Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Miernik do akumulatora

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   pajczi

pajczi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 04 maj 2024 - 21:43

Ja polecam do monitorowania akumulatora aplikację XiaoxiangBMS - pracują na niej akumulatory od Adama -Siarq , można jak w moim przypadku podłączyć trzy akumulatory na jedną apke i dowolnie je sobie zatytułować - opisać aby wiedzieć który jest który …

Fajna apka (chociaż design i UX "na kolanie"). Ona bardziej jest na niższej warstwie abstrakcji pokaże Ci balans ogniw, napięcie per ogniwo, temperaturę etc. minusem tutaj jest ograniczenie w zasadzie do producenta BMS'a (vendor lock-in) - czy to jakieś uniwersalne rozwiązanie i jest jakiś protokół tych BMS-ów z Chin?

Można to ściągnąć z Google Play (chętnie przeklikam), czy instalujesz black-box na własne ryzyko?

To rozwiązanie, które jest przedstawione w tym wątku to aplikacja na wyższym poziomie abstrakcji (warstwie) ona działa niezależnie od typu akumulatora (ma charakterystyki pod Pb i różne rodzaje litu) i daje przede wszystkim przełożenie tych surowych wartości na realną świadomość sytuacyjną - tutaj możesz wbić punkt, do którego płyniesz i dostaniesz informację, o której tam dopłyniesz, ile % akumulatora to zabierze i że może lepiej zmniejszyć prędkość żeby wrócić. Masz interaktywną mapę pokazującą realny zasięg np. podczas płynięcia pod prąd na rzece, czy pod mocny wiatr - takie są założenia tego rozwiązania, chociaż oczywiście kto co potrzebuje, lepiej mieć surowe dane niż nie mieć żadnej informacji. 

Użytkownik pajczi edytował ten post 04 maj 2024 - 21:49

#142 OFFLINE   jogger1

jogger1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 177 postów
  • Lokalizacjamazowieckie
  • Imię:Konrad
  • Nazwisko:Grabowski

Napisano 04 maj 2024 - 22:05

Odnośnie 100% naładowania i wskazań aplikacji . Najprawdopodobniej źle odczytujesz tzn interpretujesz , a mianowicie - mi apka także pokazuje 100% a ładowarka victron 15 A . ładuje jeszcze około nawet godziny dłużej , co by znaczyło , że 15 amper jeszcze doładowuje ale tak nie jest faktycznie . Victron ma także swoją apke o mam porównanie przez tą dodatkową godzinę ładuje lecz doładuje około 0,20 amper . Spada wówczas wyraźnie ale stopniowo ładowanie z 15 A do 00 A . To bardziej końcowa faza ładowania która trwa około godziny ale nie ładuje tych niby brakujących 15 amper tylko 0,10-0,20 A. Aplikacja faktycznie pokazuje 100% a ładowarka ładuje ale to są ułamki ampera…

Załączone pliki

Użytkownik jogger1 edytował ten post 04 maj 2024 - 22:09

#143 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 04 maj 2024 - 22:12

Piotr , apk z bms w większości są dedykowane do danych producentów ,

Niektóre  apk widzą również inne bms aczkolwiek działa to różnie wówczas . Twoje urządzenie jak napisałeś wyżej jest bardziej uniwersalne , ma więcej opcji itd. Aplikację do bms służą stricte do monitowrowania , ustawiania i zarządzania baterią . To co potrafią apk z bms nie potrafi Twoje urządzenia i vice versa . Chodź była jakaś wersja xiaoxiang kiedyś , która też coś tam przeliczała dystans na podstawie pojemność względem obciążenia . Chodź szczerze mowiac nigdy tego nie sprawdzałem w praktyce . App z bms są również przydatne serwisowo - można szybko stwierdzić problem bez ingerencji , konfigurować pod falowniki Pv itd . Twoich urządzeń miałem 3 szt i wszystkie dzialaly prawidłowo . Ich wskazania pokrywały sie z victronem czy też innymi maszynami których używam . Duży plus za wodoszczelność , bo w chińskich watomierzach to jest większości abstrakcja , prosty interfejs , duża możliwość konfiguracji . 
polecam , bardzo fajne mierniki z Polski !

• Sonary i mapy i pajczi lubią to

#144 OFFLINE   pajczi

pajczi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 14 maj 2024 - 06:04

Wrzucona nowa wersja na Google Play - załatane sporo błędów z tej pierwszej po otwarciu na świat - potwierdzam też że działa ze starszymi wersjami urządzenia:

https://play.google....sor&hl=pl&gl=US

Nowa funkcjonalność to oszacowanie ile % baterii zostanie po dopłynięciu do danego punktu nawigacyjnego i ile Ah będzie "kosztowało" to przepłynięcie (oczywiście podaje też dystans i czas jaki zajmie dopłynięcie do tego miejsca i o jakiej godzinie to będzie) - dynamicznie to się zmienia w zależności od odkręconej manetki - ciekawe jak na AGM to się sprawdza uwzględniając współczynnik Peukerta, bo tu odchylenia powinny być znaczące niż w litowych bateriach, gdzie jest sporo liniowości. 

Funkcja zaimplementowana też w trybie demo, do tego można aplikacje uruchomić na swoim akwenie i zobaczyć jakie są zasięgi na bazie tych pomiarów, które zostały zdjęte wcześniej (opisane w tym temacie). Jest jeszcze jeden błąd w pomiarze prędkości łodzi (wskakuje 0,0 km/h), ale to będzie łatane w następnej wersji.

#145 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 20 maj 2024 - 20:08

Da radę , miałem 3 szt swego czasu

Chyba średnio to działa, czy należy to jakoś personalizować? Ustawianie napięć przy lifepo4 nie ma chyba sensu?

Załączone pliki

#146 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 20 maj 2024 - 20:48

1. ja to uzywalem na starszej apk , z nowsza nie mialem doczynienia

2. mnie intersowaly Ah ladowania i rozladowania i tu wskazania byly poprawne 

#147 OFFLINE   pajczi

pajczi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 21 maj 2024 - 05:29

Tu się mieszają wątki, bo zostały wplecione inne urządzenia, to o które pyta Kolega Amalker to wskaźnik napięcia akumlatora, więc tym pojemności sie nie zmierzy, a jako wskaźnik to pewnie może szacować przybliżony stopień naładowania z największy zafałszowaniem na początku i w najbardziej krytycznym momencie, czyli końcu charakterystyki z błędem większym niż 20%, w srodku dla litowych też może być spory błąd, bo charakterystyka jest bardziej płaska, więc różnice w napięciu małe, najbardziej sprawdzi się to dla AGM.

Użytkownik pajczi edytował ten post 21 maj 2024 - 05:30

#148 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 21 maj 2024 - 07:47

Jeśli mogę dodać swoje 3grosze . Piotr , gdy używałem tego miernika był wskaźnik zliczania Ah - i to w zupełności się sprawdza dla litu . Zdefiniować pojemność ręcznie , lub zrobić test od full do zera lub w drugą stronę i wskazania będą ok. 

#149 OFFLINE   pajczi

pajczi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 21 maj 2024 - 09:20

Ok to ja coś źle zrozumiałem, ale mówisz o tym tak:

https://pl.aliexpres...5194943640.html

On ma tylko dwie końcówki włączane równolegle, więc może mierzyć tylko napięcie i to napięcie przeliczał na Ah tak? Jak ktoś ma taki miernik to mogę zrobić badanie i zobaczymy jakie to ma wskazania, może wcale nie ma dużych odchyleń.

Ja wrzuciłem finalną wersję, gdzie poprawiony został znaczący błąd przy szacowaniu zasięgu w mapie (działa to ze starszymi wersjami mierników też, wiec śmiało można pobierać):

https://play.google....rodek.acusensor

Robiąc testy wyszło mi, że gdybym przy 100 W poruszał się 20 km/h to w zasięgu miałbym całą Polskę :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych