Podbierak daje wiele komfortu i wędkarzowi i rybie. Duży szczupak bardzo rzadko udaje się podebrać ręką przy pierwszym podciągnięciu do burty łodzi, inną sprawą jest ryzyko pokaleczenia o jego zęby, czy też ostre kotwice. Dodatkowo podbierak pozwala nam na ostudzenie emocji. Ryba bezpiecznie pływa w siatce podbieraka za burtą, nie tłucze się o dno łodzi, my w tym czasie spokojnie możemy przygotować się do zrobienia zdjęć i uwolnienia zdobyczy.
Zamówiłem ostatnio podbierak Cormorana K-don 210 cm. Miał być duży, ale przeszedł moje oczekiwania. Gdy rano zobaczyłem kuriera z tym wielkim kartonem myślałem, że moja Zofia znowu zamówiła jakiś obraz do sypialni. Jest naprawdę ogromny, można w nim zmieścić dorosłego chłopa. Z pewnością będzie przydatny, jednak na zbyt małej łodzi , czy pontonie może zajmować za dużo miejsca.
Mimo wszystko polecam zdecydowanie używanie dużego podbieraka z gumowaną siatką. Skraca zdecydowanie czas holu i pozwala rybie wrócić w dobrej kondycji do domu, a przecież na tym nam wszystkim zależy, aby wiele i dużych ryb pływało w wodach na których łowimy.