnie pod typowym stra�źakiem w nurcie.

Przerąbane :lol:

Pzdr,
Fatso

Ja to wiem, ale miała być mo�źliwość wash and go czyli dwa w jednym. Swoją drogą to takim kijem 3/4oz te najmniejsze rzeki mo�źna spr�łbować - wielu z takimi kijami widziałem min. nad Redą,ale tam łatwiej o tęczaka ni�ź dorodną troć.

#10 ONLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 729 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 03 listopad 2011 - 19:43

Siema:)
ja tam mam kij Konger Champion Devon 3m do 50g i RedArca i łowilem w morzu i w rzekach i wszędzie kijek jest super choć kosztowal koło st�łwki, kołowrotek troszkę odczuł morskie kapiele. pozdro

#11 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 03 listopad 2011 - 19:53

Siema:)
ja tam mam kij Konger Champion Devon 3m do 50g i RedArca i łowilem w morzu i w rzekach i wszędzie kijek jest super choć kosztowal koło st�łwki, kołowrotek troszkę odczuł morskie kapiele. pozdro

Ja wolę l�źejsze zestawy do morza. Kołowrotek zawsze przed takim wyjazdem wypycham smarem. Trochę dłu�źej to wytrzymuje, mała kąpiel po łowieniu te�ź wskazana, ale w słodkiej ju�ź wodzie.

#12 ONLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 729 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 03 listopad 2011 - 19:58

ale Pablo sam wiesz ile razy jest się nad tym morzem:( chocia�ź mnie zawsze strasznie tam ciągnie. Teraz w razie będę jechał to wezmę Kobalta ze stajni Kongera:D:D powinien dać rade:)

#13 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 03 listopad 2011 - 21:43

.....

#14 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9655 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 03 listopad 2011 - 22:02

Klasyka

#15 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2348 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 04 listopad 2011 - 10:10

Dziękuję wszystkim za pomoc, zauber a szczeg�łlnie slammer odpada, miałem oba i niestety to nie są kołowrotki dla mnie, nie lubie nosić zbędnych kilogram�łw o ile nie jest to konieczne. Zdecyduje się jednak na tego excelera. Co do wędki Waldkowi chciałbym podziękować za przypomnienie kilku wa�źnych element�łw związanych z łowieniem zimą :D

Pozdrawiam
Sławek

#16 OFFLINE   Ins0mn1a

Ins0mn1a

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaSłupsk
  • Imię:Marcin

Napisano 14 listopad 2018 - 00:07

Witam wszystkich tak jak w temacie zdecydowalem sie wlasnie na taki zestaw na pomorskie trocie z rzeki dokladnie z Słupi, problem jest tylko taki ze nie wiem na jaki rozmiar kolowrotka sie zdcydowac 3500 czy 4500 bardzo prosze o podpowiedzi posiadaczy badz tez tych ktorzy mieli okazje pokrecic nim troszke, z gory dziekuje za kazda podpowiedz i serdecznie pozdrawiam

#17 OFFLINE   incognito

incognito

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 18 listopad 2018 - 18:02

Kongera nie polecam,trzy razy szczytówka się złamała jeszcze na gwarancji,a czwarty raz już po.Slammer dość ciężki ,tylko do dość grubych plecionek.

#18 OFFLINE   Cru

Cru

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 19 listopad 2018 - 12:22

A co polecacie zamiast tego kongera?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych