Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#1121 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 luty 2016 - 01:22

Tak pobieżnie przeczytałem temat.

Rozumiem, że kolega wysuwa takie wnioski tylko na temat tytułowych zauberów i jego klonów ? czy ogólnie jest to niepodważalna teza ?

Bo jeśli chodzi o daiwę to od 2005r. 95 % kołowrotków robi z posuwem na kołach zębatych i mimośrodzie. Ale jeden kołowrotek daiwa nadal robi na posuwie "slimakowym"  czyli na popularnym wormie. Jest to kontynuacja kultowych kanciaków i w prostej lini forsiaka - czyli najmocniejszych niegdyś kołowrotków daiwy. Dziś jest nim  Saltiga, kołowrotek strice przeznacozny wręcz pod ostre jigowanie zwłaszcza nad morze, ocean gdzie przynęty i ryby weryfikują znaną powszechnie wytrzymałość.

Oczywiście nie twierdzę, że te z posuwem na mimośrodzie są mniej trwałe, ale ten prosty przykład daje wiele do myślenia.

Kolega jeszcze takich młynków nie rozkręcał. I nawet gdyby oferował mi stówkę za serwis mojego młynka to nic powyżej Zaubera nie wyślę. Po tych wszystkich herezjach głoszonych jako prawda objawiona. 

#1122 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 28 luty 2016 - 01:44

Pora późna, więc tylko pozamiatałem. 

16 postów do kosza. 

Dodałem wątek do obserwowanych i teraz na bieżąco będę sprawdzał, co się dzieje. Dorośli ludzie, a jak dzieci. Nie obchodzi mnie, kto zaczął - macie natychmiast skończyć z naruszaniem regulaminu. Kolejna informacja, jaka się pojawi, to o ilości punktów. 

#1123 OFFLINE   Maraky

Maraky

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaMesogeios

Napisano 28 luty 2016 - 10:48

Bo jeśli chodzi o daiwę to od 2005r. 95 % kołowrotków robi z posuwem na kołach zębatych i mimośrodzie. Ale jeden kołowrotek daiwa nadal robi na posuwie "slimakowym"  czyli na popularnym wormie. Jest to kontynuacja kultowych kanciaków i w prostej lini forsiaka - czyli najmocniejszych niegdyś kołowrotków daiwy. Dziś jest nim  Saltiga, kołowrotek strice przeznacozny wręcz pod ostre jigowanie zwłaszcza nad morze, ocean gdzie przynęty i ryby weryfikują znaną powszechnie wytrzymałość.

Oczywiście nie twierdzę, że te z posuwem na mimośrodzie są mniej trwałe, ale ten prosty przykład daje wiele do myślenia.

Saltiga ma posuw szpuli na "wormie"? Byłem pewien, że to jest "mimośród"...

#1124 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 28 luty 2016 - 13:04

Saltiga ma posuw szpuli na "wormie"? Byłem pewien, że to jest "mimośród"...

i saltiga i forsiak :D i to duuuuzy worm....a do tego kilka innych ciekawych rozwiązań zastosowanych tylko w tych kołowrotkach/.

#1125 OFFLINE   patzaw26

patzaw26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1075 postów
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 31 marzec 2016 - 14:52

Witam! Poszukuję kołowrotka na klenio-jazie w okolicach +/- 150 zł głównie do obsługiwania woblerków max 4 cm. I mam dylemat od nośnie Ryobi Ecusima a Ryobi Arctica. Wielkość kołowrotka jaka mnie interesuje w przypadku ryobi to 3000. :) Zdecydowanie cenowo wolał bym ecusimę ale jak ma się z nią coś dziać to wolę troszkę dołożyć :)

Użytkownik patzaw26 edytował ten post 31 marzec 2016 - 14:53

#1126 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 31 marzec 2016 - 18:28

Witam! Poszukuję kołowrotka na klenio-jazie w okolicach +/- 150 zł głównie do obsługiwania woblerków max 4 cm. I mam dylemat od nośnie Ryobi Ecusima a Ryobi Arctica. Wielkość kołowrotka jaka mnie interesuje w przypadku ryobi to 3000. :) Zdecydowanie cenowo wolał bym ecusimę ale jak ma się z nią coś dziać to wolę troszkę dołożyć :)

w tej cenie na klenio-jazie weź sobie Spro Passion

#1127 OFFLINE   DAMIR

DAMIR

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1025 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 18 kwiecień 2016 - 18:24

Mam Zaubera CF 3000 i używam go do dłubania sandaczy. Do tej pory nie sprawił mi zawodu. Praca płynna, układanie plecionki prawidłowe a hamulec wzorcowy. Uważam ,że jest wart pieniędzy , które za niego zapłaciłem.

