Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#1061 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 21 luty 2016 - 21:15

Straszne. Ogrodnicy zostają marszałkami a stoczniowcy prezydentami. Za 100 lat nic się nie zmieni.

Mogłeś już sobie darować.

• Adi lubi to

#1062 OFFLINE   Trout_spinn

Trout_spinn

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów
  • LokalizacjaRz
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:カップ

Napisano 21 luty 2016 - 23:09

A ja dziś zakupiłem stradica 2500 do "remontu".Sam jestem ciekaw jak mi wypadnie w porównaniu do zaubera,może będę wyleczony z choroby ryobi...

Jak porównasz te dwa kołowrotki to napisz co sądzisz,bo ja mam RedArc 1030 użytkuje go od 6 lat i sprawuje się bardzo dobrze,mam również tego Stradic'a 2500 i według mnie jest lepiej spasowany i przyjemniej się nim kręci,ale trzeba wziąć pod uwagę to,że kosztuje drugie tyle.

#1063 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1376 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 21 luty 2016 - 23:16

Stety albo niestety zwolnilem innemu koledze.Nie chcę się rozczarować już przy pierwszym shimano.Postanowilem że będzie nowy biomek lub tp na ratki żeby nie bolało po kieszeni...

#1064 OFFLINE   michal180183

michal180183

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaCrewe

Napisano 22 luty 2016 - 03:48

Panowie, tak sobie czytam te posty bo sam jestem w trakcie poszukiwania kołowrotka do spinningu i tak się zastanawiam co wy robicie i jak to robicie że większość kołowrotków nawet tych topowych modeli dobrych marek w pół sezonu wam się rozsypują? Jak to możliwe że komuś tam po holu metrowego suma rozsypał się kołowrotek? Tylko ja ryby holuję wędziskiem a kołowrotkiem zbieram luz? Kołowrotek to nie wciągarka w JEPPIE gdzie podpinasz za drzewo i jedziesz na włoka. W życiu przerobiłem mnóstwo kręciołów i rozsypał mi się jeden...jakiś konger za 30zł pod feederem do 150g. :) Na ryby chodzę bardzo często, łowię dużo ryb dobrych rozmiarów i tak np. Daiwa megaforce 2500 wyciągnęła w poprzednim sezonie około 40-50 szczupłych o wymiarach 70+ .Kołowrotek chodzi i wygląda jak nówka. Na shimano alivio 2500 podpiętego na szybko do feedera pykło kilka karpi 5-6 kilo i jeden 12kg. oraz kilkanaście linów 4+ - kołowrotek jak nowy (teraz zastąpił go MAP ACS), Na catane 2500 od dwóch lat klenie trzaskam ...jak nowy (ciężko chodzi ale miał tak od nowości) Spro serum - kilka dobrych lat na spinningu z przynętami do 50g. nawet ryski nie ma. I taka ciekawostka mikado bodajże thunderbird nie jestem pewien co do nazwy ..kosztował pare zł. Miałem go z 10 lat i ...zgubiłem nad wodą, chodził jak zegarek. W tej chwili poszukuję kołowrotka i nie za bardzo mnie interesuję to ile mi wytrzyma bo wiem że wytrzyma długo...szukam sobie kołowrotka ze średniej dla mnie półki żeby był ładny, pasował mi do wędziska a głównym kryterium to żeby ładnie gładko się kręcił. W tym poście zadałem pytanie i głównym kryterium jest komfort i kultura pracy. Nie mam możliwości nimi pokręcić więc chciałem się dowiedzieć od użytkowników którzy mieli okazję. Każdy z tych kołowrotków mi się podoba i wiem że którego z nich bym nie kupił to i tak posłuży mi kilka  dobrych lat. Chciałbym zobaczyć na własne oczy jak te fajne kołowrotki za kupe kasy rozwalają się na polskich rybach :)

Pozdrawiam ;)

#1065 OFFLINE   Kamil_Be

Kamil_Be

Nie doradzam na PW, dajcie mi spokój :D

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1459 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Kamil
  • Nazwisko:Be

Napisano 22 luty 2016 - 06:45

Gdzie łowisz regularnie liny 4+?

#1066 OFFLINE   michal180183

michal180183

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaCrewe

Napisano 22 luty 2016 - 07:52

Gdzie łowisz regularnie liny 4+?

TU

• Szymon82 lubi to

#1067 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 22 luty 2016 - 14:35

Przypominam o regulaminie. 

Wycieczki osobiste i spam - nie będą tolerowane.

#1068 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 22 luty 2016 - 14:43

Przypominam o regulaminie. 

Wycieczki osobiste i spam - nie będą tolerowane.

a wciskanie forumowiczom kitu i bajek będzie ?

#1069 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 22 luty 2016 - 14:49

a wciskanie forumowiczom kitu i bajek będzie ?

Mam nadzieję, ze rozumiesz różnicę pomiędzy kulturalną dyskusją, a pyskówką. Kolejne wyjaśnienia różnic, oraz przypomnienia zasad regulaminu, będą punktowane.

#1070 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 22 luty 2016 - 14:52

Mam nadzieję, ze rozumiesz różnicę pomiędzy kulturalną dyskusją, a pyskówką. Kolejne wyjaśnienia różnic, oraz przypomnienia zasad regulaminu, będą punktowane.

zdaje sobie z tego sprawę, ale chyba rozsądne byłoby weryfikowanie pewnych informacji na forum które są nieprawdziwe, bo robi się śmietnik niesamowity i namnaża to tylko tematy w znanym już stylu co lepsze co gorsze do 300 zł

#1071 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 22 luty 2016 - 17:31

Tak odbiegając od sytuacji ma może ktoś możliwość porównania Zaubera 3000/4000 z Caldią granatową 2500 i Freams 2500. Chodzi o porównanie wielkości.

#1072 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 22 luty 2016 - 17:35

wielkościowo będziesz miał podobne kołowrotki (daiwa ciut bardziej napompowane body ) jest za to lżejsza , moc oraz zakres obsługiwanych przynęt można postawić na jednym poziomie.

• Zandermasterr lubi to

#1073 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 22 luty 2016 - 17:39

Czyli spokojnie mogę brać Zaubera 4000 na pstrąga ? Byłem raz z takim zestawem chwile nad rzeczką i było ok.

#1074 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 22 luty 2016 - 17:41

jak Ci pasuje masa i wielkość to bez kłopotu.

• Zandermasterr lubi to

#1075 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 22 luty 2016 - 17:46

Pstrągi to można spokojnie zauberem 2000 łowić, masz go lżejszego sporo a wytrzyma łowienie pstrągów bez problemu, jak chcesz mocniejszą małą maszynkę to Apllausa sobie kup. Inny mechanizm przeniesienia napędu szpuli a zarazem mniej w mniejszym kołowrotku przeciążający przekładnię.

#1076 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 22 luty 2016 - 17:51

Pstrągi to można spokojnie zauberem 2000 łowić, masz go lżejszego sporo a wytrzyma łowienie pstrągów bez problemu, jak chcesz mocniejszą małą maszynkę to Apllausa sobie kup. Inny mechanizm przeniesienia napędu szpuli a zarazem mniej w mniejszym kołowrotku przeciążający przekładnię.

Panie Przemku, dwie strony wcześniej napisał Pan że przekładnia szybciej zużywa się na mimośródzie, to jak jest naprawdę ?

#1077 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 22 luty 2016 - 18:01

Łukaszu na Pana trzeba mieć wygląd i pieniądze. Apllaus działa na zasadzie posuwu szpuli locomotive i ma podparcie jak popatrzysz na środek, nie jest to typowy mimośród jak np w slammerze. Wujek Google wszystko Ci pokaże.

#1078 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 22 luty 2016 - 18:09

Moim zdaniem najlepszy kołowrotek na pstrąga to taki który ma możliwie najtrwalszą sprężynę kabłąka bo nic tak nie jest sprawdzić jej trwałości jak tysiące kilku metrowych rzutów dziennie. Jak jeszcze nie plącze przy tym linek przy lekkich przynetach i rzutach spod łokcia to reszta jest mało ważna.

#1079 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 22 luty 2016 - 18:14

a jak rozbierzesz więcej niż dwa zaubery to zobaczysz ,że to co piszą w google jest mało istotne, i większość młynków na mimośródzie ma prowadnice wodzika, slammer również, tylko inny typ.

#1080 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 22 luty 2016 - 20:20

Akurat przy tym kiju co używam mniejszy zauber może być za lekki. Rozmiar 4tyś idealnie mi wyważa kij na fore gripie tak jak trzymam kij.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych