Świnna-Poręba. Zbiornik był budowany przez ćwierć wieku. W tym czasie dawne pola uprawne zostały opuszczone, ludność przesiedlona, a ziemia zarosła samosiejkami. Jak to na ugorze... Gdy zbiornik powstawał, lustro wody to powiększało się, to znów zmniejszało, a każde zalanie nowych terenów powodowało znaczący wzrost nowych tarlisk. Wszyscy chyba wiedzą, co to znaczy
Opowieści o łowionych tam metrowych szczupakach, oraz okoniach 40+ rozgrzewały moją wyobraźnię, jednak jako legalista nie mogłem łowić tam wcześniej. Pozwolenia na wędkowanie zarządca, czyli Wody Polskie zaczął sprzedawać dopiero w tym roku. Zacząłem więc jeździć.Poznawać zbiornik. Drogi dojazdowe, miejscówki...
Jeśli ktoś myśli, że na tak dużym akwenie wystarczy w dowolnym miejscu zarzucić wędkę, by złowić ryby, to zapraszam nad Świnną Bywało tak, że przeszedłem dwa kilometry brzegiem, często przedzierając się przez chaszcze i nie zarzuciłem wędki... Chaszcze na brzegu i chaszcze w wodzie. Nawet gdyby jakaś ryba zaatakowała przynętę, zanim ta utknie w zaczepie, to i tak nie ma szans na udany hol. Miejsc, gdzie można wędkować jest niewiele i ryb tam za dużo nie ma... Ale też i widziałem zdjęcia okoni 40+, a słyszałem o takich 50+, czyli jednak da się,,,
Na razie uczę się tam łowić. Szukam miejsc, poznaję zwyczaje ryb. Potencjał jest niesamowity. W zasięgu rzutu z brzegu są miejsca zarówno płytkie, jak i ponad 20 metrów głębokości. Nawet w połowie zbiornika są (bywają) bardzo głębokie miejscówki... I nawet na takich głębokich miejscach można spodziewać się zaczepów. Częściowo wykarczowane drzewa (nie wszystkie), sporo zakrzaczonych miejsc zalanych wodą. Trochę przynęt zostaje w wodzie, ale co tam. Woda "pachnie" grubymi rybami
Mój pierwszy okoń 35+ ze Świnnej-Poręby. Zapewne nie ostatni
1.jpg 106,58 KB
46 Ilość pobrań
Dla zaglądających na Facebook'a link do filmiku z wypuszczania rybki
https://web.facebook...17254331297135/
P.s.
Miejsca które widać na zdjęciu i na filmie, są jakieś 4-5 metrów pod wodą. O tyle wzrosło lustro wody po ostatnich opadach. I nowe krzaki zamieniły się w mieszkanka dla ryb