Jump to content

  •      Sign In   
  • Create Account

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Photo

Grzyby 2022


  • Please log in to reply
218 replies to this topic

#1 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,926 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 23 April 2022 - 14:38


Nigdy bym się nie spodziewał, że otworzę wątek ;) Prezentuję zatem mój dzisiejszy zbiór składający się z Czarki szkarłatnej.

Attached File  IMG_20220423_153357.jpg   63.33KB   97 downloads
  • Wojtek B., Hesher, Piotr Gołąb and 9 others like this

#2 OFFLINE   rapek

rapek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 posts
  • Lokalizacjasudety

Posted 23 April 2022 - 17:46

To jest jadalny grzyb? bo też kilka razy już je spotkałem



#3 OFFLINE   Jano

Jano

    mode raptor

  • Moderatorzy
  • 3,206 posts
  • LokalizacjaPoznań

Posted 23 April 2022 - 18:30

Każdy jest jadalny!
co najmniej jeden raz...


  • Jozi, MaleX, tomi101 and 2 others like this

#4 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,926 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 23 April 2022 - 18:48

Bardzo smaczny grzyb, jadłem już kilka razy...

 

Attached File  IMG_20220423_211743.jpg   120.62KB   48 downloads


  • Wojtek B., Jano, Dano. and 1 other like this

#5 ONLINE   Gregovsky

Gregovsky

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 posts
  • LokalizacjaCiecierzyn
  • Imię:Grzegorz

Posted 24 April 2022 - 07:26

Wygląda apetycznie , ciekaw jestem w jakich miejscach najczęściej można znaleźć takie grzyby

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka

#6 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,926 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 24 April 2022 - 07:51

Rosną na patykach w pobliżu leśnych strumyków, głównie w pobliżu olch, bardzo lubią mniej nasłonecznione stoki i kryją się w liściach. Mają wiele zalet, między innymi tą, że nie pomylisz ich z innymi grzybkami i rosną od grudnia do maja nawet pod śniegiem. Podczas pstrągowej wyprawy, można przy okazji zebrać grzyby i kilka zjeść na surowo są chrupiące, mają piękny kolor i ogromną ilość karotenoidów będących prekursorem witaminy A, smak jest bardzo delikatny, wielopoziomowy, orzech, rzodkiewka, mech, wszystko bardzo mocno pachnie lasem...

Edited by guciolucky, 24 April 2022 - 07:56.

  • Sławek Oppeln Bronikowski, MaleX, Night_Walker and 9 others like this

#7 ONLINE   Gregovsky

Gregovsky

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 posts
  • LokalizacjaCiecierzyn
  • Imię:Grzegorz

Posted 24 April 2022 - 08:23

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź , następnym razem nie przejdę obok nich obojętnie :)

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
  • guciolucky likes this

#8 OFFLINE   Jurski

Jurski

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 posts
  • LokalizacjaDW
  • Imię:Jurek

Posted 24 April 2022 - 14:22

http://encyklopedia....arka_szkarłatna

https://www.medianau...arka-szkarlatna

 

Podają że jest niejadalna.



#9 ONLINE   Gregovsky

Gregovsky

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 3 posts
  • LokalizacjaCiecierzyn
  • Imię:Grzegorz

Posted 24 April 2022 - 14:32

Jak widać. Wszystko da się skonsumować

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
  • Jurski likes this

#10 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2,653 posts
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Posted 24 April 2022 - 15:06

Nigdy bym się nie spodziewał, że otworzę wątek ;) Prezentuję zatem mój dzisiejszy zbiór składający się z Czarki szkarłatnej.

IMG_20220423_153357.jpg

A może to czarka austriacka? 😉

Edited by Artech, 24 April 2022 - 15:06.


#11 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,926 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 24 April 2022 - 15:30

Pamiętaj, że praca z mikroskopem nie jest mi obca...
  • Artech and Dano. like this

#12 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 199 posts
  • LokalizacjaDolnośląskie

Posted 24 April 2022 - 16:48

Tak podają, tylko nie podają z jakiego powodu ponieważ niejadalna nie znaczy trująca.

