Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi
#81 Guest__*
Napisano 03 lipiec 2011 - 08:18
Zaubery z przykręcaną rączką są dostępne i na naszym rynku.
Tu przykładowe zdjęcie mego nowego nabytku. /model 3000/
#82 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2011 - 08:49
Dziękuję wszystkim za głos w dyskusji. Chodziło mi o taki jak ma keri. keri, gdzie go kupiłeś?
Jakoś nie ufam tym zatrzaskom, zwłaszcza, że przeczytałem iż komuś się tam poważne luzy pojawiły. Pytanie o wkręcaną rączkę w przekładnię zadałem dlatego, że tak mam w stradic FI i slemmerze więc uznałem, że to rozwiązanie wchodzi w powszechne użycie.
Więc gdzie są dostępne te ze skręcaną rączką?
Pozdrawiam.
#83 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2011 - 09:11
Mocowanie jest takie same tylko nie ma zatrzasku do składania, czy też jest zewnętrzny gwint na ośce wkręcany w element przekładni (bo coś mi się wydaję, że co poniektórzy źle zrozumieli pytanie, lub źle je postawiono)?@tomi101
Zaubery z przykręcaną rączką są dostępne i na naszym rynku.
Tu przykładowe zdjęcie mego nowego nabytku. /model 3000/
#84 Guest__*
Napisano 03 lipiec 2011 - 09:22
Nie jest to szczyt rozwiązań technicznych ale i tak znacznie bardziej mnie przekonuje niż rączka łamana.
#85 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2011 - 09:31
Z jednej strony tak, ale z drugiej... Zakładając, że ten zatrzask jest najsłabszym elementem w układzie (potocznie: siła linki na rolkę <-> siła łapska na rączkę) to padnie jako pierwszy. Wtedy wystarczy wymienić rączkę, a przekładnia przedłuży swój żywot, ponieważ cały układ będzie wykańczał kolejny uchwyt. Pytanie czy warto w kołowrotku za 300zł.W modelu jaki tu przedstawiłem jest rozwiązanie ze śrubą mocującą, dokładnie tak jak w klonach typu Red Arc czy Blue Arc.
Nie jest to szczyt rozwiązań technicznych ale i tak znacznie bardziej mnie przekonuje niż rączka łamana.
Ale tez bolałbym bez. Można wiedzieć gdzie je nabyłeś?
#86 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2011 - 10:09
o co chodzi? to jakaś specjalna edycja?
#87 OFFLINE
#88 Guest__*
Napisano 03 lipiec 2011 - 12:28
Jak widać Co kraj to i sprzęt na ten rynek. Często producenci kierują się upodobaniami jakiejś nacji do koloru i na ten rynek robią produkt w tym kolorze.
#89 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2011 - 21:57
Mam Zaubera 4000. Kręci bardzo przyjemnie, lekko, idealnie nawinął plecionke. Obudowa jest z metalu tak więc wydaje się że to całkiem solidna konstrukcja. Jestem bardzo zadowolony z zakupu
[/quote]
Ja tak samo jak kolega, łowię nim od 1maja i nie narzekam, mechanizm chodzi idealnie. Jedynie coś lekko szumi ale mi to nie przeszkadza Muszę dać koledze do przeglądu, mówił że w kilka sekund można usunąć ten szum.
[/quote]
Pogoniłem go na jesień, szumiał mocniej, to mi nie przeszkadzało ale dostał luzu na korbce i trochę czuć było już mechanizm, teraz mam drugiego 2000 pod lekkie przynęty i raz chodzi gładziutko a innego dnia szumi. Lekkie przynęty tzn. cykady 5-9g, gumki 3-9ggłówki, ostatnio spłatał mi 2 psikusy, przez co zepsułem 2x brania Hamulec sprawdzałem ręcznie - dokręcony dość mocno, z rezerwą a przy obydwu zacięciach nagle jakby był poluzowany na zero tylko dźwięk, gwizd szpuli - co poskutkowało nie zacięciem dwóch ryb Nie wiem co się stało, mam nadzieję, że to był jednorazowy wybryk. Z Pennem Battle nic takiego mi się nie dzieje
#90 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2011 - 06:06
Co do kołowrotków które pokazujecie na zdjęciach to wiem że firma wprowadziła modele po lifcie - warto odwiedzić ich stronę
#91 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2011 - 08:43
#92 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2011 - 21:54
#93 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2011 - 09:13
Ja póki co jestem zadowolony ze swojego zauberka ale na serwis trafia 2 razy do roku (celem wymiany smarów i wyczyszczenia z piachy etc...)
#94 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2011 - 10:36
#95 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2011 - 03:53
Drugim u mnie kolowrotkiem jest Stradic 4000FI. Ten super.
Niezawodny do plecionki. Ta Shimanowska dwu-biegowa oscylacja(Aero Wrap-II) nawijania plecionki jest nie do pobicia.
Leslaw.
#96 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2012 - 23:25
Ano, postanowiłem w tym roku spróbować zalet/wad plecionki. Udałem się do znajomego sklepu wędkarskiego i kupiłem (z polecenia) Dragon C-Thru 0,10.
Oczytany , uświadomiony że początkowe styczności są problematyczne- plątanina, itp. Mam dwie szpule więc zacząłem nawijać na pierwszą aby na końcu zrobić podkład i przewinąć na szpulę docelową. Zauważyłem, że plecionka nawija się nie równo Więcej zwojów tworzy się na górnej części szpuli. Dodałem żyłkę sądząc, że przy przewijaniu będzie ok. Niestety ale żyłka układa się równo a plecionka nie. Proszę o jakieś opinie, wskazówki.
Aaaa kupując w ubiegłym roku tego 3000 sprzedawca napomknął, że Ryobi średnio się nadaje do plecionki w kwestii nawijania, w tym roku przypomniałem sobie o tym właśnie.
Z góry dzięki.
#97 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2012 - 07:32
#98 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2012 - 08:03
Witaj,Witam, jestem początkującym wędkarzem/spinningistą od 2 lat. W ubiegłym roku kupiłem Zaubera 3000 i nawinąłem żyłke, wszystko super. W tym roku dokupiłem Zaubera 4000 i....
Ano, postanowiłem w tym roku spróbować zalet/wad plecionki. Udałem się do znajomego sklepu wędkarskiego i kupiłem (z polecenia) Dragon C-Thru 0,10.
Oczytany , uświadomiony że początkowe styczności są problematyczne- plątanina, itp. Mam dwie szpule więc zacząłem nawijać na pierwszą aby na końcu zrobić podkład i przewinąć na szpulę docelową. Zauważyłem, że plecionka nawija się nie równo Więcej zwojów tworzy się na górnej części szpuli. Dodałem żyłkę sądząc, że przy przewijaniu będzie ok. Niestety ale żyłka układa się równo a plecionka nie. Proszę o jakieś opinie, wskazówki.
Aaaa kupując w ubiegłym roku tego 3000 sprzedawca napomknął, że Ryobi średnio się nadaje do plecionki w kwestii nawijania, w tym roku przypomniałem sobie o tym właśnie.
Z góry dzięki.
Zaubery to świetne kołowrotki i nawijają plecionkę wzorowo
Wystarczy byś wyregulował nawój za pomocą podkładek pod szpulą (musisz dodać w tym przypadku podkładki). Do plecionki najlepiej kupić sobie szpulę płytką match - używam takich i polecam.
#99 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2012 - 08:11
Dam relacje jak się wypogodzi bo dziś planowałem powędkować ale drobny śnieg zniechęca.
#100 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2012 - 08:20
Czy jest tak jak z 3000 i 4000,- to samo body i tylko niewielka różnica w szpuli?
Zna ktoś średnicę szpuli 1000 i 2000?
Jak te maluchy nawijają?
Jaki maja hamulec,- w sensie dobry i płynny czy ....?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych