fish28, on 06 Jul 2019 - 04:06, said:
1
Silnik elektryczny z maxymizerem to taki który ma płynną regulację obrotów. Silnik bez maxymizerem ma kilka biegów i trudno jest ustawić sobie dokładną prędkość.
2
Tak
3
Nie ma takich silników w takich kwotach jak podałeś. Silniki o takiej budowie kosztują zazwyczaj sporo więcej.
A jak poznac taki silnik? W instrukcjach tylko lbs etc...
Jesli 2=true to znaczy, ze silnik jest zasilanym zmiennym przebiegiem kwadratowym i po mojemu ma mniejsze zuzycie pradu. Nie spodziewalem sie, ze 1 jest dodatkowym benefitem.
Odnosnie 3 - obczaj np to:
http://sklep.pontony...-mocy-1,5KM/595
takie by mnie urzadzalo jakby bylo jeszcze slabsze i lzejsze. Ew elektryczny ekwiwalent.
wuran, on 06 Jul 2019 - 04:53, said:
Ad4. silniki spalinowe zwykle są od około 10kg i w wiecej, najmniejsze to jakieś 2KM (np Honda 2,3KM), ale te są często chłodzone powietrzem przez co głośne, nie daj się także wpuścić w silniki wyglądające identycznie jak kosy spalinowe. Z tanich silników w Polsce masz np STORMY (bezwiosel.pl).
w linku powyzej jest silnik 1.5 i faktycznie wazy tyle co 2-3km z aliexpress stad pomyslalem, ze moze jest jakis ekektryk /ustrojstwo jeszcze mniejsze.
Kurcze jako, ze tutaj ie uzywa sie praktycznie silnikow elektrycznych (praktycznie nikt nie wymaga zadnych patentow etc nawet do plywania po morzu) wiec nawet informacje / fizycznie maly silnik spalinowy/elektryczny ciezko znalezc. A wszystkie elektryki jakie widzialem sa na zewnetrzny aku. Widzialem raz kolesia na morzu na kajaku z wbudowanym torquedo (czy jak mu tam). Wlasnie rzucilem okiem na najmniejsze torquedo ultralight 403 - 1,6Keuro i przy mocy 1km wazy 9kg.
Chyba dostalem odpowiedzi na 2, 3 i 4.
Generalnie kolega z pl prosil mnie o kupno (mam sporo kredytu w sklepie lokalnym etc) silnika elektrycznego tutaj (ten sam co do polski zjechal i sie okazuje, ze nawet jak zrobi patent sternika by zatrzymac poprzedni silnik to i tak nie moze nim plywac po wodzie kolo siebie bo strefa ciszy). A, ze nie wiedzialem czy ten silnik ma maxymizer a sprzedawca zrobil tylko wielkie oczy jak zapytalem to pytania 1 i 2. 3 i 4 + dodatkowe bo pomyslalem, ze sobie sprawie "turbo boost" do plywadelka bo ostatnio jak woda spadla byly miejsca w rzekach, gdzie mialem grube problemy wrocic do auta z powodu zwiekszonego uciagu wody.
Użytkownik gooral edytował ten post 06 lipiec 2019 - 13:29