Sławek Nikt, on 10 Feb 2020 - 08:24, said:
A jak się sprawdza taki grzejnik na podczerwień ? Taniej wychodzi aniżeli przysłowiowym olejakiem czy farelką ?
Znaczy się, chodzi o koszty ogrzewania ?
Dom weźmie tyle kilowatów, ile potrzebuje do osiągnięcia i utrzymania zadanej temp. W tym pzrypadku wszystko jest energią elektryczną, wiec koszt ten sam, przy założeniu tej samej temp. wewnątrz. Każdy oC w dół lub w górę, to około 5-6% kosztów ogrzewania.
A jesli chodziłoby o koszt samego grzejnika, to musiałbyś znaleźć konkretny model/typ.
Jeszcze jedno, ogrzewanie nadmuchowe (tu-farelka) jest mało komfortowe, by nie rzec-nieprzyjemne. Olejak też słaby, jeśli grzeje z przerwami i będą zimne ściany/pzregrody. Najbardziej komfortowe jest grzanie całymi podłogami/przegrodami.
Grzegorz B., on 10 Feb 2020 - 08:41, said:
Dziękuję za opinię. Tak myślałem, że ma to sens przy równoczesnym montażu fotowoltaiki. Ale spotkałem się z opinią, że montaż instalacji ogrzewania folią + instalacja PV inwestycyjnie wychodzi taniej niż gaz + instalacje CO lub pompa ciepła + instalacje CO. Mam tu na myśli rozwiązanie w nowym projektowanym domyu, gdzie trzeba dodać koszty doprowadzenia gazu, budowy komina itd.
Trochę zaskoczyłeś mnie wylewką, z tego co mi wiadomo folię kładzie się bezpośrednio pod panelami, bez wylewki. Nie wiem czy nie pomyliłeś folii na podczerwień z elektrycznymi matami grzewczymi?
Montując ogrzewanie foliowe w podłodze, skazujesz się na zawsze na ogrzewanie elektryczne, a ceny prądy potrafią się zmieniać. Niedługo czeka nas znowu podwyżka. Wodne ogrzewanie podłogowe, daje wybór zmiany źródła ciepła i paliwa w każdej chwili.
Jeśli grzanie prądem, to raczej zalane betonem/wylewką, będziesz mógł grzać w tańszej-nocnej taryfie, a podłoga odda ciepło w dzień. Folia pod wykłądziną/panelami, to ciepło w domu wtedy, gdy grzejesz, a wiec najczęściej w dzień, gdy prąd jest drogi.