#1128 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 19 kwiecień 2016 - 05:31

Mam Zaubera CF 3000 i używam go do dłubania sandaczy. Do tej pory nie sprawił mi zawodu. Praca płynna, układanie plecionki prawidłowe a hamulec wzorcowy. Uważam ,że jest wart pieniędzy , które za niego zapłaciłem.

Wybacz ale nie zgodzę się z tym absolutnie, zauber ma zbyt wolny nawój 5,0:1 i przy podbijaniu kijem i zwijaniu luzu plecionki trzeba nim dobrze kręcić by plecionka nie spadała ze szpuli na rotor, no chyba że podbijasz korbą to młynek po dwóch sezonach, jeśli wytrzyma będzie do wyrzucenia bo przekładnię szlag trafi a luzy dostanie wszędzie jak 30-to letnia dobrze eksploatowana betoniarka. Pod sandacze  gdy podbija się kijem młynek moim osobistym zdaniem powinien mieć przełożenie w przedziale 5,6:1  do 6,0:1, można wówczas też wykorzystać taki kręcioł pod bolenie. Poza tym wersja CF jest zdecydowanie gorzej spasowana niż wersja FD i moim zdaniem brzydsza ale o gustach sie ponoć nie dyskutuje.  ;)

#1129 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 19 kwiecień 2016 - 11:54

Oczywiście mowa o młynkach z wąskimi szpulami (zauberowate, shimano) jakie mają nieduży nawój plecionki. Daiwy o szerokich szpulach mogą mieć zdecydowanie niższe przełożenia.

#1130 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 19 kwiecień 2016 - 12:31

Przełozenie-przełożeniem, szpula-szpulą a gdzie długość nawijanej linki..... TP PG 4.4:1 a Zauber 5.0:1 a nawój linki taki sam......dalej to sposób nawoju.......wiec nie tylko szpula się liczy.
..kilka czynników się na to składa....

#1131 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 kwiecień 2016 - 12:36

Nie patrzcie na przełożenie tylko na ilość nawijanej linki na jeden obrót korbki.

• woblery z Bielska lubi to

#1132 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz

Napisano 19 kwiecień 2016 - 13:10

Tak koledzy, macie rację wszystko to należy brać pod uwagę, przełożenie z uwagi na to, że przy podbijaniu korbą przekładnia cierpi i tutaj lepsze niższe przełożenia, przy podbijaniu kijem przekładnia tak nie dostaje, w obu przypadkach liczy się długość nawijanej linki jak piszecie a ta zależy przecież od średnicy szpuli i jak by nie było od przełożenia również. 

Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 19 kwiecień 2016 - 13:10

#1133 OFFLINE   Nissenel

Nissenel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Nazwisko:Sebastian

Napisano 11 maj 2016 - 16:58

Dziś nawinąłem plecionkę na zaubera 4000, czy jest ok? Też wam tak układa?

Załączony plik  13170087_1007040449381262_743969338_o.jpg   33,08 KB   8 Ilość pobrań

#1134 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 11 maj 2016 - 17:02

Wg. mnie jest ok - pewnie kombinowałeś podkładkami aby nie było stożka od góry/dołu i optymalnie tak wyszło.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 11 maj 2016 - 17:02

#1135 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 11 maj 2016 - 17:09

Tak odwaznie pod rant to sobie nawijam Shimano ze szpulami ARC, inne kolowrotki dosc szybko pozbawiaja mnie kilkudziesieciu metrow linki...sam jestem ciekaw, czy Zauber pozwoli na taka ekstrawagancje 😉

#1136 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 11 maj 2016 - 17:11

Zauber i jego klony nigdy nie miały problemów z plątaniem linek , nawet nawiniętych pod sam rant .

#1137 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 11 maj 2016 - 17:32

Dzieki za info, to duzy plus ryobowatych w takim razie 😊

#1138 OFFLINE   pawta

pawta

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaEnschede / Wschowa

Napisano 11 maj 2016 - 17:45

Dziś nawinąłem plecionkę na zaubera 4000, czy jest ok? Też wam tak układa?

W zauberku jak i w biomasterze mam nawinięte po sam rant, w oby dwóch nie ma z tym żadnych problemów. A co do Twojego ułożenie plecionki to powinno wyglądać to troszkę lepiej, myślę ze po kilku rzutach sama się ułoży..

#1139 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 11 maj 2016 - 17:48

Zauber i jego klony nigdy nie miały problemów z plątaniem linek , nawet nawiniętych pod sam rant .

Dobrze prawi,zero problemów

#1140 OFFLINE   Nissenel

Nissenel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Nazwisko:Sebastian

Napisano 11 maj 2016 - 19:31

Potwierdziły się wasze teorię, chociaż gdzieś jeden nawój mi uciekł i wypadł z miesca gdzie plecionka być powinna, zatrzymał się na częsci gdzie szpula jest opisana - nie wiem co było tego powodem. Nawój po paru rzutach się poprawił. Jeśli chodzi o podkładki nic od fabrycznego stanu się nie zmieniło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych