Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Trok

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Sobol

Sobol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 21 luty 2012 - 22:12

Chciałbym sobie polatać za okonkami jak by jaśki nie brały.Moje pytanie,chodzi mi o konstrukcję końcowego zestawu na małą rzekę,od razu m�łwię będe łowił na normalnego spina a nie na wklejankę czy coś takiego.Czy zwykła pętla,cz mo�źę jakiś potr�łjny krętlik styknie �źeby dało radę coś wydłubać.Z b.trokiem nigdy nie miałem nic do czynienia B)

#2 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6357 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 21 luty 2012 - 22:29

Unikaj krętlik�łw, tylko pętelka na �źyłce. Sprawdziłem kilka razy, jak okonie dziubały. Żadnego �źelaza w zestawie. Paproszki wiązać bezpośrednio, upierdliwe, ale du�źo skuteczniejsze ni�ź agrafki i krętliki.

#3 OFFLINE   Sobol

Sobol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 21 luty 2012 - 22:38

A nie będzie za bardzo skręcać �źyłki bez krętlika[rzeka]

#4 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6357 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 21 luty 2012 - 22:49

Nie będzie, nie ma problema. W rzece u�źywaj cię�źark�łw z krętlikiem wtopionym, najlepiej kropelek i będzie ok. Wa�źna jest długość obu linek troczka. W rzece r�ł�źnica powinna być minimum 50%, wtedy wszystko działa.

#5 OFFLINE   Marcel

Marcel

pasjonaci

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1391 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Leloch

Napisano 22 luty 2012 - 01:28

Czemu sie usprawiedliwasz ze to spinn a nie wklejanka.
Co za roznica jak masz na koncu zestawu ZBOKA !!!!
Odpowiedz prosze :D

#6 OFFLINE   Sobol

Sobol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 22 luty 2012 - 07:00

Czemu sie usprawiedliwasz ze to spinn a nie wklejanka.
Co za roznica jak masz na koncu zestawu ZBOKA !!!!
Odpowiedz prosze :D

Ano temu �źe nie chcę �źadnych rozm�łw nad tym co lepsze,wklejanka,zwykły spin.ZBOKA-dobre :lol: :lol:

#7 OFFLINE   toms72

toms72

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaPruszcz GD

Napisano 22 luty 2012 - 14:22

Tak jak piszą koledzy pętelka z �źyłki, krętlik będzie jedynie ułatwiał plątanie :D , czasem nie wpadnij na pomysł zastosowania cienkiej plecionki (plątanie murowane). Cią�źarek - mi najlepiej sprawdza się w formie pałeczki (dobrze lekko ją wygiąć) nie bedzie się tak zaczepiał.

#8 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 22 luty 2012 - 14:38

metoda dziwna ale w tym roku byłem zmuszony nią łowić parokrotnie

1. okonie na środku rzeki wypłacenie muszlowe kamieniste z 3 na 1,5m 50 60 metr�łw od brzegu cię�źarek 20 gr i gumka 5 cm okonie do 35 40 cm

innego wyjścia nie było

2. klatka między gł�łwkami łownie bardziej dla hecy �źeby sobie udowodnić �źe się da cię�źarek 15 gr gumka max 5 cm okonie do 35 cm

petelki mo�źna wiązać sobie normalne z plecionki nie polecam chyba ze plecionka kretlik 3 ramienny zylka do przynety i zylka do ciezarka

#9 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2584 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 luty 2012 - 14:46

Jeśli łowisz na plecionkę to mo�źna jeszcze prościej ni�ź napisał szpiegu - do plecionki dowiązujesz zwykły mały krętlik, na kawałku �źyłki wią�źesz pętelkę do bocznego troka po czym wszystko przywiązujesz do pojedynczego krętlita. Zestaw ma wyglądać tak: plecionka - krętlik (jako przejści�łwka pomiędzy plecionką a �źyłką) - �źyłka na kt�łrej zawiązany jest boczny trok. Proste i działa, nie plącze się.

#10 OFFLINE   Edwardo

Edwardo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaPólnocne Mazowsze

Napisano 22 luty 2012 - 16:10

Z doświadczenia wiem, �źe bywają dni, szczeg�łlnie jesienią, �źe boczny trok w rzece jest nie do zastąpienia. Gwarantuję, �źe czasami twister na gł�łwce nie łowi nic, a trok jest nad wyraz skuteczny. Przez niekt�łrych pogardzana metoda, bo kojarzą ją tylko z zawodami, wklejanka i wleczenie na np.1,5 m troku paprocha i dłubanie małych okonk�łw. Ja w rzece stosuję z powodzeniem kr�łtki opad, czasami intensywny, prowadzony najczęściej w poprzek nurtu z odpowiednio dobranym obcią�źeniem (te�ź jestem za pałeczkami z krętlikiem), łowi grube okonie a i jazie te�ź :D, a i leszcz albo lin te�ź się trafia :D .
Podniesienie kija i zwinięcie luzu. Warto tu te�ź pokombinować z proporcją trok�łw, zaczynam najczęściej 30/60cm, ale skracam czasami np.15-20/30-40 i wtedy się zaczyna. Czasemi pomaga mała śrucina przed hakiem. Nie stosuję nigdy wklejanki, plecionka i trok jak napisał @WhiteWillow, lub troki z �źyłki bezpośrednio do plecionki, potr�łjnych krętlik�łw nie stosuj, koledzy o tym napisali, tylko się wnerwisz. Istotną rzeczą jest, �źe trok rzadziej ni�ź gł�łwka nabiera na hak brudy,co ma znaczenie przy np. obławianiu dziur między obumierającym jesienią zielskiem.
Dla mnie to nie jest wstydliwa metoda :D

#11 OFFLINE   Sobol

Sobol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 22 luty 2012 - 20:44

Super :D Panowie dziekuję za cenne wskaz�łwki.Wczesnowiosenne łowy zaczynam na �źyłce 0,16 to myślę �źe będzie o.k z tym trokowaniem.

#12 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 22 luty 2012 - 21:20

Co do wstydliwej czy nie, metody się nie wypowiadam. Bo myślę, �źe nie ma o czym m�łwić. Warto jednak pomyśleć o zastąpieniu bocznego troka, drop shotem. ;) Ot choćby pierwszy z brzegu przykład;

#13 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6357 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 22 luty 2012 - 21:26

Jako ciekawostkę dodam jeszcze jeden patent. Kt�łrejś p�łźnej jesieni szukaliśmy sandaczy w granicznym Bugu. Było mn�łstwo delikatnych skubnięć, ale nic do zacięcia. Zaczęliśmy obaj kombinować. Wreszcie zrobiłem trok, nieco nietypowy. Cię�źarek 40 gram, plecionka 20 lbs, odgałęzienie z �źyłki 0,2, a na nim woblerek 5 cm, z zerową pływalnością. W ciągu 20 minut miałem 4 brania, 3 zacięte przyzwoite sandacze, takie 60-70 cm. :mellow:
Od tamtej pory czasem stosuję takie udziwnione metody.

#14 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6357 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 22 luty 2012 - 21:32

Janusz, uprzedziłeś mnie, właśnie miałem zaproponować rozszerzenie tematu. :D

#15 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9665 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 22 luty 2012 - 21:37

Jako ciekawostkę dodam jeszcze jeden patent. Kt�łrejś p�łźnej jesieni szukaliśmy sandaczy w granicznym Bugu. Było mn�łstwo delikatnych skubnięć, ale nic do zacięcia. Zaczęliśmy obaj kombinować. Wreszcie zrobiłem trok, nieco nietypowy. Cię�źarek 40 gram, plecionka 20 lbs, odgałęzienie z �źyłki 0,2, a na nim woblerek 5 cm, z zerową pływalnością. W ciągu 20 minut miałem 4 brania, 3 zacięte przyzwoite sandacze, takie 60-70 cm. :mellow:
Od tamtej pory czasem stosuję takie udziwnione metody.

Kilkadziesiąt minut temu jednemu z koleg�łw na privie pisałem, �źe chcę tego spr�łbować w tym sezonie.

#16 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6357 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 22 luty 2012 - 21:49

Nie pr�łbowałem w stojącej wodzie, bo jakoś nie wyobra�źam sobie prowadzenia zestawu, ale w rzece polecam. Czasami daje zaskakujące efekty. Trzeba tylko mocno kombinować z długością sznurka z wobkiem, potrafią dziać się cuda.

#17 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów

Napisano 22 luty 2012 - 21:58

Janusz, uprzedziłeś mnie, właśnie miałem zaproponować rozszerzenie tematu. :D

Dokładnie, drop shot jest rewelacyjny, łowiłem w ten spos�łb bolenie na Odrze i wiele innych ryb, na innych łowiskach. ;)

#18 OFFLINE   Edwardo

Edwardo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaPólnocne Mazowsze

Napisano 22 luty 2012 - 21:59

@janusz walaszewski
Ja myślę, �źe klasyczne, typowe zbrojenie drop shot nie w ka�źdej sytuacji zastąpi poczciwego zboka :D, a mo�źe po prostu nie doceniam drop shota :D . Ale w razie potrzeby podczas łowienia wystarczy zamiana trok�łw, czyli na kr�łtszy trok przynęta a na dłu�źszy cię�źarek i ju�ź mamy skutecznego drop-troka :D do potrząsania :D
Łowienie sandacza z woblerem docią�źonym na bocznym troku to te�ź nie nowa metoda, niekt�łrzy te�ź z powodzeniem łowią tak trocie.

#19 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6357 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 22 luty 2012 - 22:05

Trocie? To mnie zaskoczyłeś, nigdy nie słyszałem o tym. Embarassed

#20 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów

Napisano 22 luty 2012 - 22:07

@janusz walaszewski
Ja myślę, �źe klasyczne, typowe zbrojenie drop shot nie w ka�źdej sytuacji zastąpi poczciwego zboka :D, a mo�źe po prostu nie doceniam drop shota :D . Ale w razie potrzeby podczas łowienia wystarczy zamiana trok�łw, czyli na kr�łtszy trok przynęta a na dłu�źszy cię�źarek i ju�ź mamy skutecznego drop-troka :D do potrząsania :D
Łowienie sandacza z woblerem docią�źonym na bocznym troku to te�ź nie nowa metoda, niekt�łrzy te�ź z powodzeniem łowią tak trocie.

Odniosę się tutaj do stwierdzenia o łowieniu troci. Ja tak łowię i łowiłem, zanim wymyślono nazwę, boczny trok, czy zbok :lol: W ten spos�łb łowię te�ź trocie stosując zamiast wobka muchy tubowe. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych