Jaka znowu Niemiecka dystrybucja, te kołowrotki są sprowadzane z Ukrainy gdzie są znacznie tańsze niż w Niemczech... Myslicie ze jak gosc napisze ze to Niemiecka dystrybucja to tak naprawde jest ?
Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi
#341 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2014 - 20:33
- krzychun i Pirania lubią to
#342 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2014 - 20:37
Wszystkie zaubery mają na stopce napis designed and engineered in Japan (czy jakoś tak), czy tylko te teoretycznie lepsze lub gorsze?
Czyli projekt i konstrukcja rodem z Japonii,a produkcja ? - nad żółtą rzeką. To samo dotyczy Red Arc-ów,Blue Arc-ów i tym podobnych klonów.
#343 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2014 - 20:45
Czyli projekt i konstrukcja rodem z Japonii,a produkcja ? - nad żółtą rzeką. To samo dotyczy Red Arc-ów,Blue Arc-ów i tym podobnych klonów.
Czyli najtrudniejsza rzecz wykonana przez Japonczykow
#344 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2014 - 20:53
Czyli najtrudniejsza rzecz wykonana przez Japonczykow
Tak, tak,myśl konstruktorska z kraju o tradycjach know-how, ale te małe rączki z nad Żółtej Rzeki potrafią to nieraz spaprać,czego dowodem są najnowsze Red Arci i Zaubery.
Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 23 listopad 2014 - 20:57
#345 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2014 - 20:54
Markę Ryobi z Japonią łączy niestety tylko historia. Dawno temu sprzedana chińczykom...
#346 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2014 - 21:00
Chciałbym zauważyć że Blue Arców juz nie ma... Moim zdaniem byly o niebo lepsze od dzisiejszych redów
Użytkownik Locutus85 edytował ten post 23 listopad 2014 - 21:01
#347 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2014 - 21:14
#348 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 21:43
#349 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 00:18
- Maniutoo lubi to
#350 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 00:57
Tak mnie jakiś czas temu zaciekawiła dyskusja o "nowych" i "starych" Zauberach, że postanowiłem po swojemu zweryfikować różnicę. Posiadam 3 Zaubery stare, i dokupiłem we wrześniu rozmiar 3000 z dystrybucji Dragona. Umówiłem się z dwoma kumplami i teściem, że ten kręcioł mamy "zajeździć" jak najszybciej przy sandaczowaniu. Tak więc kołowrotek wędruje z rąk do rąk i jest praktycznie "cały czas" nad wodą. Ponadto teść stary "grunciarz" podpina go do kijka gdzie wisi min 100g ołowiu. Obliczyłem tak "pi razy oko" że kołowrotek ma w korbie jakieś 300 - 350h. Jak na razie nie wykazuje jakichkolwiek oznak zmęczenia, nawet rolka nie szumi. Smarowany nie był, i na razie nie będzie. Postanowiłem rozebrać go i przesmarować najwcześniej w czerwcu przyszłego roku, po majowych szczupakach. Zobaczę wtedy co i jak, w końcu gwarancja jest, i to długa.
#351 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 01:48
#352 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 10:43
stare lepsze, nowe słabo obrobione ale konstrukcja nadal ta sama i bardzo udana, dopóki nie będą robić łożysk i przekładni z zaJOna albo cei fora a korbki będą z amelinium a nie z drewna to zauber będzie zawsze rozsądnym wyborem , trza kupić , trza łowić i nie doszukiwać się nie wiadomo caego jak zboczency kolowrotkowi mojego pokroju, także jeśli chcesz Heniek czy Mietek kupić zaubera to kup i daj mu na zimnym !
#353 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 10:59
Konstrukcyjnie może i są podobne stare i nowe serie ale materiałowo już na pewno nie. Miałem kilka sztuk Zauberów 3000, jeden taki sprzed kilku dobrych lat. Przy smarowaniu dało się gołym okiem zauważyć, że np koła zębate w nowszych egzemplarzach pokryte są jakimś nalotem, śniedzią, gdzie w "starej daty" Zauberze nie było takich oznak. W jednym z nowszych egzemplarzy miałem "korozję" na osi korbki wchodządzej w koło, zwykłe chamskie wżery w metalu. W starej konstrukcji nie zauważyłem czegoś podobnego.
W 3 na 4szt szumiały praktycznie od nowości rolki prowadzące linkę ale nie mogę sobie przypomnieć, czy ten najstarszy należał do tych szumiących (chyba właśnie nie).
Stąd widać, że pomimo iż wszystkie były "designed in Japan" i tak samo wszystkie były "made in china", to jednak starsze wersje lepiej się spisywały, niż te nowsze. Myślę, że spowodowane to było wielką popularnościa tego modelu na rynku i znacznym zwiększeniem jego produkcji w Chinach, co przełożyło się na pogorszenie materiałów i wykonanie, pomimo, iż konstrukcyjnie pozostały niezmienione.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 25 listopad 2014 - 11:00
#354 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 16:32
Te wadliwe odrazu wybuchają a jak nie to i tak dostaje się od nich wysypki...
stare lepsze, nowe słabo obrobione ale konstrukcja nadal ta sama i bardzo udana, dopóki nie będą robić łożysk i przekładni z zaJOna albo cei fora a korbki będą z amelinium a nie z drewna to zauber będzie zawsze rozsądnym wyborem , trza kupić , trza łowić i nie doszukiwać się nie wiadomo caego jak zboczency kolowrotkowi mojego pokroju, także jeśli chcesz Heniek czy Mietek kupić zaubera to kup i daj mu na zimnym !
Na trzezwo to pisales?
#355 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 16:49
Na trzezwo to pisales?
czy stary zauber czy nowy chodzi fajnie jak na te pieniądze, i jakby kazdy mial się spuszczac nad materiałami i tym ze stary przeżyje 7 sezonów a nowy 5 to ludzie by to olali i pozycja by się nie utrzymała na rynku, czegokolwiek tu ktokolwiek nie udowodni o stopach przekładni, obróbce i innych pierdolach zauber był i jest w zdecydowanej czołówce w tej klasie cenowej, a czy będzie ? Nie wiem.
#356 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 16:56
Łukasz, ale ja niegdzie nie napisałem, że Zauber jest zły. Wręcz odwrotnie, zawsze chwalę tą konstrukcję na forum, jako najlepszy kręcioł w swojej klasie cenowej. Nie mniej jego wykonanie znacznie sie popsuło ale to dalej bardzo dobry i przyzwoity kręcioł.
#357 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 16:56
- staszek lubi to
#358 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2014 - 16:59
Cena też spadła, ja pamiętam zaubery po 400 zł i szczerze wolalbym dwa po 250 zł niż jednego lepszego za 5 setek a dlaczego ? Dlatego że kołowrotki ulegaja różnym uszkodzeniom mechanicznym, urwane kablaki, zdarte ranty szpul , polamane stopki i korbki....Łukasz, ale ja niegdzie nie napisałem, że Zauber jest zły. Wręcz odwrotnie, zawsze chwalę tą konstrukcję na forum, jako najlepszy kręcioł w swojej klasie cenowej. Nie mniej jego wykonanie znacznie sie popsuło ale to dalej bardzo dobry i przyzwoity kręcioł.
A poza zauberami na rynku jest też masa innych kolowrotkow godnych uwagi, applausy, ecusimy , okumy trio, saliny i inne wynalazki do 299,99 zł czyli może nie jest tak jakbyśmy chcieli aby było ale mimo wszystko ten rynek nie jest taki zły, nie wspomnę już o tym ze dzisiaj za 100 zł można kupić przyzwoity kij praktycznie do każdej metody o którym kiedyś tylko można było marzyć.
Użytkownik Qowax001 edytował ten post 25 listopad 2014 - 17:03
- pepso, staszek, TomekSudety i 2 innych osób lubią to
#359 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2014 - 21:23
Więc mam kołowrotek zauber 3000cf (wyeliminowano problem luzującej się rączki) drugi sezon i narzekać nie mogę. Mam też Penn i jak dla mnie ten 1wszy sprawuje się lepiej.
W tej klasie cenowej Ryobi Zauber będzie godnym polecenia produktem, na pewno trwałym i przyzwoicie nawijającym plecionkę.
#360 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2014 - 22:41
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych