Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki grill gazowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Małkociniak

Małkociniak

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 167 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Krzysiek

Napisano 06 styczeń 2018 - 17:11

Od kilu lat przymierzam się do zakupu grilla gazowego, brak mi wiedzy w temacie oraz jakiegokolwiek doświadczenia.

Wiem na pewno że grill ma być nie duży (dwa palniki) nie musi mieć bocznego palnika, powinien mięć zamykaną szafkę na 11 kg butlę. Na pewno żadnej lawy, powinien mieć ruszt żeliwny i przede wszystkim mieścić się w budżecie 2500 pln. 

Najbardziej podobają mi się grille Broil King, niestety w naszym kraju są ona poza przeznaczonym budżetem.

Czy został już taki wyprodukowany który spełniał by moje oczekiwania ?

 

 



#2 ONLINE   kris73

kris73

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów

Napisano 06 styczeń 2018 - 17:30

Podpinam się do pytania, noszę się z zamiarem kupna takiego grilla. Weber ma fajną ofertę, tylko brak sprawdzonych informacji.



#3 OFFLINE   welfron1

welfron1

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów

Napisano 06 styczeń 2018 - 19:50

Korzystam od trzech lat z webera, i z czystym sumieniem mogę polecić.Szybkie jak trzeba przyrządzenie mięsa, lepsze panowanie nad wysmażeniem i łatwe w utrzymaniu czystości.



#4 OFFLINE   Drago

Drago

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów

Napisano 06 styczeń 2018 - 19:57

Weber q3200 i nic więcej Ci nie potrzeba.

#5 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 06 styczeń 2018 - 20:17

Definitiwnie Weber, jesli sa na niego fundusze. Ja mam Weber Genesis i jest to moj trzeci grill i dlugo innego nie bedzie.  Wykonanie jest bardzo dobre, cena troche odstrasza ale tutaj placi sie za jakosc, a jakosc jest na najwyzszym poziomie. 



#6 OFFLINE   covent

covent

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 06 styczeń 2018 - 20:37

Broil King. Dobry gaziak musi kosztować. One są drogie w zakupie ale tanie w utrzymaniu bo jakość bardzo wysoka a cena części zamiennych bardzo niska. Sprzęt na lata.
  • Darek_W lubi to

#7 OFFLINE   Małkociniak

Małkociniak

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 167 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Krzysiek

Napisano 06 styczeń 2018 - 21:04

Definitiwnie Weber, jesli sa na niego fundusze. Ja mam Weber Genesis i jest to moj trzeci grill i dlugo innego nie bedzie.  Wykonanie jest bardzo dobre, cena troche odstrasza ale tutaj placi sie za jakosc, a jakosc jest na najwyzszym poziomie. 

Fajnie macie w tej Ameryce, nawet grille macie tańsze od 1/3 ceny nawet do ponad 1/2 ceny



#8 OFFLINE   Małkociniak

Małkociniak

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 167 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Krzysiek

Napisano 06 styczeń 2018 - 21:07

Weber q3200 i nic więcej Ci nie potrzeba.

 

Ale butla, wątpliwa ozdoba na wierzchu ?



#9 OFFLINE   Drago

Drago

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów

Napisano 06 styczeń 2018 - 22:20

Ale butla, wątpliwa ozdoba na wierzchu ?

Nie, stoi pod grillem za tą osłoną. Od przodu nic nie widać.



#10 OFFLINE   dragonexp

dragonexp

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:AS

Napisano 16 maj 2024 - 07:56

Odświeżę wątek, poszukuje grilla gazowego do 3000 PLN , użytkujecie i możecie coś polecić? 


Użytkownik dragonexp edytował ten post 16 maj 2024 - 07:57


#11 OFFLINE   didiunik

didiunik

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 866 postów

Napisano 16 maj 2024 - 09:27

Mam taki, tylko że czarny.

Jak dla mnie super - niemiecka precyzja i cena adekwatna do produktu.

https://www.koler.pl...ASABEgK8vfD_BwE


  • dragonexp lubi to

#12 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1689 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Zdunek

Napisano 16 maj 2024 - 10:13

w/g mnie grill gazowy, albo elektryczny to coś jak piwo bezalkoholowe - ersatz - ale, co kto lubi...


  • Sławek Oppeln Bronikowski, Biesan, JerryM i 2 innych osób lubią to

#13 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 635 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 16 maj 2024 - 11:03

Sławku, nie do końca prawda, grill elektryczny to fakt, raczej opiekacz do kanapek, ale grill gazowy ma potężną przewagę nad węglowym. W gazowym ustawisz stabilną temperaturę całego rusztu, jeżeli jest dobrej klasy, to nie masz martwych stref. Takie ustawienia przy stekach to bajka.

#14 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1689 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Zdunek

Napisano 16 maj 2024 - 11:45

Nie neguję, że z gazowego wychodzi smacznie, ale to tak jak z kuchenki gazowej,..

Grill to cała ceremonia, rozpalanie, obskakiwanie grilla w kłębach dymu, łzy w oczach, smród tłuszczu kapiącego na rozżarzone węgle, dania przesycone smrodem (niektórzy nazywają to aromatem) dymu, niekiedy niedopieczone, niekiedy przypalone....


  • Sławek Oppeln Bronikowski, Biesan, Mirek* i 2 innych osób lubią to

#15 OFFLINE   szaker

szaker

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów

Napisano 16 maj 2024 - 11:58

Polecam Napoleona Freestyle 365.

Sam przerabiałem ostatnio temat i wybrałem jak wyżej.

Parę razy był już odpalany i złego słowa nie mogę powiedzieć, jeżeli nie planujesz piec na nim szarlotek to więcej nie trzeba.

Jak są jakieś pytania i będę mógł pomóc można napisać na priv.

 

Ps. Z kolegą Sławkiem się nie zgodzę, jak wiesz jak i nauczysz się, to grillowanie na gazowym grillu też jest "ceremonią", przy grillu gazowym trzeba być bardziej świadomym, tego co chcesz uzyskać,jak to zrobić i żeby jeszcze smakowało. A do tego trzeba mieć odpowiednie narzędzia(m. in. termometr do mięsa). Na gazowym grillu wszystko jest robione szybciej z uwagi na możliwość uzyskania szybciej wyższych temperatur.Oczywiście nie mówię tu o grillach z marketu...


  • dragonexp lubi to

#16 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1689 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Zdunek

Napisano 16 maj 2024 - 12:54

Najlepsza i tak jest kiełbasa  na patyku przy ognisku.... :)


  • Biesan, bob74 i md30 lubią to

#17 OFFLINE   Karpiu95

Karpiu95

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 888 postów
  • LokalizacjaTurek/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Karpiński

Napisano 16 maj 2024 - 12:59

Ci co wyszydzają grille gazowe mówiąc że to profanacja i liczy się tylko węgiel to ta sama grupa społeczna która mówi że z echosondą się nie liczy :D


  • Darek_W lubi to

#18 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1689 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Zdunek

Napisano 16 maj 2024 - 13:21

Nte wyszydzam ani elektrycznych, ani gazowych, ale dla mnie po prostu nie mają "klimatu".

Co do echosond to prawie zgoda, jeżeli już, to powinny pokazywać tylko głębokość i ukształtowanie dna.

Cała reszta zabija kreatywność, doświadczenie i romantyzm wędkowania.

Zgodnie z Twoją filozofią ktoś za 10 lat napisze że "to może i zastrzelone przez zdalnie kierowanego robota podwodnego się nie liczy?"

Takie są moje przemyślenia tetryka.


  • Sławek Oppeln Bronikowski i bob74 lubią to

#19 OFFLINE   Lukas 24

Lukas 24

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 154 postów

Napisano 16 maj 2024 - 13:51

Też tak kiedyś myślałem . Jak grill to węglowy a najlepiej ognisko. Zdanie zmieniłem po pierwszej wizycie u znajomych którzy dysponowali dobrej klasy grillem gazowym.
  • Darek_W lubi to

#20 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 635 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 16 maj 2024 - 15:38

Troszkę zgodzę się jednak ze Sławkiem. W kilku knajpach które nadzoruję, lub nadzorowałem, ustawialiśmy obok potężnego grilla gazowego grill węglowy, ale tylko dla zapachu w tle. Działało. Klienci nie mogli się nadziwić, jak tak smacznie i równo piekliśmy wszystko. Kolejna przewaga dobrego gazowego to możliwość zrobienia steka i mixgrilla na jednym podwójmym ruszcie, węgiel by tylko osmolił.😎