Czym kleić przynęty miękkie typu rippery i inne?
Wiem �źe mo�źna zgrzewać, ale nie zawsze zdaje to egzamin.
Szczeg�łlnie przy dro�źszych przynętach typu �źaby, savagegear Soft 4Play szkoda mi jakoś topić i nadpalać cięcia.
#1 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 18:16
#2 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 18:24
#3 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 19:11
klejenie kroplekami i innymi - jest fajne ale licz sie z tym ze meijsce polaczenia bedzie sztywne....
#4 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 20:14
Cyanoakryle rÃÅ‚wnieÅź.
W archiwach doszukałem się czegoś takiego:
http://archiwumallegro.pl/hit_klej_do_przynt_wdkarskichnowos c-1936999929.html
Ale miniaturka jest strasznie maÅ‚a i nie sposÃÅ‚b doczytać siÄ™ co to za firma.
- megavega lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 20:24
#6 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 20:29
- Maciek83 lubi to
#7 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 20:47
#8 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 20:51
ZakupiÄ™ coÅ› i potestujÄ™.
#9 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 21:02
#10 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 21:42
Generalnie do zwykłych gumek za parę złotych spawanie jest ok.
Ale jak na gumkę wydamy 10,20 czy więcej złotych to trochę szkoda tak kaleczyć.
#11 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 22:17
#12 OFFLINE
Napisano 11 luty 2012 - 21:53
Jest jeden problem. Wolframowe siatki nie wystÄ™pujÄ… u sprzedawcÃÅ‚w kuchenek. O pomyÅ›le usÅ‚yszaÅ‚em od znajomego, siatki szukaÅ‚em pÃÅ‚Å‚ roku. ZnalazÅ‚em u koleÅźanki mojej mamy, zachowaÅ‚a ze starej kuchenki gazowej.
#13 OFFLINE
Napisano 12 luty 2012 - 17:22
http://menditglue.com/
#14 OFFLINE
Napisano 12 luty 2012 - 17:30
wybieram odpowiednia dysze
temperature powietrza ustawiam rÃÅ‚zne od 160-200C
uszkodzone miejsca uzupelniam podobnym materialem (wtapiam)
trzeba sie troche wprawic
- moc strumienia goracego powietrza
- odpowiednia temperatura
- cierpliwosc
- wprawiona reka
da sie naprawic kazda przynete gumowa
(a sa takie co kosztuja po 50zl/szt)
wady
- podczas naprawy gdy roztapia sie guma, wydziela sie paskudny zapach
- jesli za mocno stopimy przynete to sie odksztalci
#15 OFFLINE
Napisano 12 luty 2012 - 19:27
http://allegro.pl/klej-do-gum-przynet-kropelka-i2060270253.h tmlTo topienie mnie jakoÅ› nie pasuje.
Cyanoakryle rÃÅ‚wnieÅź.
W archiwach doszukałem się czegoś takiego:
http://archiwumallegro.pl/hit_klej_do_przynt_wdkarskichnowos c-1936999929.html
Ale miniaturka jest strasznie maÅ‚a i nie sposÃÅ‚b doczytać siÄ™ co to za firma.
UÅźywaÅ‚em kiedyÅ›. Skleja super ale w warunkach domowych tzn. guma musi być idealnie sucha. Nad wodÄ… lepiej sprawdza siÄ™ super glue
#16 OFFLINE
Napisano 12 luty 2012 - 21:56
a takÅźe Huddleston Huddlebond Soft Bait Repair Glue za 3,00 USD za 7 g.
#17 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2012 - 16:32
#18 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2012 - 20:00
JeÅźeli chcesz siÄ™ gumiakami w domu pobawić to potrzebny bÄ™dzie skalpel, igÅ‚a osadzona na czymÅ› co pozwoli na jej rozgrzanie i trzymanie rÄ™kÄ…, Å›wieczka taka do podgrzewania herbaty (nie dymi/kopci), stare gumy, ktÃÅ‚re bÄ™dÄ… po roztopieniu wypeÅ‚niaÅ‚y ubytki.
Dlaczego napisaÅ‚em, Åźe siÄ™ pomÄ…drzÄ™ dlatego, Åźe kiedyÅ›, kiedy pierwsze gumy trafiÅ‚y do Polski byÅ‚y tak tanie, Åźe stać byÅ‚o na nie dzieciaka, ktÃÅ‚rym wtedy byÅ‚em. Na poczÄ…tku to nawet nie wiedziano jak na nie Å‚owić sÅ‚yszaÅ‚em nawet wersjÄ™, Åźe twistera zakÅ‚ada siÄ™ jak zwykÅ‚ego robala, rzuca na grunt i czeka na branie
Jak juÅź pokazaÅ‚y sie gÅ‚ÃÅ‚wki, oczywiÅ›cie beznadziejnej jakoÅ›ci to siÄ™ okazaÅ‚o, Åźe te gumy nawet siÄ™ jakoÅ› poruszajÄ… w tej wodzie. Jedne poruszaÅ‚y siÄ™ lepiej inne gorze, a jeszcze inne w ogÃÅ‚le. Z tymi ktÃÅ‚re poruszaÅ‚y siÄ™ gorzej lub w ogÃÅ‚le coÅ› trzeba byÅ‚o robić, bo przecieÅź do Å›mieci nie polecÄ….
Przede wszystkim koniecznoÅ›ciÄ… byÅ‚o zmiÄ™kczanie ogonkÃÅ‚w. O ile guma byÅ‚a prosta i jej ogonek nie pracowaÅ‚ to w rÄ™kÄ™ szÅ‚a igÅ‚a i rozgrzanÄ… nacinaÅ‚o siÄ™ ogonek w kilku miejscach oraz korygowaÅ‚o ustawienie pÅ‚etwy, Åźeby byÅ‚o zbliÅźone do 90 stopni. JeÅźeli mieliÅ›my obcinkÄ™ ogonka i poszarpany korpus w innej gumie to w ruch szedÅ‚ skalpel. Cięło siÄ™ gumÄ™ w tych miejscach gdzie z dwÃÅ‚ch miaÅ‚a powstać jedna - korpus z jednej ogon z drugiej.
BraÅ‚o siÄ™ te dwie części w jednÄ… i druga rÄ™kÄ™ i przykÅ‚adaÅ‚o z obu stron pÅ‚omienia. Plastik siÄ™ roztapiaÅ‚ i trzeba byÅ‚o szybko je do siebie przyÅ‚oÅźyć i dmuchać, mocno dmuchać, Åźeby plastik wychÅ‚odzić. WÅ‚ala! PÃłźniej zaczÄ…Å‚em sobie robić gumy dwukolorowe. Ogon z czerwonego twistera, a korpus z ÅźÃÅ‚Å‚tego i odwrotnie. Stare gumy, ktÃÅ‚re nie nadawaÅ‚y siÄ™ do niczego innego sÅ‚uÅźyÅ‚y jako wypeÅ‚niacz. JeÅ›li coÅ› mi siÄ™ nadpaliÅ‚o (guma z pÃłźno wyjÄ™ta z ognia) to odcinaÅ‚o siÄ™ kawaÅ‚ek starego gumiaka, roztapiaÅ‚o i wlewaÅ‚o w ubytek.
Jak mnie poniosÅ‚a fantazja to powstawaÅ‚y taki potworki, na ktÃÅ‚rych widok nie tylko ryby uciekaÅ‚y .
PamiÄ™tam teÅź jak zobaczyÅ‚em Stormy z powytapianymi gÅ‚ÃÅ‚wkami w korpus. Takie przynÄ™ty sam robiÅ‚em z Manss'ÃÅ‚w. WycinajÄ…c dziurkÄ™ w gÅ‚ÃÅ‚wce gumy, wbijajÄ…c hak i zalepiajÄ…c kawaÅ‚kiem, ktÃÅ‚ry pozostaÅ‚. Gumy caÅ‚kowicie zmieniaÅ‚y akcjÄ™ i robiÅ‚y fikoÅ‚ki na przeszkodach, dziÄ™ki czemu wiÄ™cej ich w pudeÅ‚ku zostawaÅ‚o, a mniej na zaczepach.
P.S Ten wątek chyba powinien być w majsterkowaniu
#19 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2012 - 21:02
#20 ONLINE
Napisano 15 marzec 2012 - 21:21
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: przynęty, gumy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych