Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Ogrzewanie domu podczerwienią

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 10 luty 2020 - 08:41

Zainteresował mnie system ogrzewania na podczerwień do wykorzystania w domu, konkretnie podłogowe folie grzewcze. Na forach tematycznych pewna firma mocno to lansuje ale ciężko znaleźć opinie użytkowników.

Jeśli na forum ktoś z tego korzysta lub ma znajomych/rodzinę korzystająca to będę wdzięczny za komentarz.

#2 OFFLINE   piernik

piernik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 340 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 10 luty 2020 - 09:11

Przeliczałem kiedyś takie ogrzewanie dla klienta , bez fotowoltaiki nie opłaca się  Sama mata to nie wszystko. Trzeba uwzględnić automatykę  pozwalającą na łagodny start w momencie uruchomienia ogrzewania ( teoretycznie przy 140 m2  ok  20KW po ok 7 KW na fazę) Zalecana wylewka jastrychowa konieczna ze względu na możliwość wykonania cienkiej warstwy i dobre możliwości przewodzenia ciepła ). Projekt uwzględniajacy dobór podziału  wielkości pól grzewczych- konieczny.  Z praktyki wiem ,że sprawdzaja się folie grzewcze przy ogrzewaniu pomieszczeń sanitarnych.

#3 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4846 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 10 luty 2020 - 09:24

A jak się sprawdza taki grzejnik na podczerwień ? Taniej wychodzi aniżeli przysłowiowym olejakiem czy farelką ?

#4 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 10 luty 2020 - 09:41

piernik, on 10 Feb 2020 - 08:11, said:

Przeliczałem kiedyś takie ogrzewanie dla klienta , bez fotowoltaiki nie opłaca się  Sama mata to nie wszystko. Trzeba uwzględnić automatykę  pozwalającą na łagodny start w momencie uruchomienia ogrzewania ( teoretycznie przy 140 m2  ok  20KW po ok 7 KW na fazę) Zalecana wylewka jastrychowa konieczna ze względu na możliwość wykonania cienkiej warstwy i dobre możliwości przewodzenia ciepła ). Projekt uwzględniajacy dobór podziału  wielkości pól grzewczych- konieczny.  Z praktyki wiem ,że sprawdzaja się folie grzewcze przy ogrzewaniu pomieszczeń sanitarnych.

Dziękuję za opinię. Tak myślałem, że ma to sens przy równoczesnym montażu fotowoltaiki. Ale spotkałem się z opinią, że montaż instalacji ogrzewania folią + instalacja PV inwestycyjnie wychodzi taniej niż gaz + instalacje CO lub pompa ciepła + instalacje CO. Mam tu na myśli rozwiązanie w nowym projektowanym domyu, gdzie trzeba dodać koszty doprowadzenia gazu, budowy komina itd. 

Trochę zaskoczyłeś mnie wylewką, z tego co mi wiadomo folię kładzie się bezpośrednio pod panelami, bez wylewki. Nie wiem czy nie pomyliłeś folii na podczerwień z elektrycznymi matami grzewczymi?

#5 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 10 luty 2020 - 12:56

Sławek Nikt, on 10 Feb 2020 - 08:24, said:

A jak się sprawdza taki grzejnik na podczerwień ? Taniej wychodzi aniżeli przysłowiowym olejakiem czy farelką ?

Znaczy się, chodzi o koszty ogrzewania ?

Dom weźmie tyle kilowatów, ile potrzebuje do osiągnięcia i utrzymania zadanej temp. W tym pzrypadku wszystko jest energią elektryczną, wiec koszt ten sam, przy założeniu tej samej temp. wewnątrz. Każdy oC w dół lub w górę, to około 5-6% kosztów ogrzewania.

A jesli chodziłoby o koszt samego grzejnika, to musiałbyś znaleźć konkretny model/typ.

Jeszcze jedno, ogrzewanie nadmuchowe (tu-farelka) jest mało komfortowe, by nie rzec-nieprzyjemne. Olejak też słaby, jeśli grzeje z przerwami i będą zimne ściany/pzregrody. Najbardziej komfortowe jest grzanie całymi podłogami/przegrodami.

Grzegorz B., on 10 Feb 2020 - 08:41, said:

Dziękuję za opinię. Tak myślałem, że ma to sens przy równoczesnym montażu fotowoltaiki. Ale spotkałem się z opinią, że montaż instalacji ogrzewania folią + instalacja PV inwestycyjnie wychodzi taniej niż gaz + instalacje CO lub pompa ciepła + instalacje CO. Mam tu na myśli rozwiązanie w nowym projektowanym domyu, gdzie trzeba dodać koszty doprowadzenia gazu, budowy komina itd. 

Trochę zaskoczyłeś mnie wylewką, z tego co mi wiadomo folię kładzie się bezpośrednio pod panelami, bez wylewki. Nie wiem czy nie pomyliłeś folii na podczerwień z elektrycznymi matami grzewczymi?

Montując ogrzewanie foliowe w podłodze, skazujesz się na zawsze na ogrzewanie elektryczne, a ceny prądy potrafią się zmieniać. Niedługo czeka nas znowu podwyżka. Wodne ogrzewanie podłogowe, daje wybór zmiany źródła ciepła i paliwa w każdej chwili.

Jeśli grzanie prądem, to raczej zalane betonem/wylewką, będziesz mógł grzać w tańszej-nocnej taryfie, a podłoga odda ciepło w dzień. Folia pod wykłądziną/panelami, to ciepło w domu wtedy, gdy grzejesz, a wiec najczęściej w dzień, gdy prąd jest drogi.

#6 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 10 luty 2020 - 15:03

Z.Milewski, on 10 Feb 2020 - 11:56, said:

Montując ogrzewanie foliowe w podłodze, skazujesz się na zawsze na ogrzewanie elektryczne, a ceny prądy potrafią się zmieniać. Niedługo czeka nas znowu podwyżka. Wodne ogrzewanie podłogowe, daje wybór zmiany źródła ciepła i paliwa w każdej chwili.

Jeśli grzanie prądem, to raczej zalane betonem/wylewką, będziesz mógł grzać w tańszej-nocnej taryfie, a podłoga odda ciepło w dzień. Folia pod wykłądziną/panelami, to ciepło w domu wtedy, gdy grzejesz, a wiec najczęściej w dzień, gdy prąd jest drogi.

Dziękuję za głos w dyskusji. W przypadku instalacji własnej elektrowni fotowoltaicznej na dachu chyba nie ma większego znaczenia taryfa i ceny prądu. Prąd wyprodukowany przez PV latem i przekazany do sieci energetycznej dostawcy energii zostanie odebrany zimą na grzanie (-20% które zabiera sobie dostawca przy instalacjach do 10 kV)

#7 OFFLINE   piernik

piernik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 340 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 10 luty 2020 - 16:27

Grzegorz B., on 10 Feb 2020 - 08:41, said:

Bez jastrychu -tylko pod panele w ten sposób ograniczasz się na zawsze do jednego rodzaju wykończenia podłogi. Zastosowanie jastrychu anhydrytowego pozwala na ułożenie ceramiki , deski klejonej ,wykładziny dywanowej , parkietu, etc.

• Grzegorz B. lubi to

#8 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów
  • Imię:Witek

Napisano 11 luty 2020 - 06:30

Grzegorz B., on 10 Feb 2020 - 14:03, said:

Dziękuję za głos w dyskusji. W przypadku instalacji własnej elektrowni fotowoltaicznej na dachu chyba nie ma większego znaczenia taryfa i ceny prądu. Prąd wyprodukowany przez PV latem i przekazany do sieci energetycznej dostawcy energii zostanie odebrany zimą na grzanie (-20% które zabiera sobie dostawca przy instalacjach do 10 kV)

O ile nie zmienią się zasady rozliczeń.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych