Jump to content

  •      Sign In   
  • Create Account

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Photo

Lista materiałów - stepy #1-4 - Edycja #2


  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26,625 posts
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Posted 03 February 2016 - 00:37

Cześć,
Podajemy listę materiałów do zadań domowych na 4 kolejne stepy (z opublikowanym Red Tagiem włącznie), czyli wystarczające materiały na dwa miesiące nauki. Wszystkie zawarte są w każdym zestawie materiałów Salar/Jerkbait, łącznie z zestawem Mini.

haczyki bezzadziorowe, 3 lub 4 modele:
- kiełżowy nr 8-14,
- z cienkiego drutu prosty, nr 8-18
- streamerowy lub do mokrej muchy nr 2-10
- do mokrej muchy prosty nr 6-18, możemy użyć również z cienkiego drutu, wtedy wystarczą 3 modele haczyków.

- nić wiodąca: czarna 8/0 lub 6/0, najlepiej obydwie.
- lameta ołowiana 0.4-0.7 mm w zależności od rozmiaru haczyka kiełżowego
- oliwkowy dubbing
- brązowy dubbing
- promienie pióra pawia
- brązowe, szyjne pióra kury domowej, najlepiej kapka.
- skórka z wędzonej makreli
- żyłka 0.14-0.20mm, 1 metr wystarczy z zapasem.
- promienie sterówki bażanta
- szare CDC
- brązowe, szyjne pióra koguta - najlepiej kapka
- czerwone pióra kury lub koguta, mogą być to pióra siodłowe, pojedyncze.
- czarny puch marabuta/indyka
- niebieski lub perłowy Krystal Flash
- czarna chenille, może być zwykła lub Krystal, Cactus Chenille
- czerwona włóczka, choć możemy z powodzeniem zastąpić ją czerwonymi piórami kury lub koguta wymienionymi powyżej.

#2 OFFLINE   Mirosław Pieślak

Mirosław Pieślak

    Zaawansowany

  • Szkoła Wiązania Much
  • PipPipPip
  • 685 posts
  • LokalizacjaKraków, Polska
  • Imię:Mirosław
  • Nazwisko:Pieślak

Posted 03 February 2016 - 10:39

Uwaga! Zestawy Salar/Jerkbait nie zawierają jednej z powyższych pozycji...
Skórki z wędzonej makreli!
Do kupienia w sklepach spółdzielni Społem, ew. innych, ale już nie tak dobra jak za starych czasów słusznie minionych. ;)


  • Piotrek Milupa and michaaaal like this

#3 OFFLINE   michaaaal

michaaaal

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 posts
  • LokalizacjaPortlaoise/Czestochowa

Posted 03 February 2016 - 15:20

jak dowiozą do polskiego sklepu wędzoną makrelę to git a jak nie to czy skórka ze świerzej makreli  może być?



#4 OFFLINE   Mirosław Pieślak

Mirosław Pieślak

    Zaawansowany

  • Szkoła Wiązania Much
  • PipPipPip
  • 685 posts
  • LokalizacjaKraków, Polska
  • Imię:Mirosław
  • Nazwisko:Pieślak

Posted 03 February 2016 - 17:06

Ze świeżej nigdy nie próbowałem, ale zrób taki wariant!



#5 OFFLINE   Białek

Białek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 posts
  • LokalizacjaPłońsk
  • Imię:Darek

Posted 04 February 2016 - 18:53

Panie Mirku,

 

Jestem mocno początkujący odnośnie flytyingu i mam problem z rozróżnieniem kapek kury i koguta.

Czy są jakieś cechy charakterystyczne dzięki którym można je odróżnić?

Mam nadzieję, że się nie wygłupiłem tym pytaniem :doh:

Pozdrawiam


  • remek likes this

#6 OFFLINE   Mirosław Pieślak

Mirosław Pieślak

    Zaawansowany

  • Szkoła Wiązania Much
  • PipPipPip
  • 685 posts
  • LokalizacjaKraków, Polska
  • Imię:Mirosław
  • Nazwisko:Pieślak

Posted 04 February 2016 - 19:14

Cześć Darek,

mówmy sobie po imieniu. Pisałem już, że wszyscy jesteśmy kolegami-muszkarzami.

To bardzo dobre i mądre pytanie - wiele osób ma problem z rozróżnianiem.

 

Tak na szybko:

 

Kapka kury - miękkie pióra. Boczne promienie pióra podbite promyczkami, promienie elastyczne. Często końcówka pióra zaokrąglona, pióro owalne w kształcie.

 

Kapka koguta - pióra długie, w kształcie bardziej przypominają wydłużony trójkąt. Boczne promienie gładkie, sztywne, nie podbite. Końcówka często spiczasto zakończona. Promienie sztywniejsze, za to bardziej łamliwe.

 

Łatwo to ocenić jak są dwie do porównania, zwłaszcza jak ma się trochę wprawy. Początkującym polecam trzymać w opisanym woreczku, wtedy będzie mniej zamieszania.



#7 OFFLINE   Białek

Białek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 posts
  • LokalizacjaPłońsk
  • Imię:Darek

Posted 04 February 2016 - 19:28

Dzięki Mirku,

 

W takim razie ta moja to prawie na 100% kogut, niestety jak do mnie dotarła z wieloma innymi rzeczami to była nie opisana.

Właśnie zamówiłem kapki kury i koguta, będę mógł porównać tak jak piszesz.



#8 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26,625 posts
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Posted 04 February 2016 - 21:11

@Białek ... u mnie cąły czas są problemy w ogarnięciu tematu piór - kapka siodłowa, kapka szyjna, klasy piór ... myślę, że wyjaśnimy to w Szkole byście stali się specjalistami od piór ... dopilnuję tego. A tymczasem krokiem milowym dla mnie były te ilustracje. Natomiast .... nadal ... wiele dla mnie niewiadomego ...

 

Attached File  hackle2.jpeg   99.47KB   12 downloads

 

Attached File  hackle.jpeg   47.04KB   11 downloads

 

 


  • Białek, Kacper.K, BoBrzanka and 2 others like this

#9 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26,625 posts
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Posted 21 February 2016 - 21:33

Już za tydzień kolejne zadanie przed nami. Wyprzedzając trochę fakty będzie potrzebna skórka z makrelki więc ... do sklepów, kupujemy makrelę, skórę zostawiamy, suszymy ją na kaloryferze i ... będzie jak znalazł.

#10 OFFLINE   marckus

marckus

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 posts
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Marcin

Posted 21 February 2016 - 21:44

Brak skórki z makreli można czymś zastąpić? Pytam zapobiegawczo :)



#11 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2,064 posts
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Posted 21 February 2016 - 21:47

Brak skórki z makreli można czymś zastąpić? Pytam zapobiegawczo :)

Ale po co Marcin ? Nie lubisz wędzonej makreli ? Ja już się nakombinowałem, ale widzę, że ma początku w robieniu muszek chadzać utartymi ścieżkami.

#12 OFFLINE   marckus

marckus

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 posts
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Marcin

Posted 21 February 2016 - 21:53

Robert, szukam alternatywy, bo nie wiem ile będzie potrzeba materiału :) Jeśli chodzi o wędzoną makrelę, to lubię :D


Edited by marckus, 21 February 2016 - 21:53.

  • robert.bednarczyk likes this

#13 OFFLINE   remek

remek

    Administrator

  • Administratorzy
  • 26,625 posts
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Posted 21 February 2016 - 22:04

Robert, szukam alternatywy, bo nie wiem ile będzie potrzeba materiału :) Jeśli chodzi o wędzoną makrelę, to lubię :D


Na jedną muszkę niewielki pasek.
  • marckus likes this

#14 OFFLINE   marckus

marckus

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 posts
  • LokalizacjaŻagań
  • Imię:Marcin

Posted 21 February 2016 - 22:05

Na jedną muszkę niewielki pasek.

 

Dziękuję za info :)


  • remek likes this

#15 OFFLINE   daniel.

daniel.

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 posts
  • LokalizacjaPrzedgórze sudeckie

Posted 22 February 2016 - 19:32

Skórka już dojrzewa, całkiem fajny materiał się wydaje. Już jestem ciekaw jak to wygląda...pzdr


  • remek likes this