Pani która widać że się zna, twierdzi że smaczne i jadalne:  



#13 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,926 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 24 April 2022 - 19:11

Wiem, że obecnie młodzież czerpie wiedzę wyłącznie z internetu i najczęściej z wiki... nie oceniam ale nie idźcie tą drogą.

Edited by guciolucky, 24 April 2022 - 19:11.

  • MaleX, Mirek* and coma like this

#14 OFFLINE   tomi101

tomi101

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 581 posts
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Ignatowicz

Posted 09 July 2022 - 14:00

Czołem.
Szykuje się pierwsza zupa kurkowa,ze świeżych grzybów.

197dc8ba5a7b9208med.jpg 8747ef76e36160fcmed.jpg 64f73e1270374f71med.jpg
Cieszą bo pierwsze w sezonie, jednak jeszcze jest ich niewiele. Przynajmniej w tym lesie gdzie byłem.
Innych grzybów nie spotkałem.

Pozdrawiam Tomi 😎.
  • Artech, jacekp29, guciolucky and 10 others like this

#15 OFFLINE   Sayonara

Sayonara

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 407 posts
  • LokalizacjaGórny Śląsk, Niedersachsen
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:K...

Posted 09 July 2022 - 16:49

Pod ziemią rośnie już sporo :-))))

 

Attached File  t2.jpg   136.69KB   48 downloads Attached File  t1.jpg   155.53KB   45 downloads


  • Artech, miramar69, tomi101 and 20 others like this

#16 OFFLINE   Piotr Gołąb

Piotr Gołąb

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1,456 posts
  • LokalizacjaLublin

Posted 19 August 2022 - 08:26

Od dawna miałem ochotę sprawdzić czy żółciak siarkowy faktycznie jest coś wart kulinarnie. Wczoraj będąc nad rzeką trafiłem na młode owocniki. Smażony rzeczywiście jest całkiem przyjemny, reszta trafiła do słoików w zalewie z dodatkiem anyżu i cynamonu, zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂.
Attached File  IMG_20220819_070335.jpg   55.98KB   42 downloads
Attached File  IMG_20220819_070259.jpg   45.85KB   38 downloads
  • Artech, guciolucky, Pendergrast and 2 others like this

#17 OFFLINE   Pendergrast

Pendergrast

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 posts
  • LokalizacjaBusko-Zdrój

Posted 19 August 2022 - 08:28

Pod ziemią rośnie już sporo :-))))

attachicon.gif t2.jpg attachicon.gif t1.jpg

Chętnie odkupię kawałek na spróbowanie.

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

#18 OFFLINE   rower26

rower26

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1,392 posts
  • Imię:Łukasz

Posted 19 August 2022 - 09:07

Od dawna miałem ochotę sprawdzić czy żółciak siarkowy faktycznie jest coś wart kulinarnie. Wczoraj będąc nad rzeką trafiłem na młode owocniki. Smażony rzeczywiście jest całkiem przyjemny, reszta trafiła do słoików w zalewie z dodatkiem anyżu i cynamonu, zobaczymy co z tego wyjdzie .
attachicon.gif IMG_20220819_070335.jpg
attachicon.gif IMG_20220819_070259.jpg

Wygląda jak mięso z kurczaka :)


  • Sąsiad likes this

#19 OFFLINE   Piotr Gołąb

Piotr Gołąb

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1,456 posts
  • LokalizacjaLublin

Posted 19 August 2022 - 12:16

Wygląda jak mięso z kurczaka :)


Podobno przez niektórych amatorów grzybobrania jest nawet nazywany grzybem - kurczakiem 😅

Edited by Piotr Gołąb, 19 August 2022 - 12:16.


#20 OFFLINE   WHITE14

WHITE14

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 577 posts
  • LokalizacjaFestung Breslau
  • Imię:Mirko
  • Nazwisko:Filipovic

Posted 08 September 2022 - 14:03

3 godz spacerkiem przez las

Attached Files


  • Artech, gulf, Piotr Gołąb and 3 others like this