Polecam zauber cf3000
Cieszę się
Może przynajmniej dlaczego, na jakiej podstawie itd.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 26 październik 2014 - 17:48
Polecam zauber cf3000
Cieszę się
Może przynajmniej dlaczego, na jakiej podstawie itd.
Napisano 26 październik 2014 - 17:51
Czytałem opinie o tym ,,cf,, że ma niezłe luzy od nowości, nie wiem za to czy z wszystkimi tak jest.
Napisano 27 październik 2014 - 00:23
Napisano 27 październik 2014 - 08:28
Napisano 27 październik 2014 - 08:36
Wymiana smaru na penn, po uprzednim dokładnym czyszczeniu benzyną pomaga na wszelkie stukowate dolegliwości wiem bo przechodziłem już to. Ostatnio miałem taki przypadek w nowym Zalt Arcu, w srodku byla susza, po nasmarowaniu jak ręką odjął
Napisano 27 październik 2014 - 13:18
Napisano 02 listopad 2014 - 17:06
Wymiana smaru na penn, po uprzednim dokładnym czyszczeniu benzyną pomaga na wszelkie stukowate dolegliwości wiem bo przechodziłem już to. Ostatnio miałem taki przypadek w nowym Zalt Arcu, w srodku byla susza, po nasmarowaniu jak ręką odjął
W tym przypadku wymiana lub uzupełnienie smaru nic nie da. Ja wymieniałem i myłem trzykrotnie. To jest wada konstrukcyjna, albo nieprecyzyjne wykonanie. Wymiana łożysk również nic nie da ponieważ łożyska mają wysoką precyzję wykonania, więc lepiej nie będzie. W mojej opinii jest to ewidentnie bicie na rotorze spowodowane zbyt dużym luzem na osi głównej. "Na sucho" obracający się rotor sam się dobrze wyważa i nie ma problemu. Pod oporem (np. przynęty w nurcie) nacisk żyłki (plecionki) na rolkę powoduje, że działa na nią siła w kierunku osi głównej, zaś na szpulę działa siła w kierunku rolki. To wszystko powoduje, że szpula jest ciągnięta wraz z osią w kierunku rolki, co zaburza centryczność obracającego się układu i stąd bicie. Dochodzi do tego zbyt duży luz pomiędzy obudową, a tym elementem, który "trzyma" oś i jeździ po wałku "worm shaft" powodując jej wysuwanie i cofanie. Poruszajcie ośką na boki, to sami zobaczycie jak w środku lata... Czuje się wtedy stuki.TO JEST MOJA TEORIA, A NIE SERWISU więc nie twierdzę, że mam 100% racji ! Rozwiązaniem problemu mogło by się okazać zastosowanie nieco grubszej osi, albo przekładni ślimakowej z mniejszym otworem (lepsze spasowanie tych elementów). Odnośnie Zalt Arca: Zalt nie ma "worm shaft" (o ile wiem), więc nie można porównywać, bo ma prostszą konstrukcję, Penn chyba też. Jeśli chodzi o mnie, to się pogodziłem z faktem stukania i używam kołowrotka głównie do łowienia boleni. Przy szybkim prowadzeniu stukanie zlewa się z pracą przynęty, którą to pracę czuję na kiju, natomiast przy przynętach o drobnej pracy problem nie występuje nawet w silnym nurcie . Zapewniam wszystkich, że przy dobrych wynikach w łowieniu z zastosowaniem tego Zaubera każdy zapomni o "stukaniach" itp., czego wszystkim życzę
Napisano 21 listopad 2014 - 09:59
Generalnie jakbyście mieli wybierać między cena/jakość to wybór waszym zdniame powinien pać na Zaubera czy Applausa ?
Napisano 21 listopad 2014 - 11:13
Kolego, teraz ceny zaubera i applausa są prawie identyczne, dzieli je 20-30zł różnicy. Mam zaubera i nie narzekam
Napisano 21 listopad 2014 - 16:12
Applause konstrukcyjnie jest ,,prostszy", i wg.mnie bardziej wytrzymały. Linkę nawija nawet ładnie, nie odstaje zbytnio od Zaubera. Miałem oba w rozmiarze 4000. Jedynie Zauber jest ładniejszy, przynajmniej jak dla mnie
Napisano 21 listopad 2014 - 18:12
Mam ryobi applause 3000 od 4 lat |(też wymieniałem łożysko rolki). Średnio w roku jestem jakieś 40 wypadów ze spiningiem, używam go naprzemiennie z innymi zauberopodobymi i wszystko jest cacy. Moim zdaniem lepsza alternatywa niż wydawanie kasy na stare "dobre" daiwy, zwłaszcza jeśli są 'używane"
Napisano 21 listopad 2014 - 18:19
Napisano 21 listopad 2014 - 19:14
Kołowrotek z dragona lub kongera??? Większość kołowrotków z ich dystrybucji tak ma.
Napisano 22 listopad 2014 - 16:17
Napisano 22 listopad 2014 - 18:31
Napisano 22 listopad 2014 - 19:13
Napisano 23 listopad 2014 - 13:04
Dragon ma na stopce nr. zaczynający się od G201....
Napisano 23 listopad 2014 - 15:17
Wszystkie zaubery mają na stopce napis designed and engineered in Japan (czy jakoś tak), czy tylko te teoretycznie lepsze lub gorsze?
Napisano 23 listopad 2014 - 15:57
Napisano 23 listopad 2014 - 20:28
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych