Tak jak pisał Bob- brak r w słowie Urfabiken, błąd w nazwie modelu: jest Ambassodeur powinno być Ambassadeur.
Tak, to pierwsze dwa na spostrzegawczość
Wydaje mi sie również, że w podpisie brakuje słowa ABU. Poprawnie Ambassadeur ABU.
A to zależy, który młynek autorka książki miała na myśli, jak opisywanego Recorda to bez ABU, jak młynek ze zdjęcia, czyli nie Record, to już ABU.
To był ten trzeci błąd na spostrzegawczość, że opis i zdjęcie w ogóle ze sobą nie korespondują
Spotkałem się z opisem, że od wprowadzenia w 1952 (w 1953 w Napp i Nyt) został nazwany Ambassadeur Record no.5000 a później od 1958 roku Ambassadeur ABU 5000. W 1957 była też niewielka liczba oznaczona Ambassadeur nr.5000 bez ABU lub Record.
Tak, Recordy są zdecydowanie przed rokiem 1960, natomiast kołowrotek ze zdjęcia to już w najlepszym wypadku koniec lat 60' niż 1960, bo przejście z mocowania lewego polika z czterech śrub na trzy śruby nastąpiło między 1967, a 1968 rokiem. Podobnie, wnioskując po pokrowcu, jest to już zdecydowanie młodszy model.
Poza tym, jak dla mnie abstrakcyjne stwierdzenie, że 'nakrętka korbki z dziurką' sprawia, że młynek jest wart 3-4x więcej... bo po pierwsze były dwa rodzaje takich nakrętek, po drugie były montowane w różnych modelach, a po trzecie to jest chyba najmniej istotny element wpływający na wartość, czy też unikalność egzemplarza...
No i to już może czepialstwo, ale jednak wszyscy wszędzie piszą symbol modelu, jak jest on wybity na poliku, czyli 'No. 5000', a nie '#5000'.