Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Tica Fario 262cm 10.5-28

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   asp

asp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaW-wa Bielany
  • Imię:Bartek

Napisano 03 kwiecień 2012 - 12:32

Czy ktoś łowił tym kijkiem?
Mało informacji w internecie jest o nich.

Aktualnie łowię Ugly Stick'iem 15-40g 2,7m i wydaje mi się troszeczkę zbyt mocny na moje łowienie. Chciałbym połowić czymś bardziej finezyjnym. Wędkuję nad Narwią(prawie ujście) z brzegu i potrzebuję uniwersału(wiadome, �źe takich wędek nie ma, ale mo�źe istnieje coś przynajmniej zbli�źonego :D ).

Pozdrawiam,

Bartek.

#2 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 03 kwiecień 2012 - 20:44

Moja opisana jest 8'6 10.5-28 ale pewnie to ten sam kijek
miałem trzy w r�ł�źnych długościach i r�ł�źnym c.w dwie sprzedałem
ta ma do�źywocie .
Opisane c.w to jest w kt�łrym najlepiej pracuje a nie maksymalne
Moc 20 lb .
Kijek szybki nawet bardzo pod du�źym obcią�źeniem głęboka
amortyzacja
Bardzo dabra czułość,wywa�źenie z kołowrotkiem 300- 320 g super
Patykiem łowię od trzech lat gł�łwnie sandacz z nocy wobler 9-12 cm
przerobiłem kilka kijk�łw pracownianych , drogie i tańsze fabrczne
w tej cenie bez konkurencji
pozd

#3 OFFLINE   asp

asp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 21:37

Dzięki wielkie za odpowiedź. Z tego co m�łwisz wynika, �źe jest to wędka podobna do Ugly Stik'a.
Jeszcze jedno pytanie jest to węgl�łwka, czy wł�łkno szklane z oplotem węglowym( Ugly Stik)? :>

#4 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów

Napisano 04 kwiecień 2012 - 15:19

jest to węgl�łweczka B) prawdopodobnie im 6

#5 OFFLINE   asp

asp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów

Napisano 04 kwiecień 2012 - 16:25

Właśnie tak czytałem. Nawet pytałem się kogoś z forum, czy nie jest opisany blank. Niestety nie jest. :D Boję się, �źe będzie to taki badyl jak Ugly. Chocia�ź z Ugly nie ma tragedii. :D

#6 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1235 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 16 lipiec 2012 - 10:28

Jaka jest odległość w tym kijku od stopki kołowrotka do końca dolnika? :D

#7 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów

Napisano 16 lipiec 2012 - 19:39

W mojej 39,5 cm B)

#8 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1235 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 16 lipiec 2012 - 20:56

Dzięki kolego za odpowiedź, czekam na przelew z pracy i sobie taki sprawię ;)

edit:
Chocia�ź jak teraz zmierzyłem w innej wędce, to to 39,5cm nie jest mało, ale jakoś się ju�ź nastawiłem na tą wędkę

#9 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 11 kwiecień 2016 - 14:56

Odgrzeje kotleta; Czy od czasu zalozenia watku przez autora wzbogacil sie ktos o wiedze praktyczna z uzytkowania tego modelu tici fario zeby sie wypowiedziec o realnych mozliwosciach popartch wiedza praktyczna a nie teoretyczna?

Pozdrawiam

#10 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1235 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 15:53

Kupiłem i przezbroiłem tą wędkę, złowiłem nią jakieś bolenie, przynęty - boleniówki 6-25g cięższymi nie próbowałem,
ale pewnie się da. Najlepiej leci tak od 8-10g. Wędka nie jest jakaś bardzo czuła, ani szczytowa, gnie się pod obciążeniem
głęboko - dość progresywnie, dobra amortyzacja, duża moc w dolniku i niezłe odległości rzutowe- stąd stała się u mnie wędką
boleniową.

#11 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 11 kwiecień 2016 - 16:01

A czemu zbroiles ja od nowa?co bylo nie tak? Jezeli lowiles nia bolki to napisz prosze czy z uzyciem plecionki dobrze ogarnie sandacza na woblery? Dopiero beda ja pierwszy sezon uzywal dlatego pytam bo do czerwca musze czekac

#12 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1235 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 16:13

Blank tej wędki jest całkiem ok, ale oryginalny dobór przelotek, i nieco przydługi dolnik mnie irytowały, dodatkowo
oskrobałem ją z lakieru, wędka jest lżejsza i dynamiczniejsza, ładniej się gnie. Moja nie złowiła żadnego sandacza, ale sądzę,
że nie powinno być problemu z zacięcie, ma dość mocy w szczycie, ale dokładniej sprawdzić musisz sam.

#13 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 11 kwiecień 2016 - 16:19

A jak go uzbroiles i jak cenowo cie to wynioslo? Faktycznie rekojesc troszke dluga a i korek nie jest super.

#14 ONLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 976 postów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 16:30

Używałem 3 sezony złego słowa nie powiem. Łowiłem głównie bolki i sandacze na gumę i dropa. Dobra i solidna wędka w przystępnej cenie.

#15 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 11 kwiecień 2016 - 16:39

Wojciech_B, on 11 Apr 2016 - 15:30, said:

Używałem 3 sezony złego słowa nie powiem. Łowiłem głównie bolki i sandacze na gumę i dropa. Dobra i solidna wędka w przystępnej cenie.

A jak bolki lowiles to przy wobkach szczyt mocno sie nie kladzie? Pod gume slyszalem ze spoko wlasnie a co do wobkow to miales jakies przylowy sandacza ew szczupaka? Z tego co na sucho to chyba da rade mniej rzocic niz te 10 g

#16 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1235 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 16:48

X Y Z, on 11 Apr 2016 - 15:19, said:

A jak go uzbroiles i jak cenowo cie to wynioslo? Faktycznie rekojesc troszke dluga a i korek nie jest super.

Uchwyt DPS,lepszy korek, przelotki alconite tylko inna rozmiarówka, przezbrajałem sam, komponenty kupione po taniości.
Niżej 10g rzucisz bez problemu, szczytówka nie będzie klękać przy boleniowaniu. Jeśli masz tą wędkę pewnie zawiedziony nią
nie będziesz, jeśli nie masz, a masz możliwość kupić to to zrób, będziesz miał niezły uniwersalny kij na rzekę. :)

#17 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 11 kwiecień 2016 - 16:59

Juz go kupilem tylko faktycznie ten korek troche lipny i dlugi ;) podeslesz foty swojego na @? :) wysle ci priva :)

#18 OFFLINE   asp

asp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 19:31

Weź ten kij nad wodę i sam przetestuj. Jak widzisz pojawiają się tutaj skrajne wypowiedzi dotyczące wędki. Nie spróbujesz sam to się niestety nie dowiesz. :-)  Ogólnie kije mają dobrą opinię. Według mnie w cenie w jakiej można kupić wędki nie znajdziesz nic lepszego do rzecznego uniwersalnego zastosowania ze wskazaniem sandacz/boleń. Gdybyś szukał wędki boleń/szczupak poleciłbym Tobie Powermesh'a 2.7m 10-35g.

Użytkownik 3arteK edytował ten post 11 kwiecień 2016 - 19:33

#19 OFFLINE   NAD BUGIEM

NAD BUGIEM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Paweł

Napisano 16 kwiecień 2016 - 10:14

X Y Z, on 11 Apr 2016 - 15:59, said:

Juz go kupilem tylko faktycznie ten korek troche lipny i dlugi ;) podeslesz foty swojego na @? :) wysle ci priva :)

korek lipny?!!!

ja mam ten kij (Tica Fario 262cm 10.5-28gr) już 6 rok i korek nie jest nawet sfatygowany, nic nie odpada ani nie rozkleja się tak jak to miałem w dragonie hm-ie, a łowię b.czesto tym kijem

wędką łowie na rzece i starorzeczach najczęściej gumami z główkami od 5 do 20 gram, służy mi jako uniwersalny kij na szczupaka sandacza bolenia często przyłowem są okonie. kij nie jest kluchą ale też nie x-fastem, akcję ma szybką a pod ryba pięknie pracuje,

miałem dużo różnych spinningów ale jak do tej pory tylko ten kij nie został sprzedany po sezonie użytkowania, a poza tym jest dla mnie szczęśliwy bo wszystkie swoje okazy złowiłem właśnie na ten kij. nawet po godzinnym holu prawdopodobnie suma na bugu żadna przelotka nie poluzowała sie ;), po 5latach łowienia wszystkie omotki na przelotkach są jak nowe, lakier też nie popękał.

przez ostatnie 3lata sandacze łowiłem też tym tylko kijem, jak do tej pory nie znalazłem lepszej wędki do 400zł

pozdrawiam

#20 OFFLINE   pranagal

pranagal

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 28 sierpień 2016 - 01:11

Bardzo fajny kijek na przelotkach alconite i uchwycie fuji, bardzo mało jest z niego spadów

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych