jerkówka ATC MU 606 vs.....???
#81 OFFLINE
Napisano 22 luty 2020 - 06:42
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
#82 OFFLINE
Napisano 22 luty 2020 - 09:50
Andrzej.
Ile cięty z góry był ten Talon? W nominale ma on 193 cm.
Ma 185,5 cm, 606 jest 2 cm krótszy. 606 waży 125 gramów a Talon 135 ale talon ma dłuższy dolnik, jest ciut dłuższy, ma większe przelotki i dwie dwustopkowe (606 jedną) tak więc waga blanków bardzo zbliżona.
- MarCinFin lubi to
#83 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2020 - 23:48
Ciekawe czy by się sprawdziła pod tytułowe zastosowanie https://www.internat...er-600-4-detail
W sumie w nazwie ma "jerker" ... A parametry zacne. Gdyby to była rzeczywiście jerkówka, a nie jak podejrzewam, wędka do jigowania, to chyba bym na nią nazbierał.
#84 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2021 - 20:34
Poszukuję właścicieli jerkówek zbudowanych na blanku Talon VI Plus 6'4"-HM Jerk. Kto jeszcze poza Andrzejem posiada i użytkuje wędkę na tym kiju? Czy przycinaliście blank, ile cm?, Jak był zbrojony, klasycznie czy w spirali (mnie kusi spirala, mam kilka castów robionych w spirali i jest ok). Czy rodzaj zbrojenia ma duży wpływ na ''sztywność'' wędki. Jakimi gramaturami rzucacie, jakie jerki?
Użytkownik MarCinFin edytował ten post 07 kwiecień 2021 - 20:34
#85 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2021 - 09:00
Poszukuję właścicieli jerkówek zbudowanych na blanku Talon VI Plus 6'4"-HM Jerk. Kto jeszcze poza Andrzejem posiada i użytkuje wędkę na tym kiju? Czy przycinaliście blank, ile cm?, Jak był zbrojony, klasycznie czy w spirali (mnie kusi spirala, mam kilka castów robionych w spirali i jest ok). Czy rodzaj zbrojenia ma duży wpływ na ''sztywność'' wędki. Jakimi gramaturami rzucacie, jakie jerki?
Raczej nikt, mój też powstał przez przypadek - poprzedni właściciel złamał szczytówkę i Zbyszek Ygloo po naprawie zaproponował mi ten kij jako alternatywę dla niedostępnego (mam przypadkowo sztukę ) Mu 606 . I tak oto powstał bliźniak MU606 - ideał pod Bustera 75 gramów.
- ManieQ i MarCinFin lubią to
#86 OFFLINE
Napisano 04 październik 2024 - 22:43
#87 OFFLINE
Napisano 04 październik 2024 - 23:06
ten blank wydaje się jeszcze ciekawszy: https://rodhouse.com...s/mama-buster-3
tu masz fajny opis: https://www.peche.co...e-aux-jerkbaits
to ten opis mnie przekonał - gruba szczytówka, niezbyt mocny dolnik - dokładnie tego szukałem do jerka... wedkę zrobiłem, ale na testach nad wodą jeszcze nie była:(
ps. miałem wcześniej mu666 - był nieco za długi (198cm) i miał ciut za niski realny cw... mama buster powinien byc optymalny...
#88 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2024 - 16:50
troche połowiłem, wyjąłem pare rybek... blank oceniam bardzo wysoko, moim skromnym zdaniem zostawia daleko z tyłu mu666 i podobne...
głowy za to nie dam bo porównuje ze wspomnieniem bardzo czuły, idealnie dobrany do potrzeb i zgodny z opisem cw, super prowadzi jerki i nie gubi ryb... co ważne nie ma problemu z wbiciem kotwicy 2/0:)
ps. nauczony doświadczeniem na wszelki wypadek dokupiłem drugi na zapas jakby tego też przestali produkować
#89 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2024 - 17:22
troche połowiłem, wyjąłem pare rybek... blank oceniam bardzo wysoko, moim skromnym zdaniem zostawia daleko z tyłu mu666 i podobne...
głowy za to nie dam bo porównuje ze wspomnieniem bardzo czuły, idealnie dobrany do potrzeb i zgodny z opisem cw, super prowadzi jerki i nie gubi ryb... co ważne nie ma problemu z wbiciem kotwicy 2/0:)
ps. nauczony doświadczeniem na wszelki wypadek dokupiłem drugi na zapas jakby tego też przestali produkować
Mu666 to nie jest tytułowa jerkówka, różni się mocno od 606. Tak samo jak C606.
Ile waży kij zrobiony na tym blanku co kupiłeś ? Komponenty topowe czy średnia półka ?
#90 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2024 - 17:32
musi się różnić, jest w końcu pół stopy dłuższa...
mój waży 142g... komponenty trochę wyżej niż średnia półka, ale nie widziałem sensu montowania torzitów... pełny korek, sici w spirali, a na szczycie sic pst-f...
#91 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2024 - 21:37
musi się różnić, jest w końcu pół stopy dłuższa...
mój waży 142g... komponenty trochę wyżej niż średnia półka, ale nie widziałem sensu montowania torzitów... pełny korek, sici w spirali, a na szczycie sic pst-f...
Mój na średnich komponentach waży 125 g o ile dobrze pamiętam. Chyba nie jest dłuższy. 183 cm ma 606
#92 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2024 - 22:41
gdyby nie był cięższy byłoby coś nie tak... jest wyraźnie mocniejszy... bez problemu rzuca te 100g, a większych przynet nie miałem... próbowałem dłuższej rekojeści na dodatkowej przedłuzce - wyraźnie wydłuża rzuty, ale jerkować tym juz się nie da...
#93 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2024 - 00:01
gdyby nie był cięższy byłoby coś nie tak... jest wyraźnie mocniejszy... bez problemu rzuca te 100g, a większych przynet nie miałem... próbowałem dłuższej rekojeści na dodatkowej przedłuzce - wyraźnie wydłuża rzuty, ale jerkować tym juz się nie da...
Wyrażnie mocniejszy jest MU638, ten rzuca 13-140 i waży 155 g.
#94 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2024 - 09:12
Wyrażnie mocniejszy jest MU638, ten rzuca 13-140 i waży 155 g.
Mój waży 160g ale dołem rzucić 13g to raczej bardzo słabo natomiast górą, spokojnie daje radę nawet 160g
#95 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2024 - 10:37
mi wystarczy te 100g wyrzutu, zwłaszcza, że pewnie w razie potrzeby raczej rzucę więcej... zwłaszcza, że jest to kosztem komfortu holu mniejszych szczupaków... a metrówek jest u mnie ograniczona ilość
a zakładając, że te 13g jest realne, nie widzę sensu łowienia tak mocnym kijem na równie lekkie przynety:)
chętnie bym porównał na żywo z mu638, ale warszawa to trochę za daleko...
#96 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2024 - 13:04
Mój waży 160g ale dołem rzucić 13g to raczej bardzo słabo natomiast górą, spokojnie daje radę nawet 160g
Miało być oczywiście 130-140. A tak a propos pewnie przerzuciłeś więcej niż ja jerkówek i czy widzisz konkurencję dla 638 ? Waga, ciętość , praca pod rybą itd ?
- BOB lubi to
#97 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2024 - 13:05
mi wystarczy te 100g wyrzutu, zwłaszcza, że pewnie w razie potrzeby raczej rzucę więcej... zwłaszcza, że jest to kosztem komfortu holu mniejszych szczupaków... a metrówek jest u mnie ograniczona ilość
a zakładając, że te 13g jest realne, nie widzę sensu łowienia tak mocnym kijem na równie lekkie przynety:)
chętnie bym porównał na żywo z mu638, ale warszawa to trochę za daleko...
Tych 638 jest trochę w kraju, gorzej z 606.
#98 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2024 - 13:34
Miało być oczywiście 130-140. A tak a propos pewnie przerzuciłeś więcej niż ja jerkówek i czy widzisz konkurencję dla 638 ? Waga, ciętość , praca pod rybą itd ?
Jeśli zdecydowanie nastawiam się na ciężkie jerkowanie to zawsze biorę 638. Może to jakaś autosugestia, ale z tym kijem czuję się jak bym łowił dużo lżej a ma to znaczenie bo sił już takich nie mam jak kilka lat temu a szczególnie po ostatniej chorobie jaką przeszedłem. Do tego świetna czułość tak przy nadawaniu przynęcie pracy jak i przy wszelkich kontaktach
#99 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2024 - 13:06
Też mam ten blank uzbrojony. Mój kij waży 123 gramy. Dolnik dzielony z pianki , uchwyt fuji ECSD 16, bez fore,przelotki fuji Sic. Gdybym użył korka zamiast pianki było by jeszcze lżej o kilka gram. Mogę potwierdzić że kij bardzo czuły. Na jerki łowię sporadycznie więc tu nie mam nic do powiedzenia. U mnie służył głównie do łowienia z pływadełka. Bardzo dobrze w dolnym zakresie . Sparowany z daiwą tatulą HDmusi się różnić, jest w końcu pół stopy dłuższa...
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Użytkownik jbk edytował ten post 24 listopad 2024 - 13:08
- godski lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych