Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#3781 OFFLINE   w6i6e6

w6i6e6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Wiesław
  • Nazwisko:http://polamanie-kija.blogspot.com/

Napisano 05 lipiec 2016 - 11:52

Wiem jak jest, ale z racji pracy tylko to mi pozostaje  :(

#3782 OFFLINE   sergio7

sergio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sergiusz

Napisano 05 lipiec 2016 - 12:25

Tak sobie czytam wasze ''cenne" rady i przemyślenia na temat ZZ i powiem krótko; mam okazję okazjonalnie łowić z tymi najlepszymi ligowymi zawodnikami z 13 -stki, którzy naprawdę mnóstwo czasu spędzają na wodzie. Bardzo mądrze ktoś podsumował cały zalew i to co w nim jeszcze pływa wynikami zawodów. 1 szczupły( ledwo wymiarowy), 2 garbki 30+, reszta to troche lepiej niż tzw. stykowce(bo w przedziale 20-23cm) - to na prawdę imponujący wynik..I to na cały dzień zawodów! Jeżeli taki zawodowiec średnio łapie 5 - 15 sztuk w ciągu zawodów, a w pozostałe dni nie jest lepiej, no często jest tak że na koncie są 2, 3 wymiarowe okonki, to powiem tylko tyle. Nie oszukujmy się Panowie bajkami o pięknych rybach w tym sandaczach z ZZ.To już dawno minęło i nie wróci, chyba że zrobimy to co na Turawie, gdzie zabieram swoja córkę (12 lat) w wakacje i w godzinę robi lepszy wynik niż najlepsi na zawodach w ZZ. 18 szt no, prawie wymiarowych pasiaków bo(bo 16- 20 cm w 2 godz. na kij nie pod okonia - bo boję się jej dawać swoją okoniówkę), to chyba samo mówi za siebie..I nie ma znaczenia czy trok czy srok..Szkoda mi nawet delikatnych i wcale nie tanich keitechów, którym szybko żarłoczne okonki obcinają ogonki.Pogoda tez nie ma aż takiego znaczenia, małe(15-18cm) biorą zawsze.Z tymi 30-40 trochę gorzej,sandał, jak to król sandał, jak bierze tak jak w ubiegłym roku na początku czerwca - to nawet moja córka złapała by kilka. Co zrobili ci Opolanie? Po pierwsze wywalili na zgnity pysk rybaków z siatkami i to już parę lat temu, zabraniają w okresie tarła tj.do końca maja buszować łodziami kłusolom - wędkarzom nad gniazdami i udawać że "tylko na okonia", pilnują się nawzajem, a raczej pilnują kłusoli i regularnie zarybiają sandaczykiem, a nie kijanką sandacza. Na efekty czekali 5-7lat. A efekt jest taki, że w tym roku 1-go czerwca na wodzie było ok.280 łodzi, w ubiegłym roku z samych rejestrów wędkarskich doliczono się 35 ton odłowionego sandacza - ile nie zgłoszono?? ile kasy wpłynęło z opłat za same koncesje ( 3 dni dla członka PZW=60 zł) i tak dalej...Koledzy to działa!, dlaczego nie w ZZ??? Pozdrawiam wszystkich 8-go ruszam oczywiście z córką męczyć okonki, tam ma frajdę z łapania.

#3783 OFFLINE   w6i6e6

w6i6e6

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Wiesław
  • Nazwisko:http://polamanie-kija.blogspot.com/

Napisano 05 lipiec 2016 - 12:40

Dlatego, że Mazowsze musi mieć co żreć  :D  patrząc na to jaki ból dupy powoduje utworzenie czasowego odcinka no kill na kanale widać, że ZZ raczej to nigdy nie opejmie. Żarłoczni łowcy z wielkimi zamrażarkami nigdy się na to nie zgodzą, a niestety stanowią większość na wodzie.

• Darek P i grzegorzyk lubią to

#3784 OFFLINE   sergio7

sergio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 13:11

I dlatego zastanawiam się czy nie po raz ostatni zapłaciłem za roczną składkę 200zł dla mazowsza; składka roczna dla całej opolszczyzny to 150 zł i kasa nie idzie do kieszeni opasłych,betonowych i mających w d...ie wędkarzy panów.

• homax lubi to

#3785 OFFLINE   esox1972

esox1972

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 05 lipiec 2016 - 13:22

Tak sobie czytam wasze ''cenne" rady i przemyślenia na temat ZZ i powiem krótko; mam okazję okazjonalnie łowić z tymi najlepszymi ligowymi zawodnikami z 13 -stki, którzy naprawdę mnóstwo czasu spędzają na wodzie. Bardzo mądrze ktoś podsumował cały zalew i to co w nim jeszcze pływa wynikami zawodów. 1 szczupły( ledwo wymiarowy), 2 garbki 30+, reszta to troche lepiej niż tzw. stykowce(bo w przedziale 20-23cm) - to na prawdę imponujący wynik..I to na cały dzień zawodów! Jeżeli taki zawodowiec średnio łapie 5 - 15 sztuk w ciągu zawodów, a w pozostałe dni nie jest lepiej, no często jest tak że na koncie są 2, 3 wymiarowe okonki, to powiem tylko tyle. Nie oszukujmy się Panowie bajkami o pięknych rybach w tym sandaczach z ZZ.To już dawno minęło i nie wróci, chyba że zrobimy to co na Turawie, gdzie zabieram swoja córkę (12 lat) w wakacje i w godzinę robi lepszy wynik niż najlepsi na zawodach w ZZ. 18 szt no, prawie wymiarowych pasiaków bo(bo 16- 20 cm w 2 godz. na kij nie pod okonia - bo boję się jej dawać swoją okoniówkę), to chyba samo mówi za siebie..I nie ma znaczenia czy trok czy srok..Szkoda mi nawet delikatnych i wcale nie tanich keitechów, którym szybko żarłoczne okonki obcinają ogonki.Pogoda tez nie ma aż takiego znaczenia, małe(15-18cm) biorą zawsze.Z tymi 30-40 trochę gorzej,sandał, jak to król sandał, jak bierze tak jak w ubiegłym roku na początku czerwca - to nawet moja córka złapała by kilka. Co zrobili ci Opolanie? Po pierwsze wywalili na zgnity pysk rybaków z siatkami i to już parę lat temu, zabraniają w okresie tarła tj.do końca maja buszować łodziami kłusolom - wędkarzom nad gniazdami i udawać że "tylko na okonia", pilnują się nawzajem, a raczej pilnują kłusoli i regularnie zarybiają sandaczykiem, a nie kijanką sandacza. Na efekty czekali 5-7lat. A efekt jest taki, że w tym roku 1-go czerwca na wodzie było ok.280 łodzi, w ubiegłym roku z samych rejestrów wędkarskich doliczono się 35 ton odłowionego sandacza - ile nie zgłoszono?? ile kasy wpłynęło z opłat za same koncesje ( 3 dni dla członka PZW=60 zł) i tak dalej...Koledzy to działa!, dlaczego nie w ZZ??? Pozdrawiam wszystkich 8-go ruszam oczywiście z córką męczyć okonki, tam ma frajdę z łapania.

Dlatego, że Mazowsze musi mieć co żreć  :D  patrząc na to jaki ból dupy powoduje utworzenie czasowego odcinka no kill na kanale widać, że ZZ raczej to nigdy nie opejmie. Żarłoczni łowcy z wielkimi zamrażarkami nigdy się na to nie zgodzą, a niestety stanowią większość na wodzie.

To i ja się odezwę w sprawie akwenu,którego kiedyś szczerze nienawidziłem,aż do czasu jak postawiłem na nim łódkę,też jestem z "13-ki",do czasu jak zacząłem regularnie na nim bywać i "grać w swoją grę" na miejscówkach max 1,5km od przystani(nie łapie za mostem,bo tam duży tłok),a nie na gumeczki i boczy troczek,jakoś mi co roku przynajmniej kilka metrowych szczupaków się melduje,

sandaczy też parę ładnych złapię,bolki pod 90 cm to co roku tradycja,sumka też niejednego przytulę,a okonie to jak już mi biorą to zdecydowanie wszystkie wymiarowe.Okonie z reguły oddaję koledze,który je stawia na żywca na sumka,niestety czasami reklamuje,że są zbyt duże i mu nic nie weźmie.Jaka to gra ,niektórzy co mnie znają wiedzą i będąc ze mną na łodzi nawet na zawodach zawsze się dziwią.Przestawiłem się z jezior mazurskich na Zegrze i uważam ,że tu jest jeszcze dużo ryby,ba więcej niż na mazurach,ale są one bardzo chimeryczne i tak jak ktoś tu pisał kwestia odpowiedniego czasu i miejsca.

Do kolegi "w6i6e6",bardzo polecam wyprawy na Zegrze właśnie z czymś czego ryby nie widziały,ja mam też to szczęście,że robię sobie przynęty z pracą i kolorami jakich normalnie nikt nie ma,dlatego myślę ,że powinieneś sobie tam również wypracować ryby.Zegrze uczy bardzo dużo pokory,ale nie znaczy to ,że ryb tam nie ma,mam kolegów z mazur co chcą tu przyjechać łowić ryby ,czy to nie kuriozum ?Oczywiście nie mówię ,że sieci to nie problem,ale pewno nie małym są mięsiarze.

• w6i6e6, paawelek83 i cyprys19 lubią to

#3786 Guest_dziki1916_*

Guest_dziki1916_*
  • Guests

Napisano 05 lipiec 2016 - 13:38

Po pierwsze - Nikt Cię nie zmusza do łowienia na ZZ.

Po drugie - 280 łodzi - super przyjemność z łowienia!!!

Po trzecie - ligowi zawodnicy nie są żadnym wyznacznikiem. Odnośnie nich można jeszcze powiedzieć jedno - marnują i w pewien sposób dewastują okonia na ZZ bocznym trokiem. Jako metoda powinien być całkowicie zakazany na ZZ!!!!

Użytkownik dziki1916 edytował ten post 05 lipiec 2016 - 13:39

#3787 OFFLINE   sergio7

sergio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 13:39

Panowie nie twierdzę że ZZ jest bezrybny, chodzi o skalę i wielkość akwenu w stosunku do często małych kałuż pełnych ryb. Co do Mazur to dyskusja wydaje mi się zbędna; tam gospodarstwa rybne na przestrzeni nastu lat zrobiły już swoje - Swaderki i ich 80 jezior na pojezierzu olsztyńskim to chyba klasyczny przykład dewastacji i rozboju. Choć ktoś powie że są wyjątki..taak.

#3788 OFFLINE   sergio7

sergio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 13:54

Kończę jawołą gadkę,bo nie ma sensu, szkoda mojego czasu, już widzę że koledze dzikiemu pasuje wszystko, ZZ jest najlepszym i super rybnym zbiornikiem, a zawodnicy są gorsi od rybaków z sieciami zwłaszcza trokowcy. Za 500 zł pokaże wam najlepsze miejscówki bez ryb, bo gwarancji nie daje,a ja jeszcze żyję w wolnym kraju i masz absolutną rację kolego - łowiska będę wybierał sobie sam.

• coma lubi to

#3789 OFFLINE   sergio7

sergio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 14:44

Dzięki całej szóstce za aprobatę moich przemyśleń; kolego dziki - sorry jesli uraziłem, nie miałem takiego zamiaru, ale we mnie już też się gotuje jak słyszę i widze co się dzieje. Czasem sie zastanawiam po cholerę jeździć setki a czasem latać na takie Ebro tysiące km w pogoni za fajnymi rybami..a czasem w ogóle za jakimikolwiek sandałami czy bassami ( tam rumun już też zrobił i robi swoje) W końcu my na mazowszu mamy gdzie łowić i to tylko od nas zależy i od naszych składek jak i na co je wydamy. Nie czas narzekać tylko solidarnie się skrzyknąć i walnąć pięścią w warszawski stół! Jeżeli któregoś roku nikt nie zapłaci PZW haraczu, to na pewno zaczną nas słuchać.MOŻNA??......

Tak kolego zgoda, Turawa uczy pokory jak cała nasza pasja, ale mnie tylko chodziło o politykę i rozsądne gospodarowanie tym co się ma. Dlatego nie wychwalałem Turawy jako pewniaka w połowie sandacza, z okoniem to chyba się zgodzisz jest inna bajka,nie ma większych problemów zwłaszcza tym mniej okazowym. Podoba mi się tylko że tacy jak Wojtek potraficie być dobrymi gospodarzami u siebie i dopinacie swego.pozdro

Sergiuszu, nie pisz jednego posta pod drugim w odstępie kilku minut. Wyedytuj pierwszy i dopisz kolejną myśl.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 05 lipiec 2016 - 20:54

• w6i6e6, homax i Rebel64 lubią to

#3790 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4029 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 05 lipiec 2016 - 14:51

Sergiuszu jeśli łowisz z czołówką z 13-stki,to doskonale wiesz,że nie jest tak ,jak piszesz.

Potwierdzam-ryb jest coraz mniej

Zapraszam na odcinek NARWI powyżej Pułtuska zobaczysz wyrybioną wodę-łowiąc wymiarowego szczupaka możesz się poczuć jak byś złowił dinozaura, są sandacze 30cm, jest jeszcze trochę okonia,bo nikt się tu na nie nie nastawia-TA WODA UMIERA...

• homax lubi to

#3791 OFFLINE   sergio7

sergio7

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 lipiec 2016 - 15:26

Drodzy koledzy, ja wszystko rozumiem i zgadzam się i z tymi którzy stają w obronie naszego ZZ i z tymi którym wcale nie jest na rękę zjazd 1-go czerwca 280 łodzi, z czego 80 jest lokalnych a reszta to wygłodniała horda z całej Polski  dobrego mięsa, jeszcze po takiej promocji jaką zrobił specjalista w swojej dziedzinie ( przy tej okazji chciałbym Ci Tomku pogratulować nierównej lecz ofiarnej walki w Holandii).Myślę sobie tylko że im większa będzie chęć zrobienia zmian w naszym okręgu a  co za tym idzie większa determinacja nas - sponsorów poniekąd Związku Wedkarskiego bo przecież z dotacji Państwa oni nie działają - tym szybciej za Opolszczyzną w końcu pójdziemy w dobrą stronę a w przyszłości i całe Mazury i przestaniemy w końcu szukać łowisk w Skandynawii bo taką namiastkę Skandynawii mamy u nas w kraju. Czas na zmiany, tak jak z bazaru ruskich zrobili narodowy stadion z którego chyba każdy jest dumny.

#3792 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 05 lipiec 2016 - 17:09

I dlatego zastanawiam się czy nie po raz ostatni zapłaciłem za roczną składkę 200zł dla mazowsza; składka roczna dla całej opolszczyzny to 150 zł i kasa nie idzie do kieszeni opasłych,betonowych i mających w d...ie wędkarzy panów.

Ja się nie zastanawiam juz...

Użytkownik Dano-G edytował ten post 05 lipiec 2016 - 17:10

• homax lubi to

#3793 OFFLINE   zuraw16

zuraw16

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 474 postów
  • LokalizacjaKopenhaga

Napisano 05 lipiec 2016 - 21:57

A ryb w tym wątku jak nie było tak nie ma :)
  • Spawciu lubi to

#3794 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 05 lipiec 2016 - 22:34

jak to w Zegrzu....

• paawelek83, zuraw16 i cyprys19 lubią to

#3795 OFFLINE   cometopudge

cometopudge

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 146 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 06 lipiec 2016 - 08:33

Mnie się po prostu nie chce wklejać zdjęć za każdym razem jak wrócę z zalewu a jestem na nim często. Jak trafi się coś bardziej wyjątkowego to się pochwale . Sandaczem się pochwaliłem parę postów wyżej, kolejnego dnia miałem 2 x 60 cm ale zaspamował bym wątek takimi króciakami.

#3796 OFFLINE   zuraw16

zuraw16

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 474 postów
  • LokalizacjaKopenhaga

Napisano 06 lipiec 2016 - 09:16

Mówisz o zaspamowaniu wątku króciakami ,ja wolę popatrzeć na sandacza niż czytać kolejne wersy o tym ze nie ma ryb,ze rybacy,ze to,ze tamto,według mnie to właśnie jest spam.
  • w6i6e6 i Spawciu lubią to

#3797 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 lipiec 2016 - 11:43

Mnie się po prostu nie chce wklejać zdjęć za każdym razem jak wrócę z zalewu a jestem na nim często. Jak trafi się coś bardziej wyjątkowego to się pochwale . Sandaczem się pochwaliłem parę postów wyżej, kolejnego dnia miałem 2 x 60 cm ale zaspamował bym wątek takimi króciakami.

Z mojej strony trochę prywaty

Wybacz, ale nie, prywata na priv.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 06 lipiec 2016 - 20:15

#3798 OFFLINE   AndrzejT

AndrzejT

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaTam gdzie ryby sie wypuszcza

Napisano 08 lipiec 2016 - 16:44

Orientuje sie ktos czy jest na Zegrzu mozliwosc wypozyczenia lodki (najlepiej z silnikiem)

#3799 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 08 lipiec 2016 - 17:30

http://www.pzw13.pl/...ica/Cennik.html

• AndrzejT lubi to

#3800 ONLINE   Maticsh