#61 OFFLINE
Napisano 13 luty 2007 - 18:56
#62 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2009 - 10:07
Chciałbym prosić was o opinie na temat tych blanków.Chcę się zaopatrzyć w wędkę bardzo uniwersalną, która się sprawdzi zarówno na boleniach jak i na jesiennych szczupakach i sandaczach z opadu.Dodam że łowię tylko na dzikich rzekach na podlasiu tzn.NAREW, BIEBRZA I BUG.Kładę nacisk na uniwersalność kija.Zbrojenie w przelotki fuji alconite.Pozdrawiam!
#63 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2009 - 18:28
Z tą pożądana i poszukiwaną uniwersalnością , to nie jest tak prosto i jednoznacznie . Z reguły traci się na przyjemności pracy i użycia . Choć do opadu na plecionce wszystkie kije konweniują bez wyjątku . Zadziwiające ..
#64 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2009 - 09:22
#65 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2009 - 21:06
Dziękuję za wasze opinie na temat blanku.Zdecydowałem się kupić kij od Kubsona.Raz nad wodą, alconity(pewnie będzie troszkę szybszy) za 700zł.Praktycznie nówka ,złożona całkiem niedawno w FC, więc na gwarancji.Myślę że się opłaca i że zastąpi godnie mojego wysłużonego BATSONA RX6.
Pozdrawiam wszystkich!
#66 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 09:06
Witam!
Zasadniczo nie używam przynęt cięższych niż 20gr ale posiadłem ostatnio przynęty RH12 od Roberta ale te ważą ok.32gr.Pytanie do użytkowników tego blanku.Czy zdaża się wam przeciążyć delikatnie ten blank bez przykrych konsekwencji.Wydaje mi się że ma on zapas mocy ale ta szczytówka...
Pozdrawiam!
#67 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 09:39
Problem zaczyna się przy prowadzeniu ciężkiej przynęty w nurcie, ale to inny temat...
#68 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2009 - 12:30
Jezeli nimi rzucac dostojnie, co z uwagi na warunki (co jest za plecami?) nie zawsze jest mozliwe to powinny wytrzymac te ok. 25g.
O ile MF ma okreslony c.w. i wynosi 21g, o tyle MXFy bywaja okreslane przez zbrojmistrzow na pdst. doswiadczenia, poniewaz dane katalogowe nie dotycza rzutow (3 oz) i wynosi ze 25-28g.
Z tym, ze rozne dlugosci opisywane bywaja roznie, bo np 2,3 i 2,6m ma szzcytowke chyba 2mm a 2,75 szcytowke 1,8mm.
3m to akurat ten ktorym sie nie interesowalem wiec nie pamietam.
Pomijajac rzuty (trzeba brac pod uwage, ze tak obciazone jest bardziej narazone na awarie i jego zywotnosc w czasie jest mniejsza) to trzeba brac pod uwage, ze ciezka przyneta podczas prowadzenia (ma znaczenie zwlaszcza na wiekszych dystansach) spowoduje znaczne wygiecie szzcytowki i nie bedzie czym zaciac (to o czym pisze Patu)
Gumo
#69 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2009 - 20:03
#70 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2010 - 13:51
Jaka Roznica ktory polecacie...??Jesien tuz tuz
#71 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2010 - 16:19
Jak miał bym pomóc to potrzebuję więcej info. na temat jak łapiesz i co konkretnie , jakie przynęty, linka czy żyłka, rzeka mała - duża, itd...
Moim zdaniem blanki zaproponowane przez Ciebie trochę się od siebie różnią także proszę o więcej info.
Pozdrawiam
#72 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2010 - 19:11
#73 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2010 - 00:24
Talona nie miałem w łapkach , ale jakiś czas byłem w posiadaniu tytułowego Batsona i wg mnie do koguta to ideał to to nie jest. Trochę też waży...
Jeśli chcesz łączyć szczupaka i sandacza w jednym to moim zdaniem kij powinien być szybszy niż ten Batson. Wydaje mi się , że do przynęt które podałeś idealnie będzie pasował np. CD Blue Rapid do 35 g , choć znając inne Talony spod znaku XF jest wielce prawdopodobne , że ten będzie się nadawał.
Pozdrawiam
Piotr
#74 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2010 - 08:44
No to już coś wiemy... Batsona raczej bym sobie odpuścił są dużo lepsze blanki! Moje propozycje to:
1. COMPOSITE DEVELPOMENTS BLR2120MH G IV/57mln. 2 3,00v3.05? 10-35 8-20 X/Fast Med/H
2. COMPOSITE DEVELPOMENTS XLS2120MH G V/66mln. 2 3,05 8-32 8-20 X/Fast Med/H
3. TALON 100MXF2 VI plus 2 3,05m 7-28 8-20 X/Fast Medium
4. LAMIGLAS XMG1142M 2,9m 2 10-28gr 8-17lb ExFast
Pozdrawm!
#75 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2010 - 19:21
Witam!
No to już coś wiemy... Batsona raczej bym sobie odpuścił są dużo lepsze blanki! Moje propozycje to:
1. COMPOSITE DEVELPOMENTS BLR2118MH G IV/57mln. 2 3,00 10-35 8-20 X/Fast Med/H
Zdecydowanie ten. Tym bardziej że kolega będzie pewnie chciał go nieco przeciążać.
#76 OFFLINE
Napisano 10 październik 2010 - 15:01
Jestem nowy na forum, od paru dni przeglądałem zasoby i jestem pod wrażeniem.
Z czasem zdobywania nowych doświadczeń, będę się starał aktywnie uczestniczyć na forum.
Spinninguję już parę lat, ale dopiero teraz chciałbym skupić się na 1 wybranej rybce.
Proszę o ocenę blanku Talon 90/FC002, ma ktoś kij zrobiony na nim??
jak wrażenia?
Pozdrawiam Patryk
#77 OFFLINE
Napisano 10 październik 2010 - 18:45
jak widze przymierzasz sie do sumow.
Mialem kilka razy okazje wedkowac kijem Talon PILK. To dosc ciekawa konstrukcja. Tego 270 cm ktorego sobie wybrales akurat nie znam. Dzieki uprzejmosci kolegow lowilem takimi o dlugosci 240. Podobal mi sie. Mocny. Glebokie ugiecie. Trzymal rybe. Jak na moje warunki fizyczne to za ciezki do calodziennej pracy guma. Ale jako kij troche do trolla, a troche do spiningu, sprawdzilby sie.
Jesli masz zamiar lowic z lodzi skup sie na tym krotszym. Reka/ ramie ci to wynagrodzi
Pamietaj o dobrym skompletowaniu zestawu. Kij nie bedzie NIC wart, jak zawiedzie agrafka, kolko lacznikowe w woblerze albo kotwica.
ZESTAW JEST TAK MOCNY JAK JEGO NAJSLABSZY ELEMENT
Jedno pytanie OT : podpisujesz sie Patryk a w profilu masz Dawid ?
#78 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2010 - 22:23
Witam serdecznie.
Poszukuję w miarę uniwersalnej wędki.
Przeczytałem artykuły zamieszczone na stronie Fishing Center.
http://www.fishingce...=/artykuly.p hp
http://www.fishingce...l=/artykuly.php
Wędka ma służyć głównie do łowienia obrotówkami nr 2 i 3 oraz gumami do 10cm na główkach 6-20 gram. Łowiska to Wisła, czasami jeziora. Ryby - szczupak, sandacz, boleń, czasami kleń czy jaz. Zależy mi też na tym żeby wędka ta nadawała się do łowienia sandacza z opadu.Po przeczytaniu recenzji tych blanków wynika że oba spełniałyby moje oczekiwania.
Talon jest o około 150 zł droższy od Batsona.
Proszę o rady który blank byłby lepszy i dlaczego.
Pozdrawiam
Roman
#79 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2010 - 12:18
Gumo - wypowiedz sie.
#80 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2010 - 12:21
Chociaz mam watpliwosci z tymi jaziami i kleniami, ja lowie na lekko te ryby wiec dla mnie nie nadawal sie do tego typu lowienia, ale nie wiem jak ty i jakie lowisz te klenio-jazie.
Teraz @aTomek uzytkuje tego batsona niech sie na goraco wypowie:)
pozdro
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, talon
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych