Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 14 styczeń 2018 - 17:12

witam, może mi ktoś doradzić jaką przyczepkę podłodziową najlepiej zakupić do Semper 440 xt, czy może samemu zrobić?

Zrób, szkoda czasu na czytanie 24 stron tego wątku. 

Zacznij już teraz.

• Paweł J i womaly23 lubią to

#482 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 14 styczeń 2018 - 17:35

Hahaha :)

#483 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 14 styczeń 2018 - 17:46

Spaw Line.

Nie moja ale w miare ok.

zamiast rolek wolałbym płozy

Załączone pliki

Użytkownik evin edytował ten post 14 styczeń 2018 - 17:49

#484 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 15 styczeń 2018 - 17:16

Potwierdzam Spaw -  line moja z płozami cena spoko tylko ja bym teraz zamówił z resorami i teleskopami .Chyba że oś  skrętna Alko  550 kg .nie 750 kg jest za twarda do przyczepek pod łodziowych .

fcb9f065002bd75b8e688e161805c0b9.jpg

#485 OFFLINE   fred88

fred88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Piotrek

Napisano 15 styczeń 2018 - 19:28

Potwierdzam Spaw -  line moja z płozami cena spoko tylko ja bym teraz zamówił z resorami i teleskopami .Chyba że oś  skrętna Alko  550 kg .nie 750 kg jest za twarda do przyczepek pod łodziowych .

fcb9f065002bd75b8e688e161805c0b9.jpg

Mógłbyś pokazać "z bliska" jak wygląda ten zawias w przyczepce. Fajna strawa taki łamany dyszel i zastanawiam się nad przeróbką u siebie.

#486 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 21 styczeń 2018 - 17:07

cabage

Masz tu link do gościa z Pisza. Robi dobre przyczepy, w przyzwoitej cenie moim zdaniem. Idzie się z człowiekiem dogadać co do "wyposażenia" w rolki (ilość, jakie, kołyska), płozy itd. Ja nie kupiłem przyczepy bezpośrednio od niego i trochę żałuję, bo później z nim rozmawiałem...

http://allegro.pl/pr...ars_rule_id=201

Jeżeli się zdecydujesz, to bierz tylko ten model Ls 4816. Ja kupiłem łódź razem z przyczepą (tą mniejszą Ls 4116) i muszę dyszel przedłużyć...

@mancio,

i co przedłużałeś dyszel w swojej przyczepie? Ja mam przyczepę Niewiadów P400, ale widzę że Twoja jest podobnie skonstruowana. Czyli jest rura o przekroju kwadratowym i na nią nasunięty jest wózek, taka konstrukcja pozwala na regulację długości przyczepy.

Pytanie czy przedłużałeś dyszel czy kupowałeś np w centrozłomie dłuższą rurę i podmieniłeś ze starym dyszlem? Jeśli przedłużałeś to jak to zrobiłeś?

Ja w swojej też potrzebuje wydłużyć dyszel bo troszkę łódź wystaje poza przyczepę. To akurat nie problem, ale problemem jest to że jak wieszam na pawęż swój silnik 40kg 8KM to dźwiga mi do góry przyczepę, a tak się nie powinno jeździć, gdyż musi być nacisk na główkę haka a nie żeby do góry podnosiło. Dotychczas woziłem silnik w bagażniku ale niestety mi to nie służy i mnie kochany lekarz poinformował że mam zalążek przepukliny także szukam wszelkich rozwiązań na przerobienie wszystkiego abym nie musiał dzwigać a jeśli to małe masy.

#487 ONLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 21 styczeń 2018 - 19:47

Jak zaczep idzie do góry to może masz możliwość przesunięcia osi z kołami do tyłu. 2 cm różnicy czyni cuda.

Ja u siebie miałem tak samo ale producent o tym pomyślał i dał oś na środku i po 1 otworze do wyboru.

#488 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 21 styczeń 2018 - 20:09

No właśnie mam na maksa już przesunięte. Także lipa. A zeby było mało to silnik waży gdzieś 40,5kg mniej więcej (Yamaha F8) a kurde jak ostatnio po przeróbkach mierzyłem to przy 38kg na pawezy nie leci zaczep do góry a przy tych 40,5kg niestety już tak. Także myśle, tak jak mówisz, może brakować 2-5cm :-)

#489 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 22 styczeń 2018 - 17:20

Tak dla przypomnienia

#490 OFFLINE   SebastianRzy

SebastianRzy

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 24 styczeń 2018 - 12:40

Cześć.
​Poszukuje przyczepki do pontonu okolo 4m długości czy ma ktoś coś na sprzedaż?? 

Pozdrawiam

Dzięki za pomoc

#491 OFFLINE   Gromadzki

Gromadzki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 24 styczeń 2018 - 12:52

Zapytaj w tym wątku.                        http://jerkbait.pl/f...ęzamienięoddam/

#492 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 30 styczeń 2018 - 21:51

@mancio,

i co przedłużałeś dyszel w swojej przyczepie? Ja mam przyczepę Niewiadów P400, ale widzę że Twoja jest podobnie skonstruowana. Czyli jest rura o przekroju kwadratowym i na nią nasunięty jest wózek, taka konstrukcja pozwala na regulację długości przyczepy.

Pytanie czy przedłużałeś dyszel czy kupowałeś np w centrozłomie dłuższą rurę i podmieniłeś ze starym dyszlem? Jeśli przedłużałeś to jak to zrobiłeś?

Ja w swojej też potrzebuje wydłużyć dyszel bo troszkę łódź wystaje poza przyczepę. To akurat nie problem, ale problemem jest to że jak wieszam na pawęż swój silnik 40kg 8KM to dźwiga mi do góry przyczepę, a tak się nie powinno jeździć, gdyż musi być nacisk na główkę haka a nie żeby do góry podnosiło. Dotychczas woziłem silnik w bagażniku ale niestety mi to nie służy i mnie kochany lekarz poinformował że mam zalążek przepukliny także szukam wszelkich rozwiązań na przerobienie wszystkiego abym nie musiał dzwigać a jeśli to małe masy.

Kupiłem przyczepę Cymerman spod Wa-wy. Mega profesjonalnie wykonane i ma regulowaną długość dyszla. Dodatkowo tylna przesuwana belka ze światłami, co daje po maxymalnym ściśnięciu wieźć łódkę 3,6m a maxymalnie prawie 5m. Cenowo też tragedii nie było. Gorąco polecam.

#493 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1376 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 30 styczeń 2018 - 22:09

Kupiłem przyczepę Cymerman spod Wa-wy. Mega profesjonalnie wykonane i ma regulowaną długość dyszla. Dodatkowo tylna przesuwana belka ze światłami, co daje po maxymalnym ściśnięciu wieźć łódkę 3,6m a maxymalnie prawie 5m. Cenowo też tragedii nie było. Gorąco polecam.

Możesz mi podać szerokość wewnętrzną między kołami?

#494 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole

Napisano 30 styczeń 2018 - 22:42

Możesz mi podać szerokość wewnętrzną między kołami?

Chodzi Ci o odległość między błotnikami ?

#495 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1376 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 30 styczeń 2018 - 22:50

Chodzi Ci o odległość między błotnikami ?

Tak skrzynia między błotnikami.Zamówiłem suski który ma 130 i boję się że za wąska będzie...🤔

#496 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole

Napisano 30 styczeń 2018 - 22:51

Tak skrzynia między błotnikami.Zamówiłem suski który ma 130 i boję się że za wąska będzie...

Jutro zobaczę :)

#497 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 30 styczeń 2018 - 23:52

Tylna przesuwana belka daje możliwosc załadowania lodki o dl 5m?
A czy łódka od 3.6 m do 5 m będzie poparta czymkolwiek czy w powietrzu?

Rzucił byś jakieś fotki przyczepy przy max wcisnietej i wyciągniętej belce

Użytkownik womaly23 edytował ten post 30 styczeń 2018 - 23:55

#498 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 31 styczeń 2018 - 00:30

witam, może mi ktoś doradzić jaką przyczepkę podłodziową najlepiej zakupić do Semper 440 xt, czy może samemu zrobić?

Czemu nie wziąłeś od producenta lub Cymermana ? 

#499 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole

Napisano 31 styczeń 2018 - 08:29

Tak skrzynia między błotnikami.Zamówiłem suski który ma 130 i boję się że za wąska będzie...🤔

Tylna przesuwana belka daje możliwosc załadowania lodki o dl 5m?
A czy łódka od 3.6 m do 5 m będzie poparta czymkolwiek czy w powietrzu?

Rzucił byś jakieś fotki przyczepy przy max wcisnietej i wyciągniętej belce

Tak to wygląda z Pegazus-em 380 . W przyczepie skróciłem przednią belkę o jakieś 50 cm bo by mi nie weszła do garażu ale spokojnie łajba o wymiarach 470 x 190 wchodzi na przyczepę. Jedynym minusem jest to że łódź siedzi nad błotnikami a nie pomiędzy. Czyli w tylnej szybie widać nic albo tylko łódź, zwał jak zwał :) Tak czy siak prowadzi się jak po sznurku.

Załączone pliki

• slawito lubi to

#500 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 09:11

Na moje oko stanowczo za wysoko łódka leży na przyczepie, oj ciężkie wodowanie będziesz Pan miał. Łódka o większych rozmiarach o ile nie ucieknie się z nią do przodu to regulacja belki do tyłu nic nie daje, bo będzie łódka wisiała bez podparcia, silnik będzie mocno ja giął i będą  się pojawiać pajączki, pęknięcia szczególnie dna łódki itd. Przyczepa na ośce skrętnej ,plastikowe błotniki,  wyjmowana belka - dla mnie najgorsze rozwiązania.... Szkoda też że nie zrobił Ci trepa do chodzenia po całej dł przyczepy - tzn od miejsca wyciagarki....

Zobacz jak to wygląda u mnie -   http://jerkbait.pl/t...o-łodzi/page-11 , ja śmiało mogę włożyć łódkę o dł 4.8 bo o tyle mogę przesunąć do przodu dziobownice itd. Gdybym teraz zamawiał przyczepę to poraz kolejny SUSKI - tylko że w nowej wersji tj. opuszczonej o ok 10 cm - wodowanie bajka , myślę że na wodzie 30 cm bez problemu by poszło ;)

Użytkownik womaly23 edytował ten post 31 styczeń 2018 - 09:36

• cabage lